2008. április 07. 15:00 - public hikikomori

Air (movie)

Az Air igen sikeres tv-változata mellett igen kevés figyelmet kapott a Toei-féle egész estés feldolgozás, meglehetősen érthetetlen módon. A válasz persze nyílvánvaló: A Kyoto sorozatai erősen karakter- klisé- és alapszimbólumorientáltak, sokkal jobban lekötik a szórakozásra vágyó nézőket.
A Toei az eredeti történetnek csupán a főszálát vetíti elénk. Egy meglehetősen ügyes bábos fiú, Yukito egy kisebb kikötöővárosba ér, ahol megismerkedik egy helybeli lánnyal, Misuzuval. A lány különös módon azt kéri tőle, hogy töltsön el vele egy kis időt. Némi kajáért és szállásért a srác bele is megy a dologba, elkíséri a lányt nyári kutatómunkát végezni, a helybeli templomban körülnézni. Eleinte mégsem igazán kelti fel az érdeklődését, mígnem Misuzu az álmairól mesél neki... Talán ő az a lány, akit a felmenői is kerestek, mindhiába..?
A mozi nemcsak szerkezetileg rövidíti a cselekményt, rengeteg nézőpontot áthelyez, és nagyban leegyszerűsíti a sorozat már-már zavaróan bőkezű szimbólumrendszerét. Végig Yukito nézőpontjából követjük az eseményeket, nem látunk semmilyen természetfeletti jelenséget - leszámítva persze a középkori legenda bemutatását - az események nagyon gyorsan lezajlanak.
Ez alapján azt is hihetnénk, a Toei egyszerűen egy szerelmi történetként mutatja be az Air-t, de nem erről van szó. A repülő lány legendája itt egészen egyszerűen nem keveredik az általunk látott történettel, a cselekmény sokkal jobban koncentrál a végzetszerű találkozás és a beteg lány viszonyára, mint a kissé terhesnek tűnő mellékszálakra.
Formailag nem lehet panaszunk, a grafika és az eredeti szinkron kitűnő. A szemfüles nézőnek az is feltűnhet, hogy hiányoznak a sorozatból megismert elképsztő méretű szemek is, és a filmben nem szerepel aranyosnak szánt, ám végtelenül irritáló kiskutya sem.
A moziváltozat nekem egy formailag sokkal letisztultabb, szebb történetet tárt elém, mint a sorozat, felelsleges sallangok és az eredeti dating sim formátumból megmaradt, teljesen funkciótlanul a levegőben lógó mellékszálak nélkül. Ajánlom mindenkinek, különösen azoknak, akik a másik változatot már látták.

Értékelés: 9,4

Linkek:
ANN
AniDB
Animeaddicts
 
Címkék: air é:9
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr77400025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása