2009. augusztus 27. 15:00 - Khaos

MILA 11: Air & Serial Experiments Lain

A számunkra legjobbak közé tartozó animék sorába persze minél több animét akartunk beleszuszakolni, és az lett a vége, hogy egy helyre többen is jutnak. Ígérem nem sok ilyen lesz még, de ami megtörtént, megtörtént. Az Air és a Serial Experiments Lain amúgy sem teljesen elhatárolható művek, mindkettő valahova máshova teszi a valóság alakulásának kulcsát - avagy azét a valóságét, amit főszereplőik megélnek.

Az Air Japán mitologikus múltját kéri fel egy csodás táncra, és megmutatja milyen is az, amikor a múlthoz való kapcsolódás olyan szoros, amilyen Japánban ma is. Az emberek képesek elhinni, hogy a múlt hat rájuk, az álom pedig elhiteti, hogy az élet olyan szépen záródik le, ahogyan annak lennie kell, ahogyan az réges-rég óta történik.
Megfigyelőként - kissé ridegen - gondolkodva, az Air talán nem más, mint egy beteg lány utolsó álomszerű románca az elkerülhetetlen előtt, azonban ez a románc olyannyira azonosul az álommal, hogy már nem is lehet más, és nincs aki megkérdőjelezi valóságosságát.
Fiú főszereplőnk pedig csak egy erősítés, nem tesz mást, csak elhiszi és erőt merít abból, amit viselnie kell, és a család hagyománya szerint élethosszú keresésre ítéli magát, majd elfogadja az élethosszú bánkódást is.
Ha lehet ennél szebb képet találni a Japán életszemléletre, és a múlt tiszteletére, szívesen várom azt a képet, hiszen az Airt felülmúlni nagyon nehéz, s ami képes rá az megéri a misét.

 

Ezért is érdekes, hogy a Serial Experiment Lain is Pont idekerült, hiszen ő egy teljesen más oldalról közelíti meg a valóságba szőtt, vagy éppen azon kívülre rángató másik életet.

A Lain féle élet éppenséggel viszont a jövőhöz tartozik, és minden múltbélivel szakít, olyan kívülállóvá tesz a film során minket is, mint amilyen a kis, csendes főszereplő.
Hogy miért tartozik mégis ugyanabba a csoportba a két anime? Számomra ez jóval inkább a téma mélységének kérdése, mint pár felületes jellemző. Amennyire a Lain sci-fi, annyira az Air is fantasy, de egyáltalán nem ezen van a hangsúly, hanem azon a látomáson, ami a valódi világot csak egy idegen, semmit sem értő fájdalmas háttérré változtatja, és mindenki aki oda tartozik távolabb van tőlünk, mint bármi más abból a világból,  amit a főszereplők mellett csak mi érezhetünk, és amíg ez az érzés az Air számára a mai világot háttérbe szorító gyönyörű ég színeiben jelenik meg, a Lain a mai világot teszi egy és kétszínűvé, egyszerűvé, sablonossá, olyannyira, hogy az ebből való kitörés már önmagában is kelljen nekünk.

Azok, akik vágynak az ilyesfajta megborzongásokra vágjanak bele azonnal, az átlagos, sokadik a fajtájából animéhez képest az Air és a Lain egész világokat raknak elénk.
Ajánlásaink itt: Air, Lain.
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr121330682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása