2008. április 13. 15:00 - Khaos

Futari Ecchi

Csak vigyázva kezdjünk bele a Futari Ecchibe, mert ő aztán az igazi díszpéldánya a sűrű, mélyrózsaszín romantikának tejszínhabbal, keverve egy kis, enyhén szólva is túlfűtött erotikus történettel, amivel semmi baj sincs, hacsak nem prűd az ember.

A történet maga nagyon egyszerű, nem is szól másról, mint az újonnan házasodott párocska életéről, ugyebár vérbeli ecchiként főként a nemi életéről, amit mindenáron fel akar dobni mindenki a maga módján, és minden beszélgetés végül a szexualitásban ér véget. Legalábbis ez az érzés lepheti el a nézőt, amikor végignézi a négy részt.
Ez tipikusan Japán sűrítés, amit bizonyára csak ők értékelnek igazán, de ha jobban belegondolunk talán azért alakultak ki odaát ennyire specifikus zsánerek, hogy amikor az élet egy pontjáról szólnak a munkák, akkor tényleg csak abból a témából lehessen hallani, látni történeteket, amik így sokkal jobban beleélhetők, felfoghatók, és nem utolsó sorban továbbítható minták, közösségi értékeket formálnak és közvetítenek. Kicsit ténylegesen tanítófilm utánérzet maradt bennem a végén, főhőseink szexuális élete fejlődik, és ezzel párhuzamosan apróbb problémáikat is sikerül megoldaniuk, miközben mindig hallunk vagy látunk 'új' szexualitással kapcsolatos tényeket a részek során.
Amik mégis kiemelik a sorozatot az erős mellékes érzésekből, azok a benne elszórt apró kis jelenetek, ahol a valóság átcsúszik az animált világba. A lopott pillanatok, ismerős érzések, amik láttán mindannyian elpirulunk és örülünk, hogy ilyen filmet nem nézünk társaságban, jellemzőek a filmre, és csúcspontjai az epizódoknak, amikben szerepelnek.

Mit is lehetne mást mondani egy ecchi animációjára, mint, hogy nem túl részletes, és nem is igazán időszerű, kivéve azokat a bizonyos jeleneteket, és általában a női testeket, amik unos-untalan ruhátlanul bukkannak elő szemeink előtt.
Illetve, természetesen a hangok sem kapnak központi szerepet, leszámítva azt a mindig visszatérő hajszálvékony nyögdösést, amit a Japán hölgyikék produkálnak az ágyban. Mondhatom, mostmár enyhe frusztráltsággal, hogy igen szivesen tanulmányoznám a hangok valódiságát élőben is.

Azt tudnunk kell még, mondhatni hasznos információként, hogy a filmek is, csakúgy ahogy az ihlető mangák, nőknek szánt alkotások, így ha az ember fia nem megszállott ecchiért, avagy női nemért rajongó egyén, akkor nem sok mindent lát majd meg a műben.
Még valami: Ecchi, tehát korhatár, azonban a tanító jellegre való tekintettel mégsem túl szigorú, amennyiben szülők is olvasnak minket - amiben sajnos nem vagyok olyan biztos, mint abban, hogy többen is fogják olvasni ezt a cikket is, akiknek még könyv kell a fenekük alá...




Értékelés: 8

Linkek:
Wikipedia
Aoianime (saját írás)

 

Címkék: futari ecchi é:8
komment
2008. április 11. 15:00 - public hikikomori

AnimeComment hírlevél

Sziasztok!

Már régóta nem írtunk Nektek a blog alakulásáról. Néhány újítással kapcsolatban tesszük most ezt meg, amely remélhetőleg sokaknak tetszeni fog.
  1. Elkészült a blog FAQ-ja, melyet a továbbiakban "a blogról" rovatban érhettek el. Ugyanott olvashatjátok szerzőink bemutatkozásait is, illetve ott kérdezhettek tőlünk.
  2. Elindult egy új topic az Aoianime fórumában, ott is beszélgethetünk a blogról.
  3. Beindult a csapat második blogja, az AnimeArt, ahol főleg az animékkel és mangákkal kapcsolatos kreatívabb dolgokról olvashattok: fanart, OST, cosplay, AMV.
  4. Már 113 kritika a blogon!
  5. A havi oldalletöltések száma 13.000 felett. Köszönjük!
A következő képért pedig én kérek elnézést:

komment
2008. április 10. 15:00 - public hikikomori

Kyoto Animation vs. Toei Animation - 6 híres adaptáció

Mint arról már elég sok helyen cikkeztek, a Key három dating simjét közel egyidőben két stúdió is feldolgozta. Ezek a játékok megjelenésének sorrendjében a Kanon, az Air és a Clannad voltak. Közös tulajdonságuk, hogy a Kyoto-féle változatok jellemzően népszerűbbnek bizonyultak. Na de miért? Egy saját verzió következik, aki nem ért velem egyet, kommentelje be nyugodtan, kíváncsi vagyok más változatokra is.
A Suzumiya Haruhi körüli hype elég jól megfogja, mire is gondolok. Végy egy nem túlzottan bonyolult adaptált történetet, és tálald kicsit vontatottan, mégis szórakoztatóan, rengeteg keresztutalással, amit a halandó néző nem vesz észre, de a rajongók imádni fognak. Ehhez adjál hozzá néhány sablonos karaktert, akik kitöltik a műsoridőt. A lényeget a végére hagyd, az lehet igényes is. Mindezt tedd úgy, hogy a grafika csúcsminőségű, a legjobb seyuu-gárdával dolgozol, minden legyen a legjobb fajta. Ne gyártsál túl sokat, inkább helyezz hangsúlyt a marketingre.
Ha össze kellene foglalnom, a Kyoto egyszerűen ügyesebben marketingeli a sorozatait, és azok egész egyszerűen jóval ismertebbek, mint a Toei azonos című, és jóval rövedibb feldolgozásai. Emellett sokkal jobban rájátszik a játék rajongótáborára, és igyekszik apróbb elemekkel és szimbólumokkal összekötni a műveket. Ilyen trükk volt az is, mikor a Kanon befejezése után közvetlenül beharangozták a Clannad-ot, kísértetisen hasonló karakterdizájnnal.
Félreértés ne essék, én nem azt mondom, hogy a Toei rosszabb lenne. Ha visszaolvassátok az írásaimat, a kép elég vegyes. Csak annyit mondok, az, hogy miért népszerűbb a Kyoto, annak egész egyszerűen kevés köze van az animéi tartalmához. Ha korábban nem nagyon hallottatok a Toei-féle feldolgozásokról, ugyebár az sem véletlen. Ez utóbbi stúdió egyébiránt sokkal hosszabb múltra tekint vissza. Talán emiatt ennyire merevek?
További érdekes kérdés, hogy mi lesz a következő feldolgozás. Az én tippem a Tomoyo After, a Clannad Tomoyo-fejezetének folytatása. Itt egy opening:



Linkek:

Toei Animation a Wikipedián
Tomoyo After

komment
2008. április 09. 15:00 - public hikikomori

Clannad

Íme, befejeződött a Visual Art's nagy sikerű ds-adaptációinak harmadik darabja. Mint már írtam korábban, nem vártam tőle túl sokat. Csalódnom kellett - pozitívan - kissé meglepett, hogy a szokásos dating sim-koncepcióból valami értékeset is ki lehet hozni. Nos, lehetséges, úgy tűnik.
A kiinduló szituáció megegyezik a Clannad moziváltozatáéval.
Lényeges különbség azonban, hogy a főszállal párhuzamosan futva több kisebb történet is kibontakozik - természetesen egy-egy lány körül, amelyeknek többsége egy klisének felel meg. Találkozhatunk túl határozott lánnyal, belassult zsenivel, szóval csupa kawaii-nak szánt, szórakoztató csajjal, akik ugye-tudjuk-miért-vannak-a-történetben.
A mozival szemben nem is ez az igazán érdekes, hanem a Nagisa-fejezet sokkal jobban kibontásra kerül, és ez az a momentum, ami kiemeli a sorozatot a szokásos történetvezetésből. Nagisa családi háttérrel való összeütközése igazán értékes részeket tartogat, és nagyon komoly morális problémákat veszeget. A következő generációnak továbbadhatjuk-e a feladatainkat, álmainkat? Fontos prébléma ez, és meglepő módon a Clannad túlzott érzelgősség nélkül nyúl a témához, a szerepek nincsenek túllihegve, hitelesnek tűnik az egész.
Sajnos ez nem feledteti a alárendelt sztorik felületességét, de azokban is lehet értelmes gondolatokat találni, amelyek lekötik az ember figyelmét. Az valamennyire szerencsés is, hogy az értékesebb részek a sorozat végefelé kerülnek elő.
Tomoya hátterére az első évadban nem derül fény, de a történet ezzel nem is fejeződik be... A sztori látszólag nagyjából lezárult, ám lesz folytatás. A játék fejezeteit egy 2008. július 16-án forgalomba kerülő OVA, és egy ősszel induló második évad, a kissé áthallásos című Clannad After folytatja, állítólag 12-13 új résszel, és lényegében azonos stábbal.

Értékelés: 9,8

Linkek:

ANN
Animeaddicts
AniDB
Címkék: clannad é:9
komment
2008. április 08. 15:00 - public hikikomori

Clannad (movie)

Néhány hónapja írtam a Clannad készülő sorozatváltozatáról. Mint az már megszokhattuk, a Toei is saját verzióval hozakodott elő a Key dating sim-jei közül. Tegyük gyorsan hozzá, nem bántuk meg ezúttal sem.
Az eredeti játék sztorija, mint az Air movie esetében is, egy fejezetre, illetve annak folytatására szűkült le. Ez persze azzal járt, hogy a film hangulata jelentősen eltér attól, amit a sorozat alapján várhatnánk, nincsenek viccesnek szánt mellékszereplők tömegei, és hiányzik az egy fejezet-egy megmentendő lány klasszikus felépítés is.
Ehelyett a két főszereplő kibontakozó kapcsolatát ismerhetjük meg. Nagisa, a betegsége miatt a gimnáziumból egy teljes évet kihagyó lány megismerkedik a kissé zaklatott családi hátterű Tomoya-val. A diáklány azt tervezi, újraindítja az iskolai színtársulatot, amelyhez Tomoya és barátja segítségét kéri. Az újjáalapítás természetesen sikerül némi nehézségek után, és kedvenc párunk is összejön. Ám a pár nem várt nehézségek elé néz Nagisa súlyos betegsége miatt...
A történet során kibontakozik egy, Tomoya hátterét meghatározó családi tragédia, mely igencsak megkeseríti a srác életét. A konfliktus feloldása persze borítékolható, Tomoya kénytelen szembenézni az életét övező tragédiákkal, és leszámolni a saját maga köré felhúzott falakkal.
A Clannad Toei-féle változata dráma, néhol túlzottan is leegyszerűsített cselekménnyel. Én személy szerint erősen hiányoltam, hogy Nagisa családi hátterét is erősen lerövidítették, az ő konfiktusa erősen háttérbe szorul érthetetlen módon. A többi mellékszereplő néhány percre tűnik fel többé-kevésbé fontos jelenetekben, viszonylag illeszkedve a mozi szerkezetébe.
A fenti kritika ellenére egy viszonylag jól sikerült mozival van dolgunk, amelyből többet is ki lehetett volna hozni. A sorozat érdemi része, a családi konfliktusok, és a családhoz való hozzáállás kérdése itt túlzottan is leegyszerűsített formában tárul elénk, gyakran már csak a végeredményt nézhetjük. A formai kivitelezés a szokásos klassz minőség, élénk színek, jó seiyuu-k. Ajánlom azoknak, akik nézték a sorozatot is, anélkül sajnos nem tartogat túl sok érdekességet.

 
Értékelés: 7,6

Linkek:

ANN
Anime-Planet
Címkék: clannad
komment
2008. április 07. 15:00 - public hikikomori

Air (movie)

Az Air igen sikeres tv-változata mellett igen kevés figyelmet kapott a Toei-féle egész estés feldolgozás, meglehetősen érthetetlen módon. A válasz persze nyílvánvaló: A Kyoto sorozatai erősen karakter- klisé- és alapszimbólumorientáltak, sokkal jobban lekötik a szórakozásra vágyó nézőket.
A Toei az eredeti történetnek csupán a főszálát vetíti elénk. Egy meglehetősen ügyes bábos fiú, Yukito egy kisebb kikötöővárosba ér, ahol megismerkedik egy helybeli lánnyal, Misuzuval. A lány különös módon azt kéri tőle, hogy töltsön el vele egy kis időt. Némi kajáért és szállásért a srác bele is megy a dologba, elkíséri a lányt nyári kutatómunkát végezni, a helybeli templomban körülnézni. Eleinte mégsem igazán kelti fel az érdeklődését, mígnem Misuzu az álmairól mesél neki... Talán ő az a lány, akit a felmenői is kerestek, mindhiába..?
A mozi nemcsak szerkezetileg rövidíti a cselekményt, rengeteg nézőpontot áthelyez, és nagyban leegyszerűsíti a sorozat már-már zavaróan bőkezű szimbólumrendszerét. Végig Yukito nézőpontjából követjük az eseményeket, nem látunk semmilyen természetfeletti jelenséget - leszámítva persze a középkori legenda bemutatását - az események nagyon gyorsan lezajlanak.
Ez alapján azt is hihetnénk, a Toei egyszerűen egy szerelmi történetként mutatja be az Air-t, de nem erről van szó. A repülő lány legendája itt egészen egyszerűen nem keveredik az általunk látott történettel, a cselekmény sokkal jobban koncentrál a végzetszerű találkozás és a beteg lány viszonyára, mint a kissé terhesnek tűnő mellékszálakra.
Formailag nem lehet panaszunk, a grafika és az eredeti szinkron kitűnő. A szemfüles nézőnek az is feltűnhet, hogy hiányoznak a sorozatból megismert elképsztő méretű szemek is, és a filmben nem szerepel aranyosnak szánt, ám végtelenül irritáló kiskutya sem.
A moziváltozat nekem egy formailag sokkal letisztultabb, szebb történetet tárt elém, mint a sorozat, felelsleges sallangok és az eredeti dating sim formátumból megmaradt, teljesen funkciótlanul a levegőben lógó mellékszálak nélkül. Ajánlom mindenkinek, különösen azoknak, akik a másik változatot már látták.

Értékelés: 9,4

Linkek:
ANN
AniDB
Animeaddicts
 
Címkék: air é:9
komment
süti beállítások módosítása