2008. április 09. 15:00 - public hikikomori

Clannad

Íme, befejeződött a Visual Art's nagy sikerű ds-adaptációinak harmadik darabja. Mint már írtam korábban, nem vártam tőle túl sokat. Csalódnom kellett - pozitívan - kissé meglepett, hogy a szokásos dating sim-koncepcióból valami értékeset is ki lehet hozni. Nos, lehetséges, úgy tűnik.
A kiinduló szituáció megegyezik a Clannad moziváltozatáéval.
Lényeges különbség azonban, hogy a főszállal párhuzamosan futva több kisebb történet is kibontakozik - természetesen egy-egy lány körül, amelyeknek többsége egy klisének felel meg. Találkozhatunk túl határozott lánnyal, belassult zsenivel, szóval csupa kawaii-nak szánt, szórakoztató csajjal, akik ugye-tudjuk-miért-vannak-a-történetben.
A mozival szemben nem is ez az igazán érdekes, hanem a Nagisa-fejezet sokkal jobban kibontásra kerül, és ez az a momentum, ami kiemeli a sorozatot a szokásos történetvezetésből. Nagisa családi háttérrel való összeütközése igazán értékes részeket tartogat, és nagyon komoly morális problémákat veszeget. A következő generációnak továbbadhatjuk-e a feladatainkat, álmainkat? Fontos prébléma ez, és meglepő módon a Clannad túlzott érzelgősség nélkül nyúl a témához, a szerepek nincsenek túllihegve, hitelesnek tűnik az egész.
Sajnos ez nem feledteti a alárendelt sztorik felületességét, de azokban is lehet értelmes gondolatokat találni, amelyek lekötik az ember figyelmét. Az valamennyire szerencsés is, hogy az értékesebb részek a sorozat végefelé kerülnek elő.
Tomoya hátterére az első évadban nem derül fény, de a történet ezzel nem is fejeződik be... A sztori látszólag nagyjából lezárult, ám lesz folytatás. A játék fejezeteit egy 2008. július 16-án forgalomba kerülő OVA, és egy ősszel induló második évad, a kissé áthallásos című Clannad After folytatja, állítólag 12-13 új résszel, és lényegében azonos stábbal.

Értékelés: 9,8

Linkek:

ANN
Animeaddicts
AniDB
Címkék: clannad é:9
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr37411508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása