2013. február 22. 15:00 - morwen

Nekomonogatari (Kuro)

Nekomonogatari.jpg

A Nekomonogatari a közvetlen előzményeit meséli el az elsőként anime adaptációt kapott Bakemonogatarinak. Megítélésénél ezt a célkitűzést kell figyelembe vennünk, vagyis hogy mennyiben látja el az előzmény funkciót; másrészről viszont el is kell helyeznünk a többi Monogatari adaptáció között. Az egyben levetített 4 rész egy OVA tömörségét sugallja, és tekintve, hogy kb. egy hét eseményeit foglalja össze az anime cselekménye, ez ildomosnak is tűnik, és szerencsére a rövid terjedelem nem ment a minőség rovására, megkapjuk a megszokott párbeszédeket, absztrakt háttereket, erőltetett fanservice-t, vicces kamerabeállításokat és mindazt, amit elvárhatunk a korábbi animék alapján.

Tekintve, hogy a Nekomonogatari az eddig többnyire háttérben - de azért általában elég hatásosan - cselekvő Hanekawa Tsubasa kerettörténetét meséli el, én erősen számítottam a Bakemonogatari utolsó néhány részében látottakhoz hasonló ecchi jelenetekre, és mivel ez csak egy 4 részes kis szösszenet, még arra is számítottam, hogy már át fog csúszni a nevetségesbe a fehérneműben garázdálkodó szörnyeteg története. Szerencsére ez nem történt meg, de a léc sokszor rezgett. Pl. vegyük az első részt. Érdekes beszélgetés Tsukihi és főhősünk között, melyből kezd kiderülni miből lesz a cserebogár, avagy kezdik sejtetni, hogyan alakul ki majd Araragi Koyomiban az ideális hárem anime főszereplőjének lelki alkata. Rögtön utána egy meztelenül flangáló Karen borzolja a kedélyeket pár percig, teljesen fölöslegesen. Idővel pedig beindul a cselekmény és szerencsére nem poénodják el a macskát sem, sőt, inkább fenyegető lesz a fellépése.

Egy kis nyomozás meg agyalás után a főhősünk újabb dilemma elé áll, ugyanis Oshino azt mondja neki, nem segíthet. Mondjuk a helyzet ismerős, és várható is, hogy Araragi végül mégiscsak beleüti az orrát a dolgokba és közben rongyosra is vereti magát, és ez be is következik. Az érdekesség itt mindössze az, hogy nem a gyakorlott hárem anime hős gondolkodásmódja érvényesül, vagyis nem egyértelmű a főszereplőnek, hogy fel kell áldozza magát a bajban lévő lányért. A szimmetria nagyon jól működik a Bakemonogatari utolsó pár részével, ahol ugyanaz a macska okozott gondokat: akkor arra ment ki a játék, hogy leszoktassák Araragit az önfeláldozásról, és támaszkodjon a barátaira, ha segítségre van szüksége; a Nekomonogatari pedig arról szól, hogyan alakulnak ki a hárem animékben ideálisnak nevezhető viselkedésformák. Vagyis a a főszereplő hím nem szerelmes a dekoratív külsejű nősténybe, csak barátjának tekinti, és a barátság címszó alatt keveredik bele az említett nőstény problémáiba, amiket természetesen a sors tálcán kínál fel. Persze az is adott, hogy a dekoratív külsejű nőstény is vonzódjon a főszereplő hímhez, és éppen ezért imponálónak találja a segítségnyújtását. Innen azonban nem lehetséges továbblépés, legalábbis egy hárem animében nem. Megmarad az egyensúlyi állapot a hím és a nőstény között, amiben megvan a közös vonzalom, de közelebbi kapcsolat nem alakulhat ki. Viccesebb hárem animékben félreértések miatt, vagy mert az alfahím agyilag zokni és nem veszi észre az utalásokat (lásd Infinite Stratos), a Bakemonogatariban és a Nekomonogatariban azonban nem lehet szó félreértésről, ahhoz túl sokat gondolkodnak a szereplők és túl sokat beszélgetnek egymással. De nehogy ez megtévesszen minket, ez az egész attól még hárem anime marad, amiben a főszereplőnek van barátnője, de azért jóban van a többi lánnyal is. Persze a Nekomonogatariban főhősünk még facér, és csak felmerül az ötlet, hogy akár összejöhetne Hanekawával, de akik már látták a többi Monogatari adaptációt, azok tudják, hogy ez nem fog bekövetkezni. Persze ez kevés lenne, azt is meg kell indokolni, hogy miért nem, és ezt az indoklást szépen meg is kapjuk.

Érdekes módon ha előzménynek tekintjük ezt a rövid kis animét, akkor két dolognak az előzményét is felismerhetjük benne. Egyrészt a Bakemonogatari előzményét, hiszen pár nappal az első rész előtt járunk. Tartalmilag viszont inkább a Bakemonogatari utolsó részeinek előzményét kapjuk, hogy hogyan jött létre a Black Hanekawa nevű szörnyeteg, akit nem sikerült végleg elűzni. A történet nagyon is beleillik az egészbe, más stábbal, más stílusban nem is nagyon tudnánk elképzelni Monogatari adaptációt. A Nekomonogatari hozza a szokásos szintet, de semmi újat vagy kiemelkedőt nem nyújt.

Értékelés: 7,2

MAL

ANN

Animeweb

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr1005098184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása