2008. szeptember 17. 18:00 - public hikikomori

Kritikaírás

A blogon elvben "kritikákat" írunk, mégis baromi erőltetett ez a kifejezés, arra, amit csinálunk. Kritikaírás az lenne, ha hozzáértő emberek elmélyednek valamilyen művészetben, és jól az arcába vágják az olvasóknak, mi az, amire egyáltalán érdemes szót vesztegetni. Mi nem ezt csináljuk, ahogy a többi sorozat-, anime- és zeneblog sem.

Először is nem vagyunk szakérők, ugyanúgy csak nézők vagyunk, mint az olvasóink. Legfeljebb nagyobb a pofánk, és begépeljük az időnként elég sarkos véleményünket. Erre elég sokan vevők, főleg, hogy ebben a formában a magyar nyelvű weben mi vagyunk a legérdekesebbek (Ha ezzel nem értesz egyet, akkor sajnálom). De nincsen erről végzettségünk, juttatást nem kapunk és nincsen szisztematikus tudásunk sem a témában, csak amit a neten összeolvasgattunk (Újabb bálványok omlanak le). Ugyanolyan nézőként pedig az érdekel bennünket, amit nézünk, az mennyire élvezhető. Olyan az egész, mint a popzene; nem azt várod egy animétől, hogy leképezzen egy világot, csak azt, hogy átadjon egy hangulatot, amire vágysz. Ebben persze benne van, hogy ez legtöbbször úgy történik, hogy egyedül ülsz egy szobában a számítógép előtt, és azt bámulod, nem viszed le a Balcsira, mit az MP3-lejátszódat.

Ahogyan viszont a legtöbb oldal ír, az végtelenül unalmas. "Csak nehogy mesértsem azokat, akiknek ez mégis tetszik" - ugyan már. Ha valami szar, akkor azt leírjuk, lehetőleg minél kevesebb felkiáltójellel, hogy megkülönböztessük magunkat a G-portál neonszínű oldalaitól. Éppen ezért unalmas a magyar web: mindenki arról ír, amitől elájult. Ha csak olvasnék, azt hinném, hogy Japánban minden animátor egy kibaszott zseni. Pedig nagyon nem. Az animék nagy része otakuk számára sorozatgyártott termék, akkor is, ha sokaknak tetszik. 

Ahhoz persze nagyon kevesen elég tökösek, hogy ezt le is írják. Ezért minden tiszteletem Patkánynak - aki bevalottan bababuzi - és le meri írni, hogy Japánban az általa nézett animéket antiszociális elemek nézik úgy éjféltában. Ez már valami, és ő még japánul is tanul.

***

Ha érdekel, amit írunk, azért komolyan ne vegyél minket, mert nem érdemes. Nem vak vezeti a világtalant a helyzet, hanem itt vakok közt félszemű a király. Mi tippeket adunk arra, mit érdemes megnézni, és mondjuk ezt, mint sokat látott rajongók.

Persze, hogy konstruktív legyek: ha többre vágysz, az ELTE-n van anime-kurzus is, egy haverom a Black Jack-ből viszgázott tavaly. Nem tetszett neki túlzottan, gagyi volt a történet, és szarul volt megrajzolva.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr84662762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása