2008. június 15. 15:00 - public hikikomori

Mi közünk a sorozataddictokhoz?

Az Animefanok nem sok más közös társasághoz kötődnek, de akad néhány gyakori egyéb "szenvedélyük". Mire is gondolok? Fantasy minden mennyiségben nagyon alap, jöhet egy kis szerepjáték még mellé, és kész is a mesebirodalom. De mondok egy kézenfekvőbbet: mi van a sorozatokkal?
Szinte észre sem vettük egymást, de a két társaság nagyon hasonlít egymásra. A sorozataddictok is a szélessávú netnek és a letöltőprogramoknak köszönhetik a napi betevőt, mégsem igazán tűnt fel senkinek, a sorozat- és animenézés mennyire egy cipőben járnak. Persze, van, akinek feltűnt, csak nem szeretne magának két időrabló hobbit.
Lássuk csak, miben hasonlít a kettő? Szinte mindenben. Az egész lényege, hogy egyik nap a tengerentúlon leadják a show-t, feltöltik, majd letöltöd. Animéknél a nyelvi akadályok miatt van egy-két áthidaló nap, amíg elkészülnek az első fansub-ok. De ez annyira nem lényeges, a japán nem világnyelv, ennyi az egész. A lényegi hasonlóság pedig nem más, mint hogy mind az animefanok, mind a sorozataddictok kedvenceikben nem a művészetet, hanem a szórakozást keresik. Másszóval, egyik hobbi sem olyan, mint moziba járni. Alapértelmezésben kikapcsolódni akarsz és nem lamentálni.
Itt persze van egy kis kavarás: az anime ugye nem műfaj, csak egy gyűjtőnév, nézünk mi mozit is, és szeretjük sokkoltatni magunkat Evangelionnal és hasonlókkal. Mégis, sorozatot nézünk többet, és mindig várjuk a csütörtököt, a hétfőt, a keddet, amikor jön az aktuális kiskedvenc újabb epizódja, pontúgy, mint akik ugyanezt a Csendes-óceán túlpartjáról várják, élő szereplőkkel.
Most akkor mi van? Miért nincsenek közös honlapjaink? Baromi egyszerű. Ha már szórakozásról van szó, mindenki máshogy kapcsolódik ki. Valaki ezt hús-vér emberekkel éri el. Más kicsit messzebre akar menekülni a valóságtól, és gülü szemű figurákkal bábozni.
Helló, a kettő igazából ugyanaz, csak hát az ízléssel nehéz mit kezdeni. Mit lehetne csinálni egy közös honlapon? Nem sok mindent. Kicsit olyan lenne, mint amikor két - nem túl kreatív - cserediák beszélget: "Nálatok ez hogy van? Nálunk ez így van".
Egy korszakban született a két szubkultúra, csak hát ez tényleg kevés közös alapnak. Kár érte.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr77520622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása