2008. február 13. 15:00 - public hikikomori

Abenobashi Mahou Shotengai (Magical Shopping Arcade Abenobashi)

Szekrényben elbújni és ott egy csodálatos, másik világra bukkanni - sokunknak volt hasonló gyermekkori álma. Vágy egy ismeretlen helyre, gyakori motívum a különböző fantasy- és ponyvairodalomban, jó és rosszabb feldolgozásokban.
Persze a japán vizuális kultúrában ez másképpen jelenik meg. Ahogy azt várhatjuk, a mágikus világ közel sem olyan, mint amilyenre egy gyermek vágyna, az ütközés a gyermeki fantázia és a valóság között elkerülhetetlen. Egy ilyen film nyugaton hiteltelen lenne, animeként azonban nem is olyan rossz.
Az Abenobashi Mahou Shotengai ennek a régi történetnek egy japán változata. Két fiatal, Asahina Arumi és Imamiya Satoshi gyermekkori barátok. Szüleik üzlettulajdonosok egy haldokló városrészben. Egy nap különös fordulatot vesz életük: egy mágikus tárgynak köszönhetően újabb és újabb párhuzamos világokba kerülnek. A különböző világok és az otthon hiánya egyre inkább arra készteti őket, próbáljanak ráakadni a titok nyitjára. Szerencsénkre mindez eszméletlen humor- és paródiahegyek mellett teszik, melyek jelentős része utalás más animékre illetve híresebb műfaji filmekre (pl. 2001: Űrodüsszeia, Kanon, stb.).
Egy nagyrészt szórakoztató sorozat az Abenobashi, azonban nehezen lehet követni, éppen mit is látunk: öncélú poénkodást vagy egy újabb ilyen-felnőni-Japánban filmet. A kérdés eldönthetetlen, emellett azt mondom, megér egy próbát. Egyrészt az egyik legszórakoztatóbb a műfajában, másrészt ritkán látni egy ennyire önironikus és szarkasztikus animét.
Ajánlom azoknak, akik valami különlegesre vágynak, de nem teszik túl magasra a mércét. Mit lehet ehhez még hozzátenni? Szép kivitelezés, átgondolt koncepció, egy jó vígjáték.

Értékelés: 8,1

Linkek:

ANN
Aoianime


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr30331519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása