2008. január 06. 18:00 - public hikikomori

Serial Experiments Lain

A tulajdonképpeni sci-fi kedvelőinek nem kell magyarázni, miért nem az a Star Trek vagy a hasonló műfajú jövőben játszódó filmek. A Lain igazi sci-fi, cselekménye nagyon komolyan épül meglévő fizikai elméletekre és az emberiség lehetséges fejlődési pályájára.
Lain, egy iskolás lány hirtelen fellelkesülve kér a családjától egy újfajta számítógépet, mikor állítólag levelek érkeznek egy nemrég meghalt osztálytársnőjétől. A világhálóra csatlakozva újdonsült gépén különös dolgokra lesz figyelmes. Fokozatosan valószínűtlenné válik körülötte minden, az emberektől - és főleg a családjától - eltávolodik. A néző számára sokáig nem világos, Lain skizofréniában szenved-e avagy ténylegesen megváltozik-e körülötte a világ...
Érdekes a sorozat párhuzama a Kamera által homályosan című regénnyel (filmmel). Az animében a valóságérzékelés eltolódása egészen más megjelenítést kap: a Lain nem társadalmi szatíra, nagyon nem, a helyi gyökreknek megfelelően az egyén nézőpontjára vetíti le a fejlődést, és az ember hozzá való viszonyát. A lány majdhogynem kozmikus magányában küzd a két világ határán, egy pillanatig sem lehetünk biztosak, egyáltalán mit látunk valójában - Lain-t, vagy virtuális alteregóját. Esetleg minkettőt.
A Serial Experiments Lain a Ghost in the Shell után következő nagy alkotás, igazi kiemelkedő anime. Lassú, mély történet felesleges poénok és látványelemek nélkül, de igazán szép kontúrokkal. Nagy kár, hogy közel sem kapott akkora figyelmet, mint amerikai, élőszereplős társai. Az animenézők táborán belül is rétegműnek számít, komoly türelem és a  sci-fi műfaj bizonyos ismerete elengedhetetlen ugyanis ahhoz, hogy igazán be lehessen fogadni minden értelemben.
Ajánlom a műfaj rajongóinak és minden szkeptikusnak.

Értékelés: 10

Linkek:

ANN
Aoianime
Wikipedia
 
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr2286199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása