2007. november 06. 22:05 - public hikikomori

Paprika

Satoshi Kon természetesen legújabb filmjével sem okozott csalódást, s egy igen intelligens alkotással lepett meg mindenkit.
A Paprika legnagyobb erénye talán az, hogy miközben szórakoztat és szellemileg is megmozgatja a nézőt, teljesen hülyére veszi. Ezt persze a szó átvitt értelmében. Már ha valaki csak az intrót végignézi, nyilvánvalóvá válik a dolog. A vizuális játék itt tömény manipuláció, minden rosszándék nélkül:
www.youtube.com/watch

A rendező szokásához híven álomképekre húzza fel filmjét. S teszi mindezt úgy, hogy a virtuális és való világ párhuzamba állítása legalább olyan frissességet és újdonságot hoz magával, mint annak idején a Lain vagy a Mátrix. Ez pedig nem kis dolog. Előre persze nem jelenthetjük ki, hogy Kon megkoronázta életművét, de annyit legalábbis igen, hogy magasra állította a mércét. Montázs a köbön.
Sajnos nem volna teljes a kép, ha nem írnék egy aprócska negatívumot. A játékidő túl szűkre szabja a teret. Nem az elmosódó és kissé érdektelen cselekménynek, hanem, hogy a néző egyszerre képes legyen a filmet lenyelni és feldolgozni. Hiába alszol rá egy jót, meg kell nézni többször. Ez nem egyértelmű gond, de legalábbis érdekes.
Egy azonban biztos: a Paprika-t látni kell.

Értékelés: 9,8

Linkek:

ANN
Aoianime
 
Címkék: paprika é:9
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr21220772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása