2012. április 26. 15:00 - morwen

.hack//Quantum

Quantum.jpg

A .hack animék újabb tagja egy rövid, három részes ova, amit viszont a megszokottól eltérően nem Mashimo Kouichi (Noir, Madlax, Requiem for the Phantom valamint az összes eddigi .hack anime) rendezett. A Quantum egy új sor, egy tiszta lap, ami arra hivatott, hogy megújítson egy már ismert és sikeres franchise-t. Persze panasz nem érheti az eddigi animéket sem, de nyilvánvaló, hogy nem lehet a végtelenségig nyúzni a bőrt egy alapötletről, időnként kell egy kicsit újítani is. 

Az újítás ebben az esetben igazából minimális, csak apró részletekben érhető tetten. Az alaphelyzet ugyanaz mint eddig, fiatalok iskola után egy mmorpg világában töltik idejüket, de néhány különös, váratlan esemény folytán egyikük tudata a játékban ragad, mialatt teste kómában fekszik egy kórházban. Társai pedig nyomozni kezdenek a rejtélyes jelenség okát kutatva. Erre húztak fel eddig négy animét, egy 3d cgi filmet, és most ezt az ovát is. Természetesen az idő haladtával, a technika fejlődésével az animék külseje is tetszetősebb lett, de a karakterdizájn változatlan maradt, és a Quantum is a The World világából már ismerős karaktereket használja fel, ami azért érthető is, ha egy mmorpg-ről van szó. Az újítás, vagy inkább változás abban mutatkozik meg leginkább, hogy a rendező ezútal Tachibana Masaki. Az eddig főként epizódok rendezésével és storyboardok készítésével foglaltoskodó úriember még újoncnak tekinthető az animerendezés világában, esetleg a Tokyo Magnitude 8.0 kapcsán lehet ismerős nekünk a neve. Mégis igazi újdonságként hat már pusztán az is, hogy nem Mashimo Kouichi rendez egy .hack animét. Tehát nem fogunk látni az egész képernyőt betöltő arcokat és a zenét se Kajiura Yuki csinálta, hanem Ootani Kou, aki azért nem zöldfülű a szakmában (többek között: Soultaker, Haibane Renmei, Outlaw Star, Shakugan no Shana, Another).

A formátum rövidsége miatt nincs idő a hosszú nyomozásokra, gyakori hatásszünetekkel tarkított beszélgetésekre vagy a hétköznapi élet bemutatására, ami igazából azért volt izgalmas a korábbi sorozatokban, mert egy mmorpg világának hétköznapjairól volt szó. A történet ezért meglehetősen tömör, de szerencsére rendesen befejezett, és sokkal több akció van benne, mint ahogy az elődöknél megszokhattuk. Természetesen itt is van drámai vonal, de az gyengére sikeredett kivitelezésben. Bár jó ötlet a fordulat, hogy Hermit-ről kiderül, igazából már rég halott, s így fölöslegesen keresett donort a játékban, ám az ezutáni viselkedése túl gyerekes, és nem valami érdekfeszítő. A három iskoláslány sokkal szerethetőbb karakter, és kellőképpen egyszerű jellemek, hogy ne kelljen több részen keresztül bemutatni őket.

Akinek nem volt még dolga a .hack animékkel, annak kis érdekesség lesz a sorozat, és maga az alaphelyzet könnyen elegendő lehet arra, hogy meghozza a kedvet a hosszabb sorozatokhoz. Aki viszont már ismerős a témában, annak lehet egy kis újdonság érzete, és kíváncsian várhatja, lesznek-e nagyobb lélegzetű, új .hack animék is, amikben más rendezők is kipróbálják magukat.

Értékelés: 7,1

Linkek:
Wikipédia
ANN
Animeweb 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr414467793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása