2012. április 14. 15:00 - morwen

Gundam 00

gundam-00.jpg

A Gundam ma már márkanév. A 70-es években debütáló sorozat olyan egyedi stílust teremtett meg mind a robotdesign, mind narratíva területén, ami azóta is szinte változatlan formában eladható az anime-piacon. Mivel több generáció is felnőtt már a Gundam sorozatokon, ezért a készítők építhetnek erre, és így idősebb korosztályokat is megcélozhatnak, elszakadva ezzel a shounen robotos animék hatásvadász, gyenge megoldásaitól. Sőt, a történelemfilozófia szinte kötelező elemévé vált már e sorozatoknak, de legalábbis mindig találkozunk valami aktuális, korra jellemző, elvontabb kérdéskörrel bennük. A Gundam 00-ban ez a terrorizmus és az energiaválság.

A háború visszatérő elem minden Gundam sorozatban, de míg a Gundam Seed az utilitarizmust a pacifizmust és más erkölcsi és politikai ideológiák ütközését mutatta be egy háborúban – persze az egyes szereplők közti konfliktusok révén –, addig a 00 már kinő ezekből az ideológiákból, és a háborút inkább gazdasági, esetleg etnikai kérdésként kezeli. Ez mindenképpen egy érettebb perspektívának tűnik a közvetlen elődhöz képest, bár a politikusok és vezetők ábrázolása így is sok esetben sztereotipikus.

A sorozat abban is realisztikusabb vagy talán inkább aktuálisabb legtöbb elődjénél, hogy az eddigiektől eltérően a mi világunkban játszódik, egy nem is olyan távoli és egyáltalán nem furcsa jövőben. A történetvezetésben viszont a már jól bevált formulát követik a készítők. A történet folyamán kialakulnak a megszokott szemben álló felek, sorsszerű összecsapások, és itt is lesz egy maszkos, kicsit őrült ellenfél. Emellett viszont helyet kaptak a bonyolultabb kapcsolatok is, Saji és Louise, Alleluja és Marie vagy akár Sergei Smirnov (igen, ez egy alkoholos ital márka neve egyébként) és a fia közti viszony bonyolítása és megoldása. A sok szereplő szerencsére nem válik terhessé, viszont minden jelenetet fontossá tesz, hiszen kevesebb időt kap egy-egy szereplő. Ezen a téren úgy érzem jó munkát végeztek, a karakterek szerethetők, nem sablonosak, motivációik és kapcsoaltuk alakulása elgondolkodtató.

A cselekmény lassan bontakozik ki, de minden részben akad elég akció, ami miatt nem is annyira zavaró, hogy sokáig a sötétben tapogatózunk, és a lényeges dolgok csak később derülnek ki. Nincsenek igazi fillerek, és általában véve jól követhető, ügyesen tagolt a sorozat. Aki nem szereti a CG-t az is fellélegezhet, mert nem fog találkozni vele, az űrcsaták minden képkockája igényesen meg lett rajzolva, legfeljebb a rózsaszín és lila robbanások lehetnek furcsák azoknak, akik először néznek Gundam sorozatot. A zene is megüti a mércét, különösen az OP és az ED lett jól kivitelezve.

Mindent összevetve egy márkahű sorozatnak nevezném a Gundam 00-t, ami ettől függetlenül is egy igényes robotos sci-fi, mentes az unalmas sallangoktól és távol áll a shounen műfaj megoldásaitól. Mindenképpen érdemes megnézni annak is, aki nem látott még Gundam animét.

Értékelés: 8,8

Linkek:
Wikipédia
ANN
AnimeAddicts
Animeweb

Címkék: é:8 gundam00
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr814369683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása