2010. március 09. 15:00 - Khaos

Appleseed: Ex machina

Az Appleseed annak idején nagyot tudott mutatni, és most is megtette. Mutatott nekünk majdnem tökéletes CG-t, azaz számítógéppel generált grafikát, amitől feláll a hajunk. Persze ez megint valami, ami kicsit kérdéses lehet: tényleg olyan jó a hipermodern környezet az animének?

Röviden; szerintem nem. Nem éri meg, és láthatóan nem természetes. Sokkal könnyebb azonosununk a kicsivel sablonosabb, a nem ennyire aprólékos, és nem ennyire árnyalt, megmunkált világban. A történet, mivel az kellene, hogy legyen a húzóerő, elsőbbséget élvez az írásainkban, de itt egyszerűen nincs szükség rá. Van is történet, meg nincs. Van, mert valami viszi előre a történést, de ebben olyannyira nincs alkotott háttér, vagy karakterisztika, hogy egyenesen képes vagyok B kategóriásnak titulálni...
Holott az anime, mindenki tudhatja, egyáltalán nem lenne B kategória, mert felsorakoztatott rengeteg jó oldalt, jó kérdéseket tett fel, amiket folytat ebben az epizódban is, csakhogy, most minden pepitája az előzőnek - legalábbis erősen érződik így, és nem is egyszeri megtekintés után, még mindig nem tudom eldönteni, hogy a forgatókönyv született vajon először, vagy a grafikus tervek.

Merthogy a grafika tökéletes, talán még túlonnan is az. Minden úgy fénylik és árnyallik, mozog, és dobálózik a szélben, hogy csak na, a tájak és a városok lélegzetelállítóak, a sci-fi hangulat meg mindenhonnan árad, talán ez a legtökéletesebb és kielégítőbb dolog az egészben. Mindehez nagyon jól szerkesztett hangeffektek járnak, lassanként elhisszük, hogy kamerával jártak a helyszínen a készítők, de persze ebből is van hibádzó részlet; a szinkron egy csöppet idegen, az igazán megszokott és hibátlan Japán minőségből most nem sok maradt, mi meg csak nézünk, mint a moziban, amikor a dinamikus belépő után megszólal Marinéni a hangosbemondótól... (Szerk.: A költségvetés hátránya?)

Érezhető az íráson is, és azt hiszem nem kellene tovább taglalnom: az anime kettőssége bennem tovább nőtt - és ezzel annyira nem lopta magát a szívembe, mint például azt az elődje tette. Mit tehetünk, az animeiparban nincs, és nem is lesz benne a kezünk egyhamar. Nézzük ami jön, és reménykedünk, hogy jó lesz - ez is jó lett, de annyira mégsem...

 

Értékelés: 7,8

Linkek:
Wikipedia
Animeaddicts

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr341822986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása