2010. január 24. 15:00 - Khaos

Ghost in the Shell

Te mit csinálnál, ha kiszállhatnál a testedből, és a netet járva a lehető leggyorsabb sebességgel lennél képes azt kihasználni?

A kérdés magáért beszél, a film pedig meg is mutatja, milyen is ha létezik valaki aki erre képes. A jövő már-már sablonos illúziójába csöppenve, a robotikus testek és a mesterséges intelligencia korában, amikor a kiborgok már társai az emberiségnek a film rá akar minket döbbenteni, olyan dolgokat létrehozni amelyek gondolkodnak, és a technika korában tőlünk mégis függetlenek, hatalmas szerencsejáték, amin végül csakis az ember tud veszteni; így vagy úgy.
A '95-ben készített, majd 2008-ban felújított film macska-egér játéka egy szellem és több szervezet között az autentikus keletből kinőtt hipermodern kor nagyárosában,  mint a társadalom és technológia különbségeinek szakadékként különböző labirintusában játszódik. A másfél órányi anyag akciójelenetei végigrohannak ezen labirintus minden szegletén, csakúgy, ahogy a filmben megjelenő üzenet is foglalkozik a digitális kor rejtélyeitől a magas politikán át embertelen hatalmi harcokkal, és persze a legősibb kérdések kibertestbe ültetett tükreivel is.

Mindezt mindkét film korának sajátságos tükreként vizualizálta, mégis kiugorva a minőség és a megjelenítés alaposságával, és a film kettősségét felejthetetlenül megörökítő városképekkel, az akciók aprólékos részletességével, és a jelenetek végsőkig rideg, semleges kezelésével.
A Ghost in the Shell persze nem csak a képi világában kapott erős alátámasztást, a hangzásvilág, ami a filmekben megjelenik azóta ikonná vált számokat tartalmaz, azok lassú folyású, mégis grandiózus, hagyományos Japán hangzásvilágból származó elemei miatt, amelyek a modern cyberpunk kultúrára nagyon is rányomták bélyegüket.

A Ghost in the Shell tehát félelmetes egy film. Félelmetes, ahogyan minden lényegi és jelentést adó környezet nélkül is hatalmas impulzussan táplálja belénk a cyberpunk hőskorának életérzését, elgondolkodtat és minden ízünket átlényegülésre készteti. Az interneten élő bajtársak vizuális himnusza, a cyberpunkisták nagykódexe, a túlhájpolt gits, vagy szimplán csak hatásvadász hiperakció? Mindenkinek lesz véleménye, ezt garantáljuk.

 

Értékelés: 9

Linkek:
Wikipedia
Animeaddicts
Aoianime

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr991696826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása