2008. június 02. 15:00 - public hikikomori

Dragon Ball szinkron

Már egy ideje kering a magyar weben egy állítólagos akció, ahol pénzt gyűjtenek a Dragon Ball Z magyar szinkronjának megvásárlására. A dolognak annyi hírértéke mindenesetre biztosan van, hogy a szinkron végig elkészült. Demonstrációképpen néhány magyar szinkronos rész fel is került a sorozat utolsó néhány része közül. A szinkronhangok valóban egyeznek, nem hamisítványról van szó.
Mint tudjuk, az ORTT akciójának hála, a sorozatot levették a képernyőről, és néhány további részt leszámítva a szinkronizált sorozat több mint fele (!) semmilyen formában nem került forgalomba.
Az egész sztori mégis nagyon bűzlik. Állítólag van egy ember, aki "birtokában van" az eredeti felvételeknek (?) és 3 milló Ft-ért cserébe hajlandó tőle megválni. Itt több pont nem világos:
- Ki ez az állítólagos ember? A történet szerint fejes az RTL Klubnál.
- Miért adná oda? Ez legális tranzakció vagy seftelés?
- Mi van, ha odaadja? Majd a jogvédett tartalmat felreakják a netre, ami legálisan nem is elérhető semmilyen módon?
Miért bíznánk meg egy ilyen történetben? Én a magam részéről azt ajánlom, senki ne küldjön pénzt, amíg ezek a részletek nem tisztázódtak. Így nagyon nagy az esélye, hogy egy jó kis átverés az egész, ahol valakik lenyúlnak egy piti összeget néhány rajongótól. Ettől viszolygok, már elnézést.
Ha valaki a szinkronok létezésében is kételkedne, itt egy YouTube videó:


Itt pedig fellelhető a legrészletesebb szöveg, amit találtam a weben, egy random  fórumban. Aha, szóval illegális, de vállalod a felelősséget. Ez szép. Itt található a gyűjtés, jó böngészést hozzá: DBhunszinkron
A gyűjtésről ennyi információ elérhető. Végülis elképzelhető, hogy naiv rajongók tényleg szerveznek valamiféle gyűjtést, hogy később felrakják netre az összevágott anyagokat. Ami biztos, hogy a pénz útja nem lesz nyomonkövethető, és nincsen semmiféle garancia arra, hogy végül a rajongók hozzájutnak a vágyott szinkronhoz.
Még egy pár szót szólok az egész lefolyásáról. Kissé árulkodó az is, hogy ez az egész alkudozás már vagy három éve folyik, és a különböző fórumok nem is egyformán informáltak a kérdésben, eltérő összegek jelennek meg itt-ott, és különböző letöltéseket helyeztek el az egyes rajogói oldalakon is a le nem vetített részekből. Az legalábbis nem derült ki számomra egyértelműen, pontosan melyik oldal áll az egész mögött, simán elképzelhető, hogy több gyűjtés is megy párhuzamosan.
Az általam megtalált gyűjtőoldal mindenestre elég aktív, az AnimeComment mellett számos nagyobb honlapot megkerestek már, hogy rakják ki a körlevelüket. Mint már visszajeleztem nekik, ezt nem teszem meg, mivel az akció nem nyomonkövethető. Az külön poén, hogy a rajongók jó része kiskorú. Gyerekektől pénzt illegális vásárlásra, ez zseniális.

Emellett nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy a jogtulajdonos RTL Klub nem tette még elérhetővé a kész magyar változatot. Bár a fordítás sok helyen csapnivaló minőségű, és monoton, számos rajongót fosztanak meg attól az élménytől, hogy anyanyelvükön is megnézhessék a sorozatot. Az anyag készen van, a szélessávú internet elterjedt, tehát a forgalmazásnak nincsenek technikai akadályai, még akkor sem, ha a televíziós adás nem lehetséges és/vagy a DVD-forgalmazás veszteséges volna.
Ha valakinek az okokról van valamilyen információja, esetleg technikai észrevétele, akkor kommentelje be, nagyon érdekelne, és szerintem nem csak engem.


Címkék: dragon ball z
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr89481374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása