2007. október 16. 13:05 - public hikikomori

Régi animés emlékek és a jelen

Könnyen meglepődhet, aki visszagondol, hol találkozott először animékkel. Sokak szerint a 90-es években egyértelműen rétegműfajnak számított hazánkban, és mostanra ért el a szélesebb közönséghez. A mainstream animéknél ez tényleg így van. Kiterjedt internet-használat híján valószínűleg nem sokan tudtak róla, hogy animációgyártás fellegvára valójában távolról sem az USA, sőt. Jelenleg az iparág 70%-a van Japánban (!).
A 90-es években az első sorozatok, amelyekről egyáltalán elhangzott, hogy honnan is származnak, az RTL Klub délután vetített sorozatai voltak: Dragon Ball, a Pálya Ördögei, Candy, Candy vagy a Sailor Moon. A TV2-n is voltak hasonló próbálkozások. Sajnos a nézettséget növelendő a vetített animék korosztályát - kíváncsi lennék, hogy tudatlanságból vagy botránykeltésből - rosszul súlyozták be, ami egyáltalán nem tett jót a műfaj megítélésének. "Erőszakos japán rajzfilm", mint stigma épült be. Ennek, hála a jó égnek lassan vége lesz.
Ami felettébb különös, hogy korábban az MTV is vetített rendszeresen animéket - csak éppen azzal szinte senki sem foglalkozott, hol is készültek. A legismertebb példa a Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal, vagy a Maja, a méhecske. Érdekes, hogy ha kicsit is a köztudatban lett volna ez, talán elkerülhető lett volna, hogy kvázi lekerüljenek az animék a hazai képernyőkről néhány évre.
Talán azért is érdemes erre visszatekinteni, mert ma már annyi beszerzési forrás áll rendelkezésre - főleg az internet. Gyakorlatilag semmi sem gátolja, hogy bárki jó zenéket hallgathasson, jó filmeket nézzen, vagy más alkotásokkal is megismerkedjen rendesen. Például animékkel. Így már annak is egyre kisebb a jelentősége, hogy a meghatározó médiaszereplők hogy viseltetnek a dolog irányában. Ez is egyfajta szabadság.
A televízió szerepe talán az lehet, hogy ízelítőt adjon az egyes művészetekből. Néhány klipp, néhány film. Nem kell sok, csak legyen igényes, és olyan, ami joggal képviseli a műfajt. Ezért örülök külön annak, hogy az Animaxnak a névváltozatás és tulajdonoscsere óta jobb filmcsomagokat sikerült beszereznie, mint korábban.
A televiziós megjelenéssel párhuzamosan az internetről megrendeléssel vagy letöltéssel azonban bármi elérhető. S az is elég jól nyomonkövethető a különböző közösségi site-okon, hogyan változik az ízlésvilág is. Nem elhanyagolható szerepe van ebben, hogy egyre több 20 éven felüli rendszeres animenéző is van, megjelennek szépen a felnőtteknek szóló sorozatok, és bekerülnek a mozikba az újabb Satoshi Kon- és Miyazaki-alkotások.
Ami a közeljövő kérdése, hogy az animetv, és a többi potenciális adó reagál-e majd ezekre a trendekre, vagy marad az animenézés a laptopok és PC-k képernyőjén.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr98196429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása