2007. szeptember 27. 16:05 - public hikikomori

Elfen Lied

Kritikákat olvasva az egyik legszélsőségesebben megítélt animesorozat. Tegyük hozzá, teljes joggal. Egyik oldalon állnak a saját rajongói honlapot szerkesztők, másikon a magukat tapasztalt animenézőknek tartó fanyalgók. Nem a kompromisszum kedvéért, de mindkettőnek teljesen igaza lehet. A történetet ezúttal nem írnám le, a linkeken ezt nálam jóval profibban megteszik, inkább csak értékelném az Elfen Lied-et.
A sorozatban korszakalkotó művet látni erős túlzás. Klisépanelekből mások is építkeznek, ez önmagában említésre sem méltó. Minthogy az sem, hogy itt talán a legdivatosabbakról van szó. A fétisorgiába bőven belefér az összevert, lilahajú kislány, egy természetfeletti új faj, de még a "főgonosz" ostoba figurája is. Akkor miért ez a népszerűség? Mi viszi el a hátán a bugyuta karaktereket és az ellentmondásos történetvezetést?
Az Elfen Lied a jól megkomponált hangulatelemekkel emelkedik ki a mezőnyből. Az opening zseniális felütés. Klimt montázsok, és latin nyelvű ária - biztosan sok vér fog folyni: és rögtön folyik is! Az antik dráma új köntösben érzetet végig fentartja a sorozat, és nem is nyújtja hosszúra. A 13 rész pont elég, hogy az amúgy szórakoztató történet ne váljon unalmassá és hiteltelenné.
Amelyek a sorozat gyenge pontjai, azok a kicsit nehezen emészthetőek a karakterek és a motivációik. A mutáns főhős rengeteg szenvedésen megy keresztül, kitaszítják, és egy moralitás nélküli pusztító szörnyeteggé változik, aki csak néhány emlékfoszlány és a véletlen játékának köszönhetően nem öl meg mindenkit maga körül. Gyakorlatilag minden szereplő vagy sodródik a véletlennel, vagy végtelenül banális céljai vannak, mint világuralom, vagy egyszerűen csak élni akarás. Így válik egy viszonylag érdekesen induló sztori több helyen is érdektelenné, és zagyvasággá.
Kár, hogy kilóg a lóláb. S varázsütésre el is készült a zseniális giccs, amit látni kell. Talán azt mondanám, az anime Tarantino-i készíthették.


Értékelés: 6,5

Linkek:
ANN
Animeaddicts

Megjegyzés: az aoianiméről nemrégiben lekerült az értékelés. Khaos kritikája itt.

Címkék: elfen lied é:6
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr95178763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása