2009. január 14. 15:00 - Khaos

Bastard!! Ankoku no Hakai Kami

Aki világhatalomra tör, csak mert unatkozik, annak bizony nehéz élete lehet. Mindenféle hősködő alakok léphetnek be az életébe, mindenféle fárasztó nézetekkel meg hitekkel, és megpróbálnak az életére törni. És persze ha egyszer sikerül is nekik valamilyen módon eltüntetni az útból, akkor sem lesz béke, mert mások fognak világuralomra törni, vagy ő tér vissza, mert az ilyen "hősök" mindig visszatérnek.

Mi sem lehetne természetesebb annál, hogy az utóbb említett helyzet áll fenn, amikor az anime bekapcsolódik a kis világ életébe: Bastard átveszi a hatalmat a fiú teste fölött, akibe elzárták, majd amint rájön, hogy mi történik, hatalmas arccal visszatér saját életének egyengetésébe, és persze különösképpen senkit sem vesz figyelembe.
Kifejezetten pozitívum, hogy az arogáns, beképzelt, kegyetlen és perverz karaktert a készítés nem hagyja az animék megszokott klisés helyzeteiben, és már a kezdetektől tudjuk, hogy ez a főhős más mint a többi. A világ ridegsége, az erősek betonnal biztosított elsőbbsége, mindennel és mindenkivel szemben, érezhető. Az emberek szám nélkül hullanak, a csatákat pedig, akár nagy számokban, akár kicsikben, nem az epikus hangulat hatja át, inkább a véresen komor ridegség, amivel vívják őket.

A ridegség, és a komorság persze másképpen is érződik, az animálás és a színkezelés gondoskodik róla, hogy a gótikus hatások rátelepedjenek a nézőre, és még a diadal pillanataiban sem szűnnek meg létezni. A karakterek vonásain is érződik kegyetlen, szoborszerű voltuk, a régies grafika pedig ezúttal sokat segít a történeten.
A hangzással viszont koránt sem értek el olyan nagy sikereket a készítők, az gyártás korára jellemző túl harsány, túl rikács betétek az érzékenyebb fülűeket zavarhatják, és az érzésre sem adnak annyit, hacsak nem pont a régies hangzás, a nosztalgia nem teszi őket kellemesebbé.

A Bastard élménynek tökély és egyedi, meghatározó is eléggé, hogy másokat lehessen hozzá viszonyítani. A legtöbb hasonló anime azóta sem alkot megközelítően erős hatásokat, sem hangulatvilágot, és nem is képes ennyire meglepni a nézőt, talán pont ezért emlékszünk még rá, és fogunk is, amíg az epikus horror és fantasy nem kap új fogalmakat, s addig ez az anime egy fogalom mindezek számára. Márpedig a fogalomszámba menő animéket látni kell.

 

Értékelés: 9,1

Linkek:
Wikipedia
Animeaddicts
Aoianime

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr68870963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása