2008. június 29. 19:51 - public hikikomori

Blogajánló a kánikulára

Ha unatkoztok, és még az AnimeComment is lapos, akkor itt van két másik blog:

 

Japán csajok minden nap:

Ehhez most mit fűzzek hozzá? Primitív, egyszerű és hatásos. Szóval tetszik.

 

Japán hülyeségek:

Mintha csak kitalálták volna, mi hiányzott a mi blogunkról. Dizájn center és mindenféle baromságok ömlesztve a felkelő Nap az anime hazájából.

komment
2008. június 29. 15:00 - public hikikomori

Kiddy Grade - Csajkommandó

Hála az A+ csomagban vásárolt remekműveinek, a Csajkommandó is azon kevés anime közé tartozik, amely kapott magyar szinkront. Elég kivételes módon nem is rosszat, de kár volt érte. Eredeti hanggal még viccesebb az egész giccs- és fétisparádé, amit ebben a sorozatban le akarnak nyomni az ember torkán.
Főszereplőink Eclair és Lumiere egy galaktikus birodalom "különleges ügynökei", akiket a sorozat első felében különböző küldetéseken ismerhetünk meg. A később kibontakozó történetben központi szerepet kapnak a nagyszabású összeesküvés leleplezésében, és elszabotálásában, amely keresztül egy viszonylag kidolgozott politikai játszma bontakozik ki a szemeink előtt. Erre nincs is sok panaszom, habár a társadalmi rendszer konstrukciója nem elég megalapozott, hogy az dícséretre adjon okot. Egyáltalán nem világos ugyanis, hogy a fiktív galaxis arisztokráciája hogyan képes fenntartani a hatalmát, amikor a riválisai is rendelkeznek hasonló technológiákkal. Végülis mindegy, a Csajkommandó nem is emiatt szörnyű, hanem az egész megjelenítése miatt.
Az, hogy az "ügynökök" kivágott szerkóban akciózzák végig a huszonegynéhány részt, az kissé sokkoló. Amit kapunk, az így egy otakuknak legyártott nagyon különös keverék. A politikai rész igazából érdektelen, de még az egész még ecchinek is nagyon gyenge. Világos, mi volt a készítők célja: a megfelelő kedvencekkel rendelkező törzsközönség kiszolgálása.
Más pozitívumot csak az jelent, hogy a grafika többnyire nagyon szép. Az epizódoknak csak egy részét láttam, de az is bőven elég volt: a sorozat második felében cammognak csak az események, akkor sem túlzottan gyorsan.
Ha még valaki nem látta volna, akkor nézze meg, ha tetszik neki a karakterdizájn. Másban nem fog jót találni a sorozatban. Még az menthetné meg a helyzetet, ha az egész legalább egy kicsit vicces lenne, vagy nem venné túl komolyan magát. Sajnos még az sem. Pech.

Értékelés: 4,8

Linkek:

Aoinime
ANN
komment
2008. június 27. 15:00 - shizu

Tonari no Totoro

A következő Miyazaki- anime a sorban az 1988-as Totoro – A varázserdő titka. Egy mindenféle rejtett utalástól és mögöttes tartalomtól mentes, imádnivalóan aranyos gyerekmesének lehetünk részesei, ha rászánunk erre a műre másfél órát.
A történet főszereplője a 11 éves Satsuki és 4 éves húga, Mei. A kislányok édesapjukkal a zajos Tokióból egy új házba költöznek az erdő mellé. A költözésnek szomorú oka van: édesanyjuk súlyos beteg, már rég nem jöhetett haza a kórházból, és az ő számára szeretnének ideális körülményeket teremteni majdani hazatérte után. Mei élvezi az új helyzetet, napközben az udvaron játszik, vagy a fák közt barangol, és összebarátkozik annak védőszellemeivel, a szőrmók totorokkal. A különös varázslények nem mutatják meg magukat akárkinek, a felnőttek előtt például láthatatlanok. Satsuki is ég a vágytól, hogy találkozhasson a furcsa szerzetekkel, és a szerencse mellé pártol: a legnagyobb totoro egy nap megáll mellette a buszváróban, elviszi az édesapja esernyőjét, felszáll egy macska alakú buszra, előtte azonban búcsúzóul még néhány elültethető magot ad ajándékba.
A Totoro igazából nem szól semmi különlegesről: bemutat egy ideális kis családot, a segítőkész szomszédokat és kiemel egy rövid időszakot életükből. Nincs harc, akció, megoldandó probléma – bár az édesanya elvesztésétől való félelem beárnyékolja a gyerekek boldogságát, a történet végére ez a veszély is elhárulni látszik. A természet tisztelete itt is megjelenik, de nem a korábbi példázat- stílusban, hanem a szereplők viselkedésében, természetszeretetében köszön vissza.
A seiyuuk igazán kitettek magukért: a két kislány viháncolását, sikítozását, kiabálását a lehető leghitelesebben sikerült visszaadni. A grafika a Miyazakitól megszokott színvonalat hozza, bár az öreg nagyinak kivételesen nincs kampós orra. Nagyon vicces volt, hogy egyes szereplők mennyire nagyra tudják tátani a szájukat, és Mei igazán aranyosra sikerült.
Ezt az animét a lehető legnyugodtabb szívvel ajánlom a legkisebbek figyelmébe, biztos vagyok benne, hogy érteni és szeretni fogják. Az idősebbek pedig igyekezzenek gyerekszemmel nézni, különben könnyen abba a hibába eshetnek, hogy irreálisnak titulálva a mesét apróságokon kezdenek kötekedni.
És hogy vajon csak a két kislány élénk képzeletéből léptek elő a koromcicák, a totorok és a macskabusz, vagy tényleg léteznek csodák és varázslények? Úgy gondolom, ezt döntse el mindenki saját maga.

Értékelés:10

Linkek:
Wikipedia
Aoianime

 

komment
2008. június 25. 15:00 - public hikikomori

Beharangozó - Jópofaságok a nyárra (is)

A nyár egyebek közt arra is jó, hogy ledaráljunk néhány, már hónapok óta megkezdett és félbehagyott sorozatot. Persze jön az új szezon is, néhány igazán poén kezdéssel. Nézzünk csak néhányat, amire azonnal felcsillant a szemem:

Slayers Revolution:
Hány bőrt lehet még lenyúzni kedvenc boszorkányunkról? Amint a jelek mutatják, akármennyit. A szokásos teljesen értelmetlen cím (Revolution) eredeti történetet takar, annyir bizonyos, hogy nem a light novel feldolgozása lesz a kétszer 12 részes új évad. Aki többre is kíváncsi, az várhatja a júliust. Annyi biztosnak tűnik az előzmények alapján, hogy túl sok újat nem várhatunk, csak még több fantasy-t, és még több övön aluli poént.

Antique Bakery:
Na és mit kezdjünk egy animével, ami abból áll, hogy néhány nem tipikusnak ígérkező karakterszereplő nyit egy cukrászdát és süteményekkel baromkodik? A manga alapján ebből még akár ki is lehet hozni valami igazán jót, és nem lesz Barátok Közt-szerű, azt garantálom.

School Rumble:
Végre a shounen-folyam is befejeződik, a harmadik "évad"-ot OVA formátumban élvezhetjük. Meglepetés itt nem várható, aki egy részt látott, az az összeset látta. ^^

komment
2008. június 23. 15:00 - shizu

Inuyasha – TV

Az Inuyasha kétségtelenül az elmúlt évek egyik siker- animéjének számít hazánkban. Ezt mutatja az a tény is, hogy több tévécsatorna vetítette, szinkron készült hozzá (hogy milyen, arról ne vitatkozzunk), sőt elkezdték kiadni DVD-n is. Nézzük hát meg egy kicsit közelebbről, hogy mi tette ilyen sikeressé ezt a sorozatot!
Az alaptörténetet valószínűleg sokaknak nem kell bemutatni: Higurashi Kagome átlagos japán diáklány, akinek családja egy ősi szentélyt gondoz. Egy nap Kagomét egy rejtélyes démon berántja a szentély kútjába és egy számára eddig ismeretlen világban köt ki: a feudális japánban, ahol még léteztek és az emberekkel együtt éltek az ősi sintó vallás istenei és szellemei. Az első élőlény, akivel Kagome találkozik, egy alvó félszellem, Inuyasha, akit 50 évvel ezelőtt egy átokkal egy fához szegeztek. Miután a lány feloldja az átkot, kiderül, hogy eddig testében lapult a nagyhatalmú Négy Lélek Ékköve, amely birtokosának végtelen hatalmat adhat. Az ékkő azonban egy szerencsétlen baleset folytán összetörik és darabjai szétszóródnak a vidéken, így hőseink kénytelenek együtt útra kelni, hogy a gonosz lények előtt gyűjtsék össze az ékkőszilánkokat.
A történet a mostanában divatossá vált módszerrel operál: a shounen és shoujo határain ingadozik, így mindkét nem képviselőinek érdeklődését képes felkelteni. Láthatunk vérremenő élet- halál harcokat, izgulhatunk megannyi kibontakozó és egy múltban gyökerező szerelem sorsáért, vannak aranyos pici szeretnivaló vagy éppen vicces figurák, szép fiúk és szép lányok. A sok különböző erősségű, stílusú és motivációjú ellenfél változatossá teszi a történetet és a harcokat (személyes kedvencem a Shichinintai ellen folytatott nagyszabású küzdelem), és közben kellemes kikapcsolódást és szép perceket nyújthatnak a romantikus vagy épp humoros epizódok.
Véleményem szerint viszont az Inuyasha nagy hibája, hogy túl hosszú. Ez elsősorban azért baj, mivel (talán még mindig futó mangáról lévén szó) a készítők kénytelenek voltak jó néhány filler- epizódot beiktatni a sztoriba, ami valljuk be, az esetek nagy többségében a minőség rovására megy. Az eleinte izgalmas sztori helyenként át- átcsap végtelen rétestésztába, én bevallom, a vége felé már sokszor úgy voltam, hogy „csak gyűrjük, már nincs messze a vége”. Ezen kívül a századik rész felett már az idők kezdete óta egy helyben toporgó és semerre sem haladó szerelmi kapcsolatoktól is felállhat a jóérzésű néző hátán a szőr.
Minden hibája ellenére azonban Inuyasha kalandjai tagadhatatlanul képesek arra, hogy lekössék a fiatalabb tinikorosztályt, és kellemes szórakozást nyújtsanak nekik, vagy a hasonló történeteket kedvelő idősebb társaiknak.

Értékelés:7.8

Linkek:
Wikipedia
Animeaddicts
Aoianime

Címkék: inuyasha é:7
komment
süti beállítások módosítása