2007. november 18. 16:05 - public hikikomori

Aria

Az Aria azonos című mangából készült anime feldolgozása kiváló idegnyugtató - feltéve, hogy nem akarunk belőle egyszerre egy résznél többet megnézni. Én megtettem, óriási hiba volt.
Történetünk a távoli jövőben játszódik a benépesített kellemes atmoszférájú Marson, annak is Új-Velence nevű városában. Hamar megismerkedhetünk főszereplőinkkel, akik a három helyi gondoláscégnél tanulják a szakmát. A sorozat lényegében az ő mindannapi életükre épülő kedvesen butuska helyzetkomikumokból áll, különösebb üresjárat vagy fordulat nélkül.
Nem kapunk szívrohamot a tempótól, szegényekkel két évadon keresztül nem történik ugyanis semmi. Hiába kerülnek egy új környzetbe az elején a társaságoknál, nemhogy emberileg nem fejlődnek sehova, de új poénokat sem találnak ki. Ismerős az, amikor egy haveroddal ugyanazon röhögtök már tizedjére is? Persze, akkor valamelyikőtök egyszer csak bedobja, hogy "Nem vagyunk egy kissé unalmasak?" Szereplőink nem ennyire összetett emberi lények, képesek éveken keresztül nevetni, grimaszolni ugyanazokan a poénokon, amiből elvileg azt kellene leszűrnöm, hogy autisták.
A sorozat pozitívuma, hogy a láthatólag tehetséges seiyuu-k szinkronhangjaikkal el tudják hitetni, szereplőink tényleg boldogok és önfeledtek úgy, ahogy vannak. Nem is az ő teljesítményükön múlik, hogy a "de-szép-a-világ" illuzió nem teljes. A mangának még meg van az előnye, hogy az ember olvasás közben szabadon alakíthatja az olvasás sebességét. Itt ez hiányzik, rosszul sikerült az adaptáció.
Mégsem óvnék tőle mindenkit. Kis adagokban tényleg lehet élvezni vagy 14 év alatt. Egyébként komoly sokkhatás. Én szóltam előre.

Értékelés: 6,0

Linkek:

ANN (1. évad)
ANN (2. évad)
 
Címkék: aria é:6
komment
2007. november 16. 00:28 - public hikikomori

Anime soundtrack tippek

A harmincas évektől szinte minden filmnek alapvető része a hozzátartozó háttérzene. Azt hiszem, ez az animék esetében fokozottan igaz. Egy jó háttérzene kiemeli az animációt a maga kis steril megjelenéséből, szinte életet önt belé. Ha már motoszkált a fejedben animézés közben, hogy zenéjét "de le kéne tölteni", itt egy szigorúan szubjektív lista,mi az amit igazán érdemes meghallgatni:

Jigokou Shoujo: Valami elképesztően jó. Mindkét évad zenéje dupla korongon jelent meg, az elsőt az Animax-ról mindenki ismerheti. Külön szórakoztató, ha az ember megpróbálja megkeresni, az egyes számokat hol hallhatta.

Death Note: Némi divatzene mellé az egyes szereplők témái igazán ütnek. A sorozatban van igazán ot a helyük, de külön meghallgatva is visszaadják L és Kira "küzdelmének" hangulatát.

Ghost Hound: A nemrég indult sorozat zenéje igazi telitalálat. Kojima Mayumi 19 zseniális száma, egy Best Of Album.

Érdemes próbálkozni bármelyik animezenével, ami megtetszett. A pofáraeséstől a kellemes meglepetésig bármi kisülhet a dologból, ahogy észrevettem.

A továbiakban OST-kel az AnimeArt, a szerzők fanartok köré szerveződött oldalán foglalkozunk, részletesebben említve egy-egy kiemelt animét, és a hozzá hapcsolódó hanganyagokat. Link: AnimeArt

Írjatok tippeket, kommenteljetek!
komment
2007. november 14. 01:00 - public hikikomori

A pontozásról

Public Hikikomori eredeti pontozása alapján, íme az AnimeComment pontozása:

10 műfajának legjobbja, avagy azok közül való
9-9,9 kiemelkedő a műfajon belül
8-8,9 nagyon jó
7-7,9 érdemes megnézni
6-6,9 középszerű vagy ambivalens
5-5,9 éppen nézhető
4-4,9 csak rajongóknak
0-3,9 nézhetetlen

Ez a pontozás sajnos csakis a mi preferenciáinkat képes kimutatni, tehát bármikor is jelenjen meg egy bizonyos szám egy kritikánk végén, mögötte a kritikát író szerkesztőnk áll, az addigi animés élményeivel, kritikusi tapasztalatával, és rengeteg olyan preferenciával, amit nem tudunk megosztani veletek, de igyekszünk beleírni a megjelenő kritikáinkba.
Minden esetre, ha hiányoltok egy jobb, vagy nem értetek egy túl magas pontszámot, írjátok meg miért, érveljetek, esetleg írjatok nekünk egy kritikát a ti szemszögetekből, hadd lássuk, és lássák olvasóink, mit lehet még látni, érezni, argózni az adott animéről. Ha pedig tudtok jobbat írni, küldjétek el az animecomment@gmail.com e-mail címre.

komment
2007. november 14. 00:46 - public hikikomori

Martian Successor Nadesico

Nem kell sci-fi szakértőnek lenni ahhoz, hogy valaki észrevegye, a Nadesico egy igazi műfaji unikum, nem csak az animéken belül. A receptje igen rafinált: vegyél néhány klisét, némi sci-fi alapvetést, és csavarj ki mindent, amennyire csak lehet fanyar, néha követhetetlen humorral és cinizmussal.
A zseniális sorozat az első földi civil űrcsatahajó történetét követi végig, egy Naprendszeren belüli háború és egy befelé forduló legénység kíséretében. A különc figurák egyrészt lopott karakterek, másrészt abszolút egységet alkotnak a Nadesico különös hangulatával. Nem paródiát látunk - bár néhol előbukkannak arra utaló jelenetek - az alkotók magától értetődő lazasággal csinálnak hülyét a nézőből. Mindezt annyira lazán, amelyet pár évvel később csak a Paprika múlt felül.
Nem lehet elmenni a történet mellett sem, bár részletezni annyira nem érdemes, a kissé középszerű megírás a kortársakhoz képest méltatlan grafika mellett hozzájárult ahhoz, hogy a Nadesico ne váljon igazán elismert animévé. Bár el kell ismerni, rajongótábora így is bőven akad, és egy halványra sikeredett mozi is készült belőle később.
Így maradt a rétegműfajok kedvelőinek egy igazi csemege. Ajánlom minden "gyüjtőnek", ha értitek, mire gondolok.

Értékelés: 8,2


Linkek:

ANN
Aoianime

komment
süti beállítások módosítása