2007. december 07. 15:57 - public hikikomori

Yokohama Kaidashi Kikou

Álljunk meg egy szóra az elején. Az OVA eredeti mangája minden idők egyik legsikeresebb manga-folyama immáron 12 éve az eddig kiadott 14 tankoubon-nal. Az anime-változat sajnos csak feleleveníti azt, amiért ennyien szeretik az eredetit, mégis megér egy próbát. Ha másért nem, kedvcsinálónak abszolút ideális.
Egy tenger által elöntött világban járunk, a víz szépen lassan ellepi az ember lakta területeket. Nem derül ki, mi történt - nem is sajnálkoznak rajta az emberek, élik az életüket. Így tesz Alpha is, aki humanoid robotként egy kávézót üzemeltet messze a még megmaradt városoktól...
A feldolgozás csupán egyes részeket ragad ki rövidsége folytán (2*2 rész) az eredeti folyamból. Ez éppen arra elég, hogy megismerkedjünk egyfajta sztoikus életfelfogással, ami a bemutatott világból, és a szereplőkből árad. A Yokohama Kaidashi Kikou népszerűségének talán ez a titka: a többi seinen-hez képest valódi emberi gesztusokon keresztül mutat be egyfajta komformista világképet, ahol nincsenek igazi nagy konfilktusok, sem világrengető problémák. Van viszont fejlődni akarás, kreativitás és tartalmas - de simulékony - emberi kapcsolatok. Egy nagyrészt hihető világkép árad a sorozatból, valami olyasmi, amire egy nagyvárosi ember vágyik időnként. Nincsenek egymást metsző kapcsolatok, nincsen rohanás, nem bonyolult semmi. Csak nyugalom van, és apró örömök.
Több ilyen kellene, és kevesebb elhibázott próbálkozás, mint amilyen az Aria volt. Egy nagyon klassz OVA, ami után szinte kikívánkozik, hogy legalább belenézzünk a sokkal jobb, és a karaktereket mélyebben bemutató mangába is.

Értékelés: 9,0

Linkek:

ANN
Aoianime
 
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr60256009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása