2007. október 12. 19:22 - public hikikomori

Kanon (2006)

A Kanon - annak ellenére, hogy alapvetően egy szokásos randiszimulációs játék anime-változata - igen jól szerepel a különböző portálok értékeléseiben. Pedig nem gyakori, hogy egy bishoujo 8,74-et kapjon az Animenewsnetwork-ön. A technikailag profi kivitelezés fontos, de ebben azért láthatunk bőven hasonlóakat.
A szokásos kliséelemek mind a helyükön vannak: rengeteg lányos lány iskolai egyenruhában  (tényleg) elképesztő szemmérettel, egy központi srác, háttérbe húzódó tradicionális szülők, akik hülyére dolgozzák magukat a gyerekeikért, és gabonatáblán átrohanó kislány. Minden ahogy a nagykönyvben meg van írva, hősünk halad előre különösebben nem célorientáltan, konfliktus igazából nincsen, minden lány olyan szerethetően alárendelt és aranyos, hogy olyan már nem is létezhet. Szóval egy szokásos seinen randizós történet a valóságtól elkeseredett embereknek esti órákra.
A Kanon láthatólag két dologgal tűnik ki a mezőnyből. Az egyik az egyes résztörténetek kidolgozottsága: az egyéni sorsokat valamiféle csodák irányítják és sodorják félre. Itt jön a képbe fősősünk, aki mindent helyrerak a maga lendületes és ironikus (!) módján. Ez az érdekes az egész sorozatban: Yuichi kirívóan reális karakter a történetben. Ezt külön kiemeli, hogy a fontosabb szereplők közül csak neki nincsenek ököl méretű szemei. Kiemelkedő szerepe mintegy külön sugallja, hogy egy létező világgal van dolgunk, és bárki találhat megmenteni való lányokat az életben, ha elég kiforott, és jó ember, sőt, majd válogathat is közülük.
A Kanon ezért kiemelkedő bishoujo, mert az illuziót jóval magasabb szinten viszi, mint mondjuk elődei. Egyszerre valószínűtlen és realista. Kérdés, mennyire lesz hatással a további alkotásokra. A Clannad eddigi két része alapján, úgy tűnik, teljes mértékben, legalábbis stúdión belül. A 8,67-es debütáló értékelése legalábbis több, mint imponáló.


Értékelés: 9,0

Linkek:
ANN
Aoianime

Címkék: kanon é:9
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr2194655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása