2007. október 09. 11:34 - public hikikomori

Shounen és a mesék

Ó, hát már megint ezeket a meséket nézed..? Főleg valamelyik családtagtól már sokan hallhatták ezt a kedvesen naív kérdést animenézés közben. Ilyenkor lehet rázni a fejet, meg tiltakozni, hogy anyukám, Te egy másik korban élsz, nézd má' mindjárt szétlövi a fejét, má' hogy volna ez mese? Még ha a Walt Disney (többnyire) bugyuta történeteiben létezne is halál, a lényeges különbség nem itt van.
A Magyarországon is vetített sorozatok nagy többsége eddig shounen volt. Álatlában úgy szokták meghatározni, hogy fiatalabb, tizenéves fiúknak készült animék ezek. A fiú kitételnek egyébiránt nincsen túl nagy jelentősége, az egyébként ide sorolt Inuyasha-ért többnyire lányok rajonganak. A továbbiakban ezeket hasonlítom össze a tényleg gyerekeknek készült "mesékkel" (de rossz szó).
Hogy a shounen karakterek összetettebbek, közhely. Nézzük meg ezt közelebbről. A szereplők valódi kockázatot vállalnak döntéseikkel (halál, testi vagy lelki sérülés), s valódi áldozatokra is hajlandóak céljaikért (gyermekkor elvesztése - Fullmetal Alchemist). Döntéseiknek következményeik vannak, felelősek a tetteikért (ha lemegy az alvilágba, a szeretteit lehet, örökre otthagyja - Yu Yu Hakusho). A helyzetüket tovább bonyolítja, hogy ellenfeleik/ellenségeik is motívációkkal rendelkező személyek, és gyakran egyáltalán nem egyértelmű, hogy a tulajdonképpeni főszereplő erkölcsileg felettük állna (Light és L - Death Note).
A shounen világában tehát nem csak a döntések kimenetele, de még azok jogossága is árnyaltabb, mint a mesékében.  A mese világa egydimenziós:  a  jó és a  rossz küzdelme, ha kemény is, és kimenetele kétes, a rossz szerepe elítélendő, pusztulnia kell. Elsőrangú nevelés egy gyermeknek, tényleg. Kidomborítja az erényt és a gyarlóságot, a kérdés igénye nélkül, hogy ezeket miért is hívjuk így. A shounen már bemutatja az igazi problémákat, még ha maga a történet nem is valós (alternatív univerzum, varázslók, démonok, stb.) Megint közhely, de valamiféle nevelés a felnőtt létre.
Nem ér ott véget a történet, hogy a legkisebb királyfi megszerezte a királylányt. A királylány nem biztos, hogy ezt akarta.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr82191080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása