2009. augusztus 29. 15:00 - Khaos

One Piece - Skypiea Arc

Mesés kis történet játszódik le ezen a szigeten, és a mese a tengeren kezdődik. Egy aprócska hajó, egy robbanásszerű áramlattal tízezer méter magasra jut...

Na álljunk csak meg! Ne inkább mégse, mert van tovább, és minél tovább halljuk, annál tovább kuszálódik a történet. Lényeg a lényeg, a kis csapat megint belemászik életük balhéjába, és ezúttal az ellenfeük nem más mint Isten. Hogy ez csak egy kis tréfa akart lenni, vagy kicsit komolyabb, azt mindenki maga döntse el, de tény, ha egy felhők fölött úszó sziget mindent látó és tudó, szárnyacskákkal rendelkező lakók fölött uralkodó királyának az ellensége lesz az ember, jó ha felkészül. Persze ehhez hozzá kell adnom, még a csapat sem képes teljesen kibékülni önmagával, és míg az egyik fele tesz isten hatalmára, a másik hülyének nézi őket pont ezért.
Ezt a vonalat persze nem lehet figyelmen kívül hagyni, de az epizódok mögött húzódó történet igazán szép, mitöbb, olyan mélységbe viszi a becsület és hősiesség fogalmait, amikben már csak egy anime, tízezer méterrel a föld fölött, Istennel szembeszegülve teheti. Túlzásnak hangzik? Nem az, és habár a kis történelem szelete maga szinte nézhetetlen, ad egy isteni pofont az Isten nevével játszadozó, poénnak induló szegmensnek.

Konklúziók: Istent csak egy ember verheti el a föld fölött, ő pedig megteszi, és amikor egy sziget lakói tartoznak neki hálával, ellopja a kincseiket, és meglóg. Szó szerint lóg, vagyis esik, és közben lóg, de ez már a következő történet.

 

Értékelés: 8,8

Link: One Piece Wikia

 

 

Címkék: one piece é:8
komment
2009. augusztus 27. 15:00 - Khaos

MILA 11: Air & Serial Experiments Lain

A számunkra legjobbak közé tartozó animék sorába persze minél több animét akartunk beleszuszakolni, és az lett a vége, hogy egy helyre többen is jutnak. Ígérem nem sok ilyen lesz még, de ami megtörtént, megtörtént. Az Air és a Serial Experiments Lain amúgy sem teljesen elhatárolható művek, mindkettő valahova máshova teszi a valóság alakulásának kulcsát - avagy azét a valóságét, amit főszereplőik megélnek.

Az Air Japán mitologikus múltját kéri fel egy csodás táncra, és megmutatja milyen is az, amikor a múlthoz való kapcsolódás olyan szoros, amilyen Japánban ma is. Az emberek képesek elhinni, hogy a múlt hat rájuk, az álom pedig elhiteti, hogy az élet olyan szépen záródik le, ahogyan annak lennie kell, ahogyan az réges-rég óta történik.
Megfigyelőként - kissé ridegen - gondolkodva, az Air talán nem más, mint egy beteg lány utolsó álomszerű románca az elkerülhetetlen előtt, azonban ez a románc olyannyira azonosul az álommal, hogy már nem is lehet más, és nincs aki megkérdőjelezi valóságosságát.
Fiú főszereplőnk pedig csak egy erősítés, nem tesz mást, csak elhiszi és erőt merít abból, amit viselnie kell, és a család hagyománya szerint élethosszú keresésre ítéli magát, majd elfogadja az élethosszú bánkódást is.
Ha lehet ennél szebb képet találni a Japán életszemléletre, és a múlt tiszteletére, szívesen várom azt a képet, hiszen az Airt felülmúlni nagyon nehéz, s ami képes rá az megéri a misét.

 

Ezért is érdekes, hogy a Serial Experiment Lain is Pont idekerült, hiszen ő egy teljesen más oldalról közelíti meg a valóságba szőtt, vagy éppen azon kívülre rángató másik életet.

A Lain féle élet éppenséggel viszont a jövőhöz tartozik, és minden múltbélivel szakít, olyan kívülállóvá tesz a film során minket is, mint amilyen a kis, csendes főszereplő.
Hogy miért tartozik mégis ugyanabba a csoportba a két anime? Számomra ez jóval inkább a téma mélységének kérdése, mint pár felületes jellemző. Amennyire a Lain sci-fi, annyira az Air is fantasy, de egyáltalán nem ezen van a hangsúly, hanem azon a látomáson, ami a valódi világot csak egy idegen, semmit sem értő fájdalmas háttérré változtatja, és mindenki aki oda tartozik távolabb van tőlünk, mint bármi más abból a világból,  amit a főszereplők mellett csak mi érezhetünk, és amíg ez az érzés az Air számára a mai világot háttérbe szorító gyönyörű ég színeiben jelenik meg, a Lain a mai világot teszi egy és kétszínűvé, egyszerűvé, sablonossá, olyannyira, hogy az ebből való kitörés már önmagában is kelljen nekünk.

Azok, akik vágynak az ilyesfajta megborzongásokra vágjanak bele azonnal, az átlagos, sokadik a fajtájából animéhez képest az Air és a Lain egész világokat raknak elénk.
Ajánlásaink itt: Air, Lain.
 

komment
süti beállítások módosítása