2009. március 28. 15:00 - Khaos

Bento

Bento, avagy a dobozolt ebéd Japánból, ami manapság sok-sok főként animék és mangák után megőrülő embert őrjítenek meg mégjobban. Tény, a jelenleg is felkapott étkezési forma az új évezredben Japánban is olyannyira reneszánszát éli, hogy híre az ignoráns Magyar médiumok figyelmét is több éve elérte. Olvasóink persze legalább annyit tudnak a bentóról, hogy az Japánban szokásos, és ebédet tartalmaz. Láthattuk legalább ezer animében és mangában, melyek legtöbbje az iskolai életet, ezen belül is a romantikus zsánert képviseli, tehát talán észre is vettük a bentohoz kapcsolható Japán szokások egy részét. Ezeket, és a többit is persze, taglalja a mostani cikk, remélhetőleg mindenki kedvére és ínyére.

Tehát a bento, mint jelenség, a mait megközelítő formájában a Kamakura korig, a tizenharmadik századra, vezethető vissza, amikor is a dobozolt porciót seregek élelmezésére használták. Mai nevét valószínűleg a Momoyama korban, a tizenhatodik század második felében kapta, míg népszerűsége, mint általános étkezési forma a Meiji kornak, a tizenkilencedik század végének, és a vonatok, ezzel az utazások elszaporodásának köszönhető. A huszadik században az Amerikai megszállás alatt reformálódó Japán átvette az rendszerűsített iskolai és munkahelyi menük rendszerét, ezzel a bentot évtizedekre feledésbe kergetve, azonban a mikrohullámú sütők, és a könnyen felhasználható és olcsó műanyagok elterjedésével a hagyomány megújult, és mára a bento megint általános látvány lett. Iskolai, munkahelyi és utazás közbeni fogyasztása, házilag készített, vagy éppen boltban vett változata a mai Japán mindennapjainak képei közé tartozik.

Hogy mit lehet még egy menüről mondani, valamiről, amit Magyarországon talán meg se említenénk, mint speciális dolgot? Nos, elsőként kiemelném, hogy mint rengeteg, avagy éppen minden mást, Japán a bentoit is szépen besorolgatja, illetve típusokra választja, sok-sok séma szerint. Aszerint, hogy hogyan és mikor készül/vásárolható, milyen külsőségek, környezet jellemzi a bentot, és persze hogy miből készül.
Íme pár példa:
Ekiben: vonatállomásokon árult bento.
Hokaben: kirakodott, bazársoron árult bento.
Shidashi bento: étteremben készített, kiszállított bento.
Shokado bento: hagyományos Japán fekete, lakkozott dobozos bento.
Hinomaru: a Japán zászlót utánozó összeállítású bento.
Noriben: az egyik legegyszerűbb bento; rizs szójaszósszal.
Sake bento: lazacot tartalmazó bento.
Chuka bento: kínai menüt tartalmazó bento.

Ezek után pláne érdekelne ki nem lett éhes, és kit ne érdekelne egy jól elkészített bento-csoda, főleg ha az még szeretettel készült, például direkt nekünk. Merthogy a bentohoz a modern kultúra, mondhatnám az animekultúra erősen hozzákapcsolt néhány jellemzőt. A házilag készített dobozolt ebéd, főleg ha azt ajándékozzák a szeretet jelképe, iskolákban főként, a lányok egyik kifejezése a fiúk felé törődésükről.
Egy másik vonulat is létezik a sok között, ami habár koránt sem ennyire szép, inkább cuki (kawaii~), ez pedig a karaktereket tartalmazó bento. Aki kicsit is érdeklődött már a jelenség után tudhatja, hogy nagyon elszállt alakok nézhetnek ki a dobozból, ami egy megszállott keze alól kerül ki, hiszen ez a hobbi szintű dömping arra épít, hogy a Japán ételek nagy részét lehet többé-kevésbé tartósan formázni. Tehát ne ijedjünk meg, pandák, joystickek, Mariok, de még Hello Kittyk is bármikor megtámadhatják lelkünk nyugalmát és visszanézhetnek a bento aljáról, sok más csiricsáré közül. Az egyetlen pozitívum az, hogy a remekmű éhségünk csillapításával eltüntethető.

 

Értékelés: finom

Linkek:
Wikipedia
mult-kor.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr81019970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása