2008. szeptember 06. 18:00 - public hikikomori

Manga, manga, de honnan?

Elvben nem kapcsolódik szorosan a blog témájához, de gondolom, sokan szerettek mangát is olvasni, és esetleg nem csak netről letölteni. Ha otthon próbáltok meg beszerezni, az elég súlyos összegbe kerül és nagyon könnyen nagyot koppanhatsz.

Nézzünk meg két népszerű beszerzési módot. A Trillian amerikai kiadású képregényeket rendel meg itthonra, és azt tisztes felárral értékesíti. Elvben bármit meg tudnak rendelni, és egy-két hónapon belül át is veheted az üzletükben. Én mégsem ajánlom őket, mert egyrészt óriási felárral dolgoznak (eredeti ár közel kétszerese), másrészt pofátlanul hanyagok a rendelés felvételében. Az enyémet többször is sikerült elfelejteniük, illetve egyszer eladták másnak, amit kértem. Az utolsó alkalommal is személyesen mentem be, mire a faszi megkért, hogy a biztonság kedvéért még regisztráljak a honlapjukon is. Nem hiszem, hogy ennek ennyire bonyolultnak kellene lennie.

A másik népszerű a Bookline. Elég sokmindent rendelhetsz, ám a kínálat baromi hézagos, gyakori, hogy egy-egy tétel hiányzik egy sorozatból.

Nincs mit tenni, külföldről kell rendelni/hozatni. Ha hazahozatod, az barom drága, érdemesebb nyugat-európából rendelni, ha él kint bármilyen ismerős, akkor a dolog egyszerű, és nem drágább, mintha az USA-ban vennéd meg. Így 5-8 euróból kijön egy tankoubon, ami azért mégiscsak jobb ajánlat, mint az otthoni lehetőségek.

komment
2008. szeptember 02. 15:00 - public hikikomori

Chihiro szellemországban

Ma egy egészen kivételes film kerül terítékre. A Chihiro máig az egyetlen anime, amelyet Oscar-díjjal jutalmaztak, egyben a második egész estés film a díj történetében, amely a kitüntetésben részesült (az első a Shrek volt). Ennek önmagában nem érdemes annyira figyelmet szentelni, van azonban néhány elég fontos vonzata, amire szeretném később felhívni a figyelmet.

Chihiro a szüleivel meglátogat egy évekkel azelőtt elhagyott vidámparkot. A szülők - mit sem törődve kislányukkal - elveszítik őt, Chihiro pedig kétségbeesve veszi észre, hogy a vidámpark kezd átváltozni egy lényekkel teli világgá. Rövidesen társasága is akad, és kénytelen felismerni, hogy az emberek világából átkerült a kami-k, vagyis "istenek" birodalmába, családja pedig fogságba esett...

A Chihiro messze nem a legjobb alkotása Miyazakinak, ám az amerikai közönség számára ismerős motivumokkal dolgozik egyrészről (az elveszett lány ismerős lehet az Alice csodaországban és az Óz, a csodák csodája című alkotásokból), ugyanakkor a tájékozatlan nézőket sokkolja a japán animációtól egyáltalán nem idegen képi brutalitás, és a komplex motivumrendszer, a karakterek meglepő összetettsége.

Az, hogy az anime elismertsége idáig váratott magára, valószínűleg annak köszönhető, hogy az egész estés filmért csak 2001-ben ítélték oda az első díjat, a már régóta létező rövidfilmes műfaj pedig kelet-európában sokkal inkább teret nyert a 70-es 80-as években, mint a forrásokkal sokkal jobban ellátott japán stúdiókban. Gondoljunk csak Rófusz Pál szintén Oscar-díjas rövidfilmjére, A légy-re.

A díj tehát sokkal inkább a filmművészeti irányzat, mint magának a filmnek az elismerése, és a nagyban hozzájárult az anime 2000-es években történő térhódításához. Természetesen a filmet megnézésre ajánlom mindenkinek, egy tipikus Miyazaki-film fejlődő női karakterrel és sok-sok fantáziával, gyönyörű animációval.

Értékelés: 9,0

Linkek:
Aoianime
ANN

komment
2008. szeptember 01. 15:00 - Khaos

Vissza a régi kerékvágásba...

A két fiatal a parkban lebzselt. A kellemesen cirógató szellő és a melengető nap mindkettejüknek a nyarat juttatta eszébe, ettől pedig egyre csak törtek elő a nyár élményei. A szótlan percek csak teltek, és csak akkor vették észre, hogy múlik az idő, amikor a nap sugarai már nem érték el őket.

-Hideg van - mondta egyikük, még mindig az égboltot bámulva.
-Mostanában mindig - ő a lábait átkarolva ült lentebb, és meredt a kihalt játszótér felé.
-Vége, igaz? - felültében ránézett a barátra, követte a tekintetét a játszótér felé, majd a közeli, komoran ágaskodó toronyépületek felé, és didergősen összefonta karjait.
-De az iskola is jó...
-Mindig fázom az iskolában.
Amikor a másik a játszótérről végre visszanézett, pont elkapták egymás tekintetét, majd feltápászkodtak a földről, hogy elindulhassanak hazafelé.

A megálló előtt hangzott újra szó.
-Akkor holnap - azzal elindult a gyalogút felé, míg a másik hosszan nézett utána, olyan érzéssel, mintha ezzel az elválással valami más is véget ért volna...

 

Hát igen, ismét itt a nyár vége, illetve az új tanév kezdete, és vele az ősz. Sokunkkal történtek és történnek fontos változások, s kinek ez több, kinek kevesebb szabadidőt enged. Az AnimeComment egy éves lesz, mi pedig újra a gépeink elé ülünk, hogy megtöltsük írásokkal a listáinkat ebben az évben is, és csak remélhetjük, hogy akad elég nézni és megosztanivalónk.

Reméljük, hogy mindannyian élveztétek a nyarat, a semmittevést, de legalábbis a jó időt, és persze reméljük azt is, hogy a barlangszezonban most is újra előkapartok minket a fiókokból. Köszönjük nektek az idáig tartó hálás olvasgatást, és reméljük, hogy kellemesen töltitek majd az oldalon perceiteket.

Az AnimeComment csapata

komment
süti beállítások módosítása