2008. május 12. 15:00 - Nite

Monster

Mindig is a legnehezebben felderíthető gyilkosságok közé tartoztak azok, amikor látszólag nincs indíték. Vajon milyen ember lehet az, aki kellően intelligens ahoz, hogy ne hagyjon hátra maga után se nyomokat, se tanúkat, ugyanakkor annyira szociopata, hogy legtöbbször pusztán a gyilkolás élvezetéért öl? Minden szál egy Németországban dolgozó japán agysebész körül fut össze, de az ő jellemével teljesen összeegyeztethetetlen az életek kioltása... Lehet, hogy tudtán kívül több személyisége van, mint Dr. Jekyllnek? Vagy a szörnyeteg mégis egy különálló ember, csak jól elbújt az árnyékban?

Az egész azzal kezdődött, hogy Dr. Tenma a felettesei utasításának ellenszegülve megmenti a kisfiút abból a furcsa testvérpárból, akiket egy bűnügy helyszínéről szállítottak kórházba. Természetesen ezért az engedetlenségért a karrierjével kellene fizetnie, csakhogy a rosszakarói mind meghalnak. A rendőrség rögtön Tenmára gyanakszik, de bizonyíték híján kénytelenek elengedni. Néhány évvel később a doktor újra összefut az időközben felnőtt fiúval, Johannal, és ráébred arra, hogy mit is szabadított rá a megmentésével a világra - ezzel kezdetét veszi a hajsza Tenma, Johan és a rendőrség között, amelyben gyakran nem is lehet igazán tudni, hogy most éppen ki kerget kicsodát.

Az anime hűen követi Naoki Urasawa mangáját mind a 74 epizódján át, ezzel gyakorlatilag hetekre megszabadítva a nézőt a körömvágás fáradtságos műveletétől: aki nem rágja le izgalmában a körmét, annak a szék karfájába fog beletörni garantáltan. Stílusában a sorozat nem annyira a gondolkozós-nyomozós irányvonalat képviseli, sokkal inkább tűnik egy kaland-thrillernek, krimi elemekkel. Megmaradva a műfaj határain belül egy epikus történet-ívet sikerült alkotnia az írónak, ami önmagában is értékelendő teljesítmény, mégis ez a megkötöttség a legnagyobb hátránya a sorozatnak. Érdekes lett volna a szereplők pszichológiájára jobban ráfeküdni, mert nagyon részletesen kidolgozottak, háttérrel, motívációval együtt, ehelyett jobbára kliséket kapunk csak. A történet is elég lineáris, kiszámítható, különösebb csavarok nélkül, az utolsó részekre pedig nem nagyon értem, mi szükség volt - inkább fejezték volna be 5 résszel hamarabb, kerekebb lett volna szerintem.

A szubjektivitást félretéve a Monster saját műfaján belül egy zseniális anime, tele akciódús, izgalmas és hátborzongató részekkel, ugyanakkor elég nagy horderejű kérdéseket is feltesz és próbál megválaszolni leginkább Tenma orvos foglalkozásából adódóan. Nem elég, hogy a grafikai kivitelezés kitűnő, és a szinkronra sem lehet panasz, ráadásul a sorozatban Németország mellett rengeteg más európai helyszín is feltűnik, mind élethűen, hangulatosan megrajzolva. Az opening külön említést érdemel, a zenéje még sokáig fogja kísérteni a kedves nézőt az utolsó rész után is.

A megnézését mindenképpen idősebbeknek ajánlanám a morális problémák és a véres jelenetek miatt, viszont aki szereti a thrillereket, az az anime történelem egyik legjobb alkotásával fog találkozni.

Értékelés: 9,2

Linkek:
ANN
Aoianime
Wikipedia
Címkék: monster é:9
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr31454593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása