2007. november 11. 21:34 - public hikikomori

Paranoia Agent

Újabb Satoshi Kon-alkotás kerül terítékre, ezúttal személyes kedvencem, a Paranoia Agent. A sorozat masszív társadalomkritikájával és abszurd történetvezetésével méltán érdemelte ki a "japán Twin Peaks" címet.
Egy rejtélyes támadó körül bontakozik ki a történet: egy baseballütős fiatal sorra üt el embereket Tokió-szerte, az áldozatok pedig alig tudnak valamiről beszámolni, csak egy árnyat látnak görkorcsolyával elsuhanni. Maga a történet csupán keretként szolgál a japán nagyvárosok frusztrált és megviselt lelkivilágú figuráinak bemutatásához. Itt semmi sem az, aminek látszik, de ezeknek a tényeknek semmi jelentőségük a kibontakozó nyomozás szempontjából: mindenki a saját démonaival küzd és megpróbálja a maga hasznára fordítani az eseményeket.
A Paranoia Agent nagy erénye, hogy nem esik túlzásokba, nem veszi annyira komolyan magát, hogy elhiggyük: egy velejéig romlott helyen vagyunk, amelyen nem csak nem lehet, de nem is érdemes segíteni. A megismert karakterek már-már bántóan valóságosak, egy igazi városi környezet termékei, nem egy negatív érték megtestesítői.
Még valami: nem ajánlom mindenkinek. Elsősorban annak fog tetszeni, akik felszínesnek találták a Mátrix álomvilág-illuzióját. Hiszen az igazi illuzió bennünk van, nem kényszeríti ránk egy külső erő. Magunknak hazudunk - sugallja Satoshi Kon. Ebben pedig nagyon is van megszívlelendő.


Értékelés: 9,9

Linkek:

ANN
Aoianime

komment
2007. november 08. 15:27 - public hikikomori

Animék és háttérinfók

Mindenkivel elő szokott fordulni, hogy egy-egy anime annyira felkelti az érdeklődését, hogy mindenféle háttérinfót szívesen olvas belőle. Elő a google-t, aztán nyomás, hivatalos honlap, miegymás. Egy kis angol tudás birtpkában a Fullmetall Alchemisttel nyugodtan eltölthetünk akár egy hetet is, és írhatunk belőle diplomamunkát akár, ha éppen japán szakosok vagyunk az ELTE-n...
Abban akarok segíteni, ha valakinek ez eddig annyira nem ment volna. Jó kiindulópont a Wikipedia anime-részlege:
en.wikipedia.org/wiki/Anime

Bőséges adattár viszonylag egységes formátumban, rajongói szerkesztésben. Még arra is jó, ha az embert például az érdekli, hogyan alakult Mustang rendfokozata epizódonként.
Ha ennél elvetemültebbek vagyunk, lehet menni a megadott linkekre. Hasonló lehetőségeket kínál az Animenewsnetwork, szintén rengeteg linkkel:
www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php

Persze a kisebb honlapok száma végtelen, de én a web2 típusú linkcentrum-jellegű oldalakat ajánlom. A keresők általában nem valami hatékonyak.
Jó böngészést!
komment
2007. november 07. 18:07 - public hikikomori

Társblogger kerestetik

A blogom már lassan másfél hónapja üzemel, és olvasgattok, kommenteltek. Ez rendben is van így, csak egy dologgal nem vagyok megelégedve: a témaválasztékkal. Konkrétan csak néhány stílusban nézek animéket, így a többiről nem tudok kritikákat írni.
Ezért fordulok Hozzátok. Ha van valakinek kedve, hogy kb. az enyémhez hasonló formában kritikákat írjon rendszeresen vagy akár alkalomszerűen, ne habozzon írni nekem egy e-mailt. Néhány stílus, amit gyakorlatilag egyáltalán nem nézek, de (szerintem) nagyon hiányzik a lapról:
- shoujo
- shoujo-ai
- yaoi
- yuri
- shounen ai
- kawaii
- josei


Az, hogy ki mit néz, totál ízlés dolga. Engem elsősorban a seinen köt le, de nem szeretném, ha emiatt a blog egyoldalúvá válna. Eredetileg sem az volt a célom, hogy egy stílust mutassak be, hanem hogy élvezhető, rövid kritikákat írjak. Szóval, ha bárkinek van hasonló motivációja, írjon nekem.
komment
2007. november 06. 22:05 - public hikikomori

Paprika

Satoshi Kon természetesen legújabb filmjével sem okozott csalódást, s egy igen intelligens alkotással lepett meg mindenkit.
A Paprika legnagyobb erénye talán az, hogy miközben szórakoztat és szellemileg is megmozgatja a nézőt, teljesen hülyére veszi. Ezt persze a szó átvitt értelmében. Már ha valaki csak az intrót végignézi, nyilvánvalóvá válik a dolog. A vizuális játék itt tömény manipuláció, minden rosszándék nélkül:
www.youtube.com/watch

A rendező szokásához híven álomképekre húzza fel filmjét. S teszi mindezt úgy, hogy a virtuális és való világ párhuzamba állítása legalább olyan frissességet és újdonságot hoz magával, mint annak idején a Lain vagy a Mátrix. Ez pedig nem kis dolog. Előre persze nem jelenthetjük ki, hogy Kon megkoronázta életművét, de annyit legalábbis igen, hogy magasra állította a mércét. Montázs a köbön.
Sajnos nem volna teljes a kép, ha nem írnék egy aprócska negatívumot. A játékidő túl szűkre szabja a teret. Nem az elmosódó és kissé érdektelen cselekménynek, hanem, hogy a néző egyszerre képes legyen a filmet lenyelni és feldolgozni. Hiába alszol rá egy jót, meg kell nézni többször. Ez nem egyértelmű gond, de legalábbis érdekes.
Egy azonban biztos: a Paprika-t látni kell.

Értékelés: 9,8

Linkek:

ANN
Aoianime
 
Címkék: paprika é:9
komment
süti beállítások módosítása