2007. november 04. 20:49 - public hikikomori

Perfect Blue

A Satoshi Kon-életmű első filmje közben végig motoszkált a fejemben: Ez egy baromi jó film, de  miért anime? Miért nem élő szereplőkkel forgatták le? Miután utánaolvastam, kiderült, tényleg élőszereplősnek szánták.
A Perfect Blue egy kevés szereplővel és sok kistotállal operáló thiller. Főszereplője karriere fordulópontjához érkezett, egy sikeres hakni-lánycsapat frontemberéből színésszé lép elő. Azonban a váltás nem egyszerű. Megterheli lelkileg, álmok gyötrik, és talán az élete is veszélybe kerül...
Kon filmje ügyesen mozgatja a szálakat, a feszültséget végig fenntartja. Az álom- és valóságképek keverésével szinte mesterien bánik. Azt sem lehet mondani, hogy elveti a sulykot. Vagyis egy izgalmas filmmel van dolgunk, amelyben már kezd kirajzolódni a később világhírűvé váló művész tehetsége. A probléma mégis a megjelenítéssel van. Vizuális eszközökkel operál, úgy, hogy az animáció semmit nem ad hozzá az élményhez. Nem is vesz el belőle, csak kár, hogy lényegében a teljes animáció arra megy rá, hogy a látvány ne legyen túl streil. Szimbólumrendszerében a klasszikus thillerek montázstechnikáit alkalmazza. A cselekmény és a szereplők motivációrendszere több dimenzióban mozog, képes lekötni a figyelmet.
Ezzel együtt egy jó debütáló alkotás, és egy jó film. Csak ennél nem tud több lenni, műfaji film, amit az anime 1998-ra már meghaladott. Sokkal inkább értékelhető tehát thillerként, mint animációként. Ez a technikai mellényúlás azt hiszem, megbocsátható egy ekkora rendezőtől. Érdemes megnézni ugyanis a Perfect Blue-t tehát annak is, aki előítéletes az animáció irányában.

Értékelés: 7,8

Linkek:

ANN
Aoianime


 
Címkék: perfect blue é:7
komment
2007. október 31. 19:20 - public hikikomori

Cowboy Bebop

A nyugaton az egyik legnépszerűbb sorozat kategorizálása nem egy egyszerű dilemma: most ez komolyan western-adaptáció? Vagy esetleg egy alternatív szamuráj-film? Nem viccelek, itt komolyan arról beszélek, hogy a készítők direktbe nyugatra gyártották-e a Cowboy Bebop-ot.
Azt hiszem, igen. De ez nem western (azt most hagyjuk, hogy valójában ez egy űrbéli móka). Inkább film noir. Spike egy tipikus noir férfiszereplő, talán abban különbözik Bogart híres karakterétől, hogy a cinizmusát valamilyen szinten végig fenntartja. Nem áldozza fel magát valamiféle magasztos értékért, amire csak úgy rábukkan. Nem a hősok korát éljük.
Ilyen értelemben a Cowboy Bebop a noir egyfajta újraértelmezése. Emellett nagyszerű szórakozás. Nem csak Spike, hanem a többi szereplő miatt is. Nem kell részleteznem, sok szempotból hasonlítanak rá. A cinizmusukat pedig nagyon is lehet szeretni. Sőt, talán a leginkább kiemelhető tulajdonságuk.

Ha pedig csak egy kis kalandra vágyunk, a Cowboy Bebop akkor is jó választás: három fejvadász kalandjai egy posztapokaliptikus világban. Hát kell ennél több egy jó sorozattól?

Megint egy kis privát: A magyar szinkron nagyon jó! Ez nagy szó, nagyon más sorozat nem jut eszembe, amire ezt mondhatnám...

 

Értékelés: 8,6

Linkek:

ANN

Aoianime

 


Címkék: cowboy bebop é:8
komment
2007. október 31. 17:21 - public hikikomori

Sola

Sajátos dolog úgy felépíteni egy sorozatot, hogy gyakorlatilag mindent máshonnan veszel át, túl sok mindent nem is akarsz kifejezni, a végeredmény mégis jó lesz, sőt, szerethető. Ez a Sola alkotóinak teljes mértékben sikerült.
A történet alig néhány szereplőt vonultat fel, egy kisvárosban játszódik. Egy fiatal srác belebotlik egy furcsa lányba, akivel másodjára éppen akkor találkozik, mikor egy idegen üldözi őt. A lány sikeresen megmenekül, és beköltözik egy időre a sráchoz. Természetesen azt is hamar megtudjuk, a csaj természetfeletti képességekkel rendelkezik (de ismerős valahonnan)...
A történetvezetés szépen lassan folydogál tovább néhány érdekesebb fordulattal. Megismerhetjük hőseink múltját, és életcélját, a sztori végén még egy feltűnően japán bölcseletet is kapunk: a halált el kell fogadni, ez a természet rendje, és az nem maga a megsemmisülés. Meglepő ezek után, ha azt mondom, hogy a sorozatot mégis nagyon ajánlom?
Talán éppen azért, amiért a Yokohama Kaidashi Kikou-t is szereti a magamfajta városi: egyfajta jó kis pozitív életszemlélet, némi sztoikus nyugalom, és apró dolgok az életben, amelyeknek (tényleg) érdemes örülni.
Ez kissé szubjektív, de nem lennék meglepve, ha mások is gondolnának erre. A Sola-ban semmi sincsen, amire azt mondanám, hogy kiemelkedő. Rengeteg sztorielem máshonnan lopott, és  itt is találkozhatunk a természettfeletti események-kevés szereplő párosítással. (Szülei senkinek sincsenek, Japánban mindent áll a TB.) Mégis, egy jó hangulatú, kedves kis sorozat, amit pár óra alatt le lehet darálni, egy próbát biztosan megér.
Ha másért nem is, akkor a sorozat zenéje miatt biztosan érdemes.

Értékelés: 8,0

Linkek:

ANN
Aoianime

 
Címkék: sola é:8
komment
süti beállítások módosítása