2008. október 26. 15:00 - Peorth

Fushigi Yuugi

Bizonyára sokatok emlékszik a '80-as évek híres mozijára, a Végtelen történetre, melyben az ifjú főhős rejtélyes könyve segítségével egy olyan világ eseményeinek lehet a részese, mely sokkal izgalmasabb, veszélyesebb és varázslatosabb, mint a valóság, melyben él.
Majd' 10 évvel később járunk, ráadásul egy teljesen más kultúrális közegben, amikor Yuu Watase bemutatja Fushigi Yuugi c. mangáját, s a képregényt hamarosan egy sorozat is követi, melyek méltán nagy sikerre tesznek szert.
Az alapszituáció hasonló, de a mangaka nem bízott semmit a véletlenre: sztoriját megfűszerezte még némi drámával, egy jó nagy adag humorral és még annál is több romantikával -hogy a sorozat végére egy shoujo-fan se maradjon könnyes szemek nélkül- ráadásul, ha mindez nem lenne elég, itt annyi bishi srácot láthatunk, amennyit a Végtelen történetben biztos, hogy nem fogunk. Minden adott lenne a tökéletes recepthez, de mintha egy kicsit mégis el lenne fűszerezve a dolog, s erre a következőkben rá is fogok térni, de még előtte...

Történetünk elején két barátnő, Miaka és Yui felfedeznek egy titokzatos könyvet a könyvtár egyik eldugott kis részlegében, s még mielőtt annyit mondhatnának, hogy "tedd le gyorsan", a könyv valósággal beszippantja őket, csak hogy a következő pillanatban az ősi Kínában találják magukat, természetesen nyakig a szószban. De hogy velük együtt nekünk se legyen egy percünk sem felfogni, hogy mi is történik, az események gyorsan beindulnak - rablóbanda itt, elcsattanó pofonok ott-, Yui pedig minden előzmény nélkül valahogy visszakerül a valóságba. Innentől kezdve egy ideig ő lesz a narrátorunk, s ahogy a könyvet olvassa, úgy tárul fel előtte és előttünk is Miaka másik világbéli életének alakulása, illetve szerepe az ottaniak számára. Hogy ne is ragozzam tovább a dolgot, természetesen nem kevesebb forog kockán, mint a világ megmentése, mely azonban főszereplőnk szeleburdi mivoltát tekintve nem sok reménnyel kecsegtet -egyelőre.

A Fushigi Yuugi könnyen és gyorsan megtalálta az utat a nézők szívéhez, viszont ha a hibák kerülnek szóba, szinte mindenki ugyanazt a pár dolgot emlegeti általában. Kiindulási pontnak talán az 52 epizódnyi hosszúságot kell vennünk - önmagában ez még nem gond és alapvetően tökéletes választás volt a sorozatnak, már ami az útkeresést, a hősök próbatételeit és magának a cselekménynek a kibontakozását illeti. A szerelmi töltelék viszont nem a legjobban lett porciózva, s ez sajnos sok kárt okoz az egyéb mellékszálaknak. Nem azzal van a problémám, hogy a romantika hangsúlyosabb szerepet kapott, hanem azzal, hogy a két főhős határozatlansága, kételyei vagy az adott pillanatban jónak vélt döntései mindig ugyanabba a mederbe sodorják kapcsolatukat: hol az egyik, hol a másik van arról meggyőződve, hogy nekik nem kéne együtt lenniük, s a legtöbb ilyen jelenet teljesen feleslegesen kerül elő. Talán emiatt van az is, hogy bár a főbb szereplők száma nagy,hisz egy hárem-animéről van szó, egyes, elvileg fontos karakterek jobban háttérbe szorulnak, némi hiányérzetet keltve ezzel a nézőkben. Megemlíthetnénk még egy-két esemény olykor már röhejessé fajuló eltúlzását, de az már spoilerezést kívánna, amit viszont én elkerülnék.
Ezektől és a rétestésztányira elnyújtott szerelmi drámázástól eltekintve viszont egy jól kidolgozott animével van dolgunk: a történet kerek egész, nem maradnak fehér foltok és idővel a miértekre is kielégítő válaszokat kapunk, akár a régmúlt segítségével is. Ráadásul problémafelvetésnek az sem utolsó, hogy valaha is beteljesedhet-e két embernek a szerelme, ha közülük az egyik pusztán egy könyv kitalált szereplője, illetve mihez lehet kezdeni akkor, ha az, aki eddig a legjobb barátunk volt, hirtelen végzetes ellenségünkké válik.

Minden hibája ellenére tehát azt tudom mondani, hogy a Fushigi Yuugi egy igazán szerethető és magával ragadó, klasszikus "mese", legalábbis nekem ott van a kedvencek között. Ha az ember egyszer ráérez a sorozat ízére, nehezen hagyja abba.
Mint írtam, a maga idejében kifejezetten népszerű volt, s azt, hogy nem tűnt el nyom nélkül, semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy az utóbbi 10 év shoujo-termelésének néhány darabjában újra és újra felbukkannak jellegzetesen "fushigiyuugis" motívumok is.

Értékelés: 9.4

Linkek:

AoiAnime
AniDB

komment
2008. október 25. 15:00 - public hikikomori

Hírlevél - Október

Ez a hónap sem telt események nélkül, üdvözöljük új szerzőnket: Peorth írásait is olvashatjátok mostantól, tehát már összesen hét szerzővel büszkélkedhet a blog. Természetesen továbbra is várjuk cikkírók jelentkezését, akár egy-egy írást is szívesen leközlünk.

Hogy kicsit dicsekedjünk, nagyon sokan olvastok minket. Az utóbbi egy hónapban 14.910 oldalletöltést regisztráltunk, kérdezzetek meg bárkit, aki ért hozzá, ez egy ilyen tematikus blog esetében, amilyenek mi is vagyunk, egy baromi nagy szám. A Goldenblogon nyertes Konzervatórium hasonló értéke például kb. 80.000.  Az egyedi látogatóink száma ugyanezen időszak alatt 5124 volt, amelyben nincsenek benne, akik RSS-en olvassák a bejegyzéseket.

Visszatérő témánk a blog kinézete. Olvasható szövegeket tudunk írni, viszont html-ben már annyira nem vagyunk otthon, és ezt nem is tartjuk cikinek leírni. Szóval, ha  valaki ért a témához, szívesen várnánk segítségét a következőben:

- Hogyan tudnánk megoldani, hogy legyen valami kompaktabb menünk, amelyben egyszerűbben lehetne az egyes animékre keresni?

Ha van konkrét javaslatod, esetleg csak ajánlanál egy hasznos linket, akkor kommentelj be kérlek ide, vagy írjál az e-mail címünkre: animecomment@gmail.com

Előre is köszönjük a segítséget:

Az AnimeComment Csapata

komment
2008. október 22. 15:00 - Peorth

Shinigami no Ballad

Korábban is olvashattuk már ezen az oldalon: ha shinigamikról van  szó, ahány ilyen karaktereket felvonultató anime létezik, szinte annyiféle ötletet láthatunk ezeknek a több, mint misztikus alakoknak a megvalósítására. Vannak, akik harcolnak, mások komikus jellemükkel megnevettetnek, a mi történetünk halálistene, Momo segítségével pedig az emberek lehetőséget kapnak ráeszmélni az élet rövidségére és a benne rejlő lehetőségekre.

A Shinigami no Ballad egy rövidke, hat részből álló sorozat, mely egy shinigami hétköznapjaiba enged bepillantást. Momo hű csatlósa, Daniel kíséretében keresi fel és indirekt módon ösztönzi életük átértékelésére azokat, akik valamilyen módon a halál közelségébe kerültek. Minden rész egy-egy különálló történetet dolgoz fel, melyek több-kevesebb sikerrel arra törekednek, hogy valamennyire új nézőpontba helyezzék a halál és élet kérdését. Többnyire általános és középiskolai diákokkal állunk szemben. Sok helyen olvastam pont ebből adódóan kifogásként, hogy az anime inkább gyerekeknek szól, de ezzel személy szerint nem értek egyet, főleg azért, mert maga az alaptéma, legyen bármilyen közegben bemutatva, kortól függetlenül ébreszthet bárkiben gondolatokat, érzelmeket, mégha nem is fog minden ettől fenekestül felfordulni. Egyébként már az is valami, ha nagyon mélyen, tudat alatt ott lesz egy kis gondolatfoszlány az élni akarásról és elmúlásról, ezeknek a szereplőknek az értelmezésében.
Hogy a grafikáról is ejtsünk pár szót: bár az emberábrázolás nem valami karakterisztikus és részletteljes, de azt hiszem, a tájképekre nem lehet különösebb panasz.
Az opening és az ending szintén kellemes, megadják az animének azt a nehezen körülírható, valamennyire keserédes hangulatát, ami egész végig ott lebeg az egyes részek során előttünk, ahogy a lehetőség is egy nyugodt, elgondolkodtató kikapcsolódásra, ha megnézzük ezt a hat részt.

Értékelés: 7.4

Linkek:
AnimeAddicts
AniDB

komment
2008. október 21. 15:00 - Khaos

Anime-nap Debrecenben

Animáció Világnapja; és itt most nem csak az animékről van szó, mert Amerika és Európa is alkot rengeteget az animációs iparban, igaz a célközönsége kisebb, és behatároltabb, mint a terjedő és elterjedt animének.
Ezt a tendenciát tisztán érezhetjük a Debrecenben ebben az évben is megrendezésre kerülő Animáció Világnapján, minek keretein belül tíz vetítési helyszínből csak egy helyen kap helyet sokunk kedvenc zsánere.
De ez legyen a legkisebb bajunk. Legalább nem kell választani, illetve szétszakadni két érdekes vetítés között, és mellesleg jó lehet találkozni azokkal, akik hozzánk hasonlóan szeretik a Japán filmipari remekeket.

Mint szervező nem is mondhatok mást, csak azt, hogy remélem minél többőtöket láthatlak a vetítések között beszélgetni, ismerkedni.
A most harmadjára megrendezésre kerülő rendezvényt Debrecenben úgy formáljuk egy kicsit évről-évre, hogy az animések kicsiny szubkultúrája egyre-egyre kijjebb dugja az orrát, és egyre nagyobb számmal jöjjön el, mutassa meg magát a többiek, és mindazok számára, akik ugyanúgy vevők lennének az animék világára, mint ők maguk, mert sokszor csak az éppen megtörténő mozdulaton múlik, hogy odamegyünk-e a másikhoz, vagy sem, illetve elmegyünk-e egy olyan eseményre, mint a 28-i világnap.
Gyertek el, és hozzátok el a barátokat, bartnőket, kiscsaládot, nagycsaládot, és egyébként is, mindenkit akit tudtok!

Októberben a népek,
Animéket néznek.

Linkek:
Apolló Mozi - moziműsor
Az Animáció Világnapja 2008 - hivatalos oldal

komment
süti beállítások módosítása