2008. március 23. 15:00 - Nite

Claymore

Elég ambivalens érzésekkel álltam fel a Claymore utolsó része után a tévé elől. Először is nem sikerült egy kerek lezárást rittyenteni neki, ami ha azt vesszük, hogy a manga, amiből készült, természetesen nem ért véget az anime előtt, nem is csoda. Valószínüleg a második évadra terveztek a készítők azzal, hogy nem tértek el a már megszokott módon az eredeti történettől jelentősen csak azért, hogy jobb vége lehessen. Másodszor pedig igen nehéz eldönteni, hogy vajon milyen célközönségre is számíthattak: az anime elég erőszakos, és bár a köbméter számra fröcsögő vér iskoláját képviseli, ami kevésbé gyomorforgató az Elfen Lied (és Dokuro-chan!) féle egyéb brutalitásoknal, sokszor kellett lepajszerozni az ujjaimat a szék karfájáról egy-egy durva jelenet után. Azt előre bocsájthatom spoiler nélkül annak aki még nem látta, hogy nem túl szerencsés túlzottan ragaszkodni a mellékszereplőkhöz, akik a különböző végtagokkal együtt hullanak mint a legyek. Ez éppen elég, hogy 12 év alatt ne ajánljam senkinek, szinte említésre sem érdemes, hogy emellett csúnyán is beszélnek benne - egy átlag japán (vagy angol) káromkodási szókincsben szerintem így is elbújhat a magyar gyerekek mögött.
Nade a szörnyek, hát azok sokszor elég siralmasak. Már szerintem a godzilla is a 3d grafika miatt volt jelentősebb, mint félelmetességben, de a Claymore-ban feltűnő gülüszemű, gyíkszerű, normál emberi hangon beszélő lényektől leginkább az óvodások fognak megijedni. A nagyon színvonalas, főleg basszussal és torzított gitárral operáló soundtrack pedig képes a legváratlanabb pillanatban átváltani valami olyasmibe, amit gondolom hősies zenének szántak, csak nem találták el, hogy mikor kellene alkalmazni. Sajnos a sztori is kicsit összedobottnak tűnik néhol, mintha az elején nem tudta volna az író, hogy mi lesz a végén.
Ha már a történetnél tartunk, az anime középkori világban játszódik, ahol embernek álcázott yoma nevű szörnyek terrorizálják a városok lakosságát azzal, hogy néha egy-egy gyanútlan áldozatnak megeszik a beleit, amit a legfinomabb résznek tartanak. Ő ellenük küzdenek a Claymore-ok, akik egy titokzatos szervezetbe tartozó, félig ember, félig yoma harcosnők. Különleges képességekkel rendelkeznek azáltal, hogy a nagyon erős yoma részük erejét mentálisan uralják, de ha átlépnek egy határt a képességeik kiaknázásában, könnyen elveszthetik az uralmat a bennük lakó szörny fölött. Ilyenkor Öntudatra Ébredtek (Awakened Being) lesznek, sokkal erősebbek és gonoszabbak, mint az átlagos yoma.
Clare fiatal korában elveszti a szüleit, és később az egyetlen barátját és lelki társát, ezért Claymore-nak áll, hogy bosszút álljon. Egyre erősebb lesz, ahogy biztosabban tudja uralni a hatalmát, és így egyre keményebb ellenfelekkel tud megküzdeni, míg végül találkozik legfőbb ellenségével.
Ha a néző át tud siklani a néha-néha felbukkanó elbaltázott részletek felett, nehezen fogja megállni, hogy ne egyhuzamra nézze végig a sorozatot. Az izgalmas és brutális részek kellően beleszögeznek a székbe, a drámai szálak hihetőek és jól átélhetőek. Rengeteg viszonylag jól kidolgozott akciójelenet biztosítja, hogy ne unatkozhassunk, és ugyan a fordulatok nem túl meglepőek, azért a Szervezet cselszövései és a Claymore-ok közti harcok még több színt visznek az egyes epizódokba. Némi általánosítással egy kevés mondanivalót is bele lehet magyarázni a történetbe, hiszen mindannyiunkkal előfordulhat, hogy meg kell küzdenünk a bennünk lakó szörnnyel, hogy emberek maradhassunk. Természetesen az anime végén kiderül, hogy a bosszú sem minden, így a Claymore sikeresen ki tud emelkedni a többi hasonló témájú sorozat közül.
Nem tudom, hogy egy esetleges második évadban hova tudnák fokozni még azokat a gigászi küzdelmeket, amiket az utolsó részekben láthatunk, de ha sikerülne kinőnie a gyerekbetegségeket, és elmélyítenie a mondanivalót, azt hiszem akármennyit kell is rá várni, megéri.

Értékelés: 8.0

Linkek:
ANN:
www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php
Animeaddicts:
animeaddicts.hu/animecontent.php
Címkék: claymore é:8
komment
2008. március 22. 15:00 - public hikikomori

A google.com mindenre képes

A blogot időről-időre elég furcsa keresési szövegekkel találják meg. Itt egy rövidke válogatás az utóbbi egy hónap terméséből.


1. +18 és fétisek

szexi+animék
csók+animációs+képek
tokyo+mew+mew+hentai+manga
Roy+és+Riza
ecchi+wikipedia
hatterkepek+gotikus+gril
serdülőkori+szerelem
dragon+ball+pornó+manga
anime+ecchi+és+hasonlók
perverz+mese
képek+maszkabáli+boszorkányokról
keresztre+kígyók+csavarodnak
ismerkedő+oldalak+vámpíros

2. Nem értem

melancholy+of+elgondolkodtató
melancholy+of+haruhi+suzumiya+elgondolkodtató+horror
megrázó+anime+blog
yu+yu+hakusho+magyarosíto
Romániában+stigmával+rendelkező+személy
inuyasha+Erősebb+a+halálnál

3. A google mindent tud, magyarul is. Mindent.

dragon+ball+képek+szép+minőség
nőknek+szóló+oldalak
bruce+lee+névjegy
ef+-+a+tale+of+memories+ÍRÓJA
death+note+a+film+letöltése+magyar+szinkronnal
death+note+nézése+magyar+felirattal
ajánlott+animék
FMA+meg+lehet+nézni+a+részeket
fullmetal+alchemist+részek+nézése
Halálisten+angolul
shoujo+jelenti
általában+a+család+fontosságáról
Ki+a+legszebb+a+való+világ-ban
az+érzelem+szó+jelentése+japánul

4. Nade gyerekek!!! Már miért lenne francia?!

pálya+ördögei+francia+rajzfilm
komment
2008. március 21. 15:00 - public hikikomori

Genshiken 2

A nagysikerű első sorozatot nemsokkal később egy három részes OVA, majd egy jól megérdemelt újabb sorozat követte. Humorból és egy kis kesernyés világnézetből ezúttal sincsen hiány, habár a második széria már nem képes hozni azt döbbenetes humort, amit az első.
Abban ugyanis a poénok jelentős részét az adta, hogy egy teljesen normális egyetemista lány csak úgy becsöppent az otakuk egyszerre taszító és rokonszenves világába, egy rakat többé-kevésbé antiszociális lény közé. A kezdeti súrlódások bőven kitöltöttek egy teljes évadot. Az újabb csak jobban beleássa magát egy perifériába került szubkultúrába, a hangsúly egészen máshol van.
Szereplőink szépen lassan elvégzik az egyetemet, és próbálnak megváltozni. A helyzet abszolút reális, nagyon jól mutatják be az alkotók, csak éppen titkon arra várnánk, hogy kedvenceink életük végéig animéket néznek és komikus szituációkba bonyolódnak. A sorozat tahát vesz egy realistább fordulatot, és emiatt nagyon sokat veszít abból, ami miatt igazán szeretni lehetett.
De a megnézésétől senkit sem akarok elrettenteni, sőt! Lehetetlen helyzetekben persze itt sincsen hiány, a Genshiken 2 majdnem olyan jó szórakozás, mint az elődje volt. Sőt, egynéhány jelenet igazán ütősre sikeredett.
A kivitelezésben apró negatívum, hogy a korábbi szürkésebb tónust élénkebb színek váltották fel, ami kissé zavaró az előzmények ismeretében. Valahogy elvesz a dohos egyetemi klubbok hangulatából, ami igazán jellemezte a Genshiken-t.
Ajánlom mindenkinek, aki látta az első szériát. Majdnem olyan jó, és kapunk bónuszba két új szereplőt, akik okoznak majd pár önfeledt másodpercet.

Értékelés: 8,3

Linkek:

ANN
Animeaddicts
Címkék: genshiken 2 é:8
komment
2008. március 19. 15:00 - Nite

Tonari no Totoro

Igazán ritka az az anime, amit az egyszeri rajongó nyugodtan leülhet megnézni a saját nagymamájával, és a gyerekeivel együtt. Szükséges ehhez egy nagyon kedves történet, valósághű környezet és karakterek, jó rakás mondanivaló, és egy hatalmas, szőrös, medve és valami egér keresztezésére emlékeztető lény. Nos, természetesen mindez adott a Tonari no Totoroban, így nyugodtan versenyre kelhet a Disney rajzfilmjeivel a család meghódításában. Hayao Miyazaki szerintem a művészete csúcsát érte el ezzel a rajzfilmmel, és le sem tagadhatná hogy ő rendezte, mivel majdnem minden szokásos kellék megtalálható benne - kivéve a gusztustalan elemeket, ami miatt az alsó korhatár európai szemmel nézve is gyakorlatilag 0-ra csökkent.
A történetben a Kusakabe család vidékre költözik, hogy minél közelebb legyen ahhoz a kórházhoz, ahol a gyerekek mamáját ápolják. A két kislány így ismerkedik meg az erdő védőszellemével, akivel együtt csodálatos, ugyanakkor meglepően hétköznapi kalandokat élnek át.
Éppen emiatt a kontraszt miatt zseniális az anime: a szereplők viselkedésétől kezdve az utolsó szögig minden teljesen reális benne, leszámítva a Totorókat (igen, több méretben is vannak), akikről egészen a film legvégéig nem lehet tudni, hogy vajon csak a gyerekek fantáziájában léteznek, vagy a valóságban is. Miyazakira annyira jellemző a lassú ívű, cseppet sem hősies vagy drámai történet, és a sugárzó természetszeretet, ami a mű legfőbb mondanivalója is egyben. Ismerős lehet a rajzolási technika is, és bár napjainkban már minőségben felülmúlták, ahhoz képest nem lehetne megmondani róla, hogy '88-ban készült. Emellett zökkenőmentes animáció és az animációs viszonylatban kiváló japán szinkronszínészek gondoskodnak róla, hogy teljesen belefeledkezzünk a történetbe.
A magyar kiadásról pár szóban annyit, hogy már megint diadalmaskodott az üzleti érdek az extrák felett, de legalább a képminőségre nem lehet panasz. A magyar szinkron kivételesen jól illik a filmhez, egyedül az zavaró, hogy a kislányoknak picit idős hangja van néha - persze inkább meglepő, hogy hogyan tudták a japánok az eredetit olyan jól megcsinálni.
Egyedül az alcímmel nem vagyok kibékülve: "A varázserdő titka". Éppen a lényeget lőtték le ezzel, mégpedig hogy szó sincs varázslatról. Azt hiszem, minden erdőben ott lakik Totoro, és csak arra vár, hogy felfedezzük.

Értékelés: 9.9

Linkek:
ANN:
www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php
AoiAnime:
http://www.aoianime.hu/
komment
2008. március 18. 15:00 - Khaos

DearS

A kétezres években Japánban úgy tűnik divat lett a csak picit alternatív világkép, mint a történet kibontakoztatása, a különbség a mi világunk és az alternatíva között pedig mindaz, ami végül minden nem-technikai részletet meghatároz az egész film, sorozat folyamán.

A DearS is ugyanezzel a koncepciósémával operál, méghozzá kísértetiesen hasonlítva körülményeiben egy éppen csak korábban készült mangára és animére, ami alól egyértelműen csak azzal tudott kibújni, hogy dominál benne, az ecchi-fanservice eszközpár.
A sorozat háttere dióhéjban annyi, hogy valahol Japán partjai mentén lezuhant egy földönkívüli űrhajó, amivel emberforma lények érkeztek, és ahogy megtudjuk a sorozat folyamán, reménytelenül ittrekedtek. Az idegenek minden téren jobbak az emberi teljesítőképességnél, külsejük ténylegesen tökéletes, és varázslatos képességekkel is rendelkeznek. Tökéletességük kontrasztjaként, népük erős hierarchiában él, amely hierarchiának a földre érkezettek az alsó rétegeit képviselik.
Ilyen körülmények között, egy baleset folytán tűnik el a DearS-ek szeme elől egy hibás 'darab', aki idő közben már végre is hajtja a rítust, aminek köszönhetően közte, és a sorozat másik főszereplője, egy középiskolás srác között létrejön egy mágikus kapocs, és a lány, micsoda véletlen, a fiú rabszolgájává válik, lesi minden parancsát, még azokat is - empatikus úton - amiket az nem tud, vagy mer kimondani.
Ezek után azt hiszem nem is érdemes több szót fecsérelnem a sztori körülményeire, de talán bűn is lenne, mivel elvenném a történet felgöngyölítésének élvezetét mindazoktól, akik úgy döntenek, hogy meg fogják nézni az animét.

Az animáció minősége illik a korához, és elég részletes is ahhoz, hogy ne legyen zavaró, sőt pozitívumként még említhető például a kellemesen kislányos karakterisztika az iskoláslányoknál, vagy az a tény, hogy a DearS-ek kifejezetten, koncepciójuknak megfelelően, anatómiailag tökéletesek.
A sorozat zenéi számomra némelyest már-már émelyítően mézesmázosak voltak, élükön az openinggel, amit legelőször meghallva elgondolkoztam a sorozat törléssel való megoldásán.

 

A DearS néhány igen erős jó pontot szerzett nálam az őszinteségével, és a kellő egyensúly megteremtésével, ami azt jelenti, hogy a sorozat készítői nagy sikerrel küzdötték le késztetéseiket fölösleges poénok kiötlésére, és a meghatározó ecchi vonal mellé felépült egy komoly, romantikus, moralizáló háttér is.
Ajánlom azoknak, akik kedvelik a szerelmes, világmegváltó dolgokat, de tudják, hogy minden nagy dolog a kicsikkel kezdődik, azaz az előbbiek helyett jöhet inkább az, hogy vegyünk észre valakit magunkon kívül, és döntsük meg saját gátlásainkat.
Persze ezek is csak lazán. Olyan iskolásan.



Értékelés: 6.8

Linkek:
Wikipedia
Animeaddicts
Aoianime

Címkék: dears é:6
komment
2008. március 17. 15:00 - Khaos

Green Green

Keverj össze egy mindentől elzárt erdei fiúkollégiumot, és egy lányiskolát egy hónapra, és meg fogod tudni milyen is az, amikor a nőt csak képen látott srácok egyre radikálisabb eszközökhöz, és persze bőven magukhoz is nyúlnak, hogy bizonyítsák számunkra, a japánok örökös helye megkérdőjelezhetetlen a perverz alkotások világmezőnyének élvonalában.

Ha belegondolok abba, hogy mennyi munkája lehetett az írónak a mű történetének kialakításában, akkor minduntalan olyasmikre jutok, hogy a Green Green sztori valószínűleg nem más, mint egy kellemes délutáni szakézás közben részegen egymásra kontrázott nagyotmondások lánca, amit később már csupán ki kellett bővíteni a közönség igényeinek, ezen az állásponton pedig nem segít a tény, hogy az eredeti mű szerzője, tucatnyi hasonló jellegű munkája között jegyzi például a Zero No Tsukaimát is.
Ebből megélni nekem is lenne kedvem - mondhatnám, habár nem hagyhatom figyelmen kívül a tényt, hogy így kenyeret keresni sem lehet egy leányálom, vagy legalábbis meg kell, hogy legyen az emberben legalább akkora perverzió, amekkorát a művein is látunk, hogy élvezhesse amit csinál.

Röviden és lényegre törően annyira hat majd meg minket a sorozat, amennyire csak szép lehet a kilátás egy panel ablaktalan emeletén. Hogy a szerző hogyan is van vele, inkább nem kívánok belemerülni, de az tény, hogy a Green Green nem nyert, és nem is fog díjat nyerni a bele foglalt drámaiságért, azonban ha a zsigerből jövő perverzitást díjazni lehetne, a film minimum egy különdíjat érdemelne.
Szót érdemel még az Erolutions nevű ova, ami gyakorlatilag a történet minden téren való lezárását foglalja magába, és már gyakorlatilag semmiféle jelentőségteljes története nincs, ahelyett van benne olyan mértékű ecchi-akció, amit csak azért nem lehet hentainak hívni, mert a nemi szerveket sikerül úgy eltakarni előlünk, hogy attól még bőven ne lehessen félreérteni a történéseket. A film továbbá olyan zseniális véget kap, amivel gyakorlatilag megkoronázza az egész sorozaton végigívelő komikumot, mi meg egyenesen az arcunkba kapjuk az évtized legnagyobb, és legstílusosabban kivitelezett pofáraesését.

A művek rajzolása bőven lemarad a korától, még abban a megvilágításban is, hogy ecchi létére a lányok sem mindig vannak szépen kidolgozva. A humordömping elég sikeresen takarja el szemünk elől a problémás részeket, de a ténylegesen perverz kukucskálós jelenetek nem hozzák egy vérbeli ecchi színvonalát.
A szinkronról nincs különösebb említenivaló, leszámítva néhány ismerős hangot, a zenék viszont, kissé rendhagyóan, remek punk-rock muzsikák.

Ajánlom mindenkinek, akinek van egy kis szabadideje, és szeretne üres fejjel, jó kedvvel átpopcornozni egy estét, viszont, akik tartózkodnak a meztelenkedéstől, és netán attól ami még mögötte van, akik nem szeretik a perverz Japán poénokat, és főleg akik a fiú-fiú felállástól leginkább hányni tudnak, azok forgassák alrébb a kormánykereket, mert van néhány félreérthetetlen helyzet a sorozatban, ami nekem már erősen felforgatta a gyomromat.
Az anime a szememben most vegyes emlékeket idéz, de mivel hamar felejtem a felejthető pillanatokat, leginkább a csúcspontokként jelölhető bődületes poénok, avagy az ova remekbeszabott szexjelenetei maradnak majd meg későbbre is, amik sokkal hozzájárultak az összkép emeléséhez.
 



Értékelés: 7

Linkek:
Wikipedia
Animeaddicts
Aoianime

Címkék: green green é:7
komment
süti beállítások módosítása