2007. október 26. 18:24 - public hikikomori

Fullmetal Alchemist

Nem titkolom, nagyon megörültem, hogy az Animax sugározni kezdte a Fullmetal Alchemist-et. Nem csak azért, mert a kedvenc shounen animém. Ez A Legjobb, ha szabad így mondanom.
Spoilerek nélkül nehéz beszélni a sorozatról, aki látta az első néhány részt, a kiindulóhelyzetet már jól ismeri. Egy alternatív világban, ahol az alkímia létező tudomány, két kissrác anyja meghal, és ők a tiltás ellenére megpróbálják őt alkímia segítségével feltámasztani. Kudarcot vallanak: Al az egész testét, Ed két végtagját veszíti el. Ezt követően nekiállnak felkeresni a Bölcsek Kövét, ami állítólag segíthet nekik visszaszerezni eredeti testüket.
Az FMA először is egy magával ragadó történet egy, a miénkhez hasonló világban. Aztán egy izgalmas kalandfilm. Az ember meg győzze ősszerakni, miért akarná egyhuzamban végignézni mind az 51 részt. A karakterek? A fordulatok? A rejtély felgöngyölítése? Ugyan már... Indiana Jones is zseniális a maga nemében, de a Fullmetal Alchemist éppen a hossza miatt több: egész egyszerűen a történet és a szereplők is hagyják magukat kibontani ennyi idő alatt. Nincs hiányérzet, max annyi, hogy jó lenne még ilyeneket készíteni.
Külön kiemelendő, hogy a sorozat világa rendkívül igényesen lett felépítve, ami általában nem sajátja a fantasy-animéknek. Erősen hangsúlyozzák a világot a miénktől elkülönítő és összekötő kapcsokat, amely igazán lendületessé teszi a néző számára a történetben szereplő ország megismerését. A politikai szál kissé elnagyolt, de ez abszolút megbocsátható, főleg egy sounen-nél.

Egy kis privát: Ed magyar hangja elképesztően nem talált. Kíváncsi lennék, azért gondolom-e ezt, mert a japán alapján már volt egy elvárásom a magyar felé..? A többi viszont meglepően jó. Bravó, lassan majd csak visszatérünk a jó kis castingokhoz igényes hangokkal :D

Értékelés: 9,2
Linkek:

ANN
Aoianime
 
komment
2007. október 26. 18:05 - public hikikomori

Baharangozó - Clannad

Úgy tűnik, bejött, amit pár hete a Kanonról írtam. Legalább stúdión belül megtalálták a dating sim-adaptációk sikerreceptjét. Itt a Clannad, ami az első három rész alapján szinte tökéletesen hozza a várakozásaimat. Sőt, a Kanon ötleteit még finomítják is.
Adott megint egy srác, hiteles karakter, kellő mértékben kiemelt szerepben. Ezúttal még családi háttere is van, persze nem a legstabilabb fajtából, egyedül él alkoholista lerobbant apjával, akinek már az is szellemi megerőltetést jelent, hogy egyáltalán felismerje a fiát. Adott tehát egy még életszagúbb főhős, mint amit megszokhattunk a Key-Visual Art's párostól.
Emellett felsorakoztatott női szereplők hoznak egy bejáratott, jól átgondolt fétis-parádét. Újra láthatunk gabonamezőn nyargaló kislányt, rejtélyes (természetesen) név nélküli betegséget, sőt, még főzni-sütni félig tudó ultraérzékeny anyukát is.
Kész is a koncepció, még jön hozzá egy szépen kidolgozott misztikus háttértörténet. Ami egyértelműen pozitív, az az, hogy aki nézi a sorozatot, egy tényleg professzionális megvalósítást kap egy éppen kifutó részműfajból. Szórakoztató, de túl sok újat nem lehet tőle várni. Akinek tetszettek az elődei, nem fog csalódni, garantálom.

A részek nyomon követhetőek lesznek az Aoianime blogján:
www.aoianime.hu/
Kis háttér a Wikipédián a Key munkákból:
en.wikipedia.org/wiki/Key_%28company%29
komment
2007. október 24. 01:31 - public hikikomori

Neon Genesis Evangelion (2)

Folytatom a legutóbbi bejegyzést a második résszel.
Az Evangelion igazán a montázsaival nyújtott bármely korábbi filmhez képest maradandót. Ennyi és milyen minőségű képpár itt fordult elő először, és határozta meg - egylőre csak - az animéket ebben a tekintetben.
Mire is gondolok? Csak felírok néhányat, ha valamit kihagynék, ki lehet engem egészíteni:
múlt-jelen
emberiség-egyén
gyermekkor-felnőttkor
jelen-jövő
gép-ember
emberiség-természet
felelősség-menekülés

Ez a lista alighanem az egész koncepció magva. A végletes ellentétek elképsztő feszültséget keltenek. Mindezt azzal együtt, hogy többségüket már az első rész a nyakunkba zúdítja és görgeti 26 részen keresztül, különösen a felelősség-menekülés párt. A sorozat és a film két alternatív befejezése az én egyik értelmezésemben ennek a kiteljesülése: Shinjinek végül választania kell a kettő között, ez főleg az End of Evangelion cselekményéből válik nyílvánvalóvá.
Végül még egy gondolat: a választás nem fair.
komment
süti beállítások módosítása