2012. október 15. 15:00 - Takumi84

Első benyomás: Btooom és Shinsekai yori

Sziasztok!

Egy újabb rovatot indítunk útjára, ugyanis ezentúl a legújabb és legfrissebb animékről is fogunk beszámolókat készíteni az első részek alapján. Az igen ígéretes 2012 őszi szezonnal indítunk, jelen bejegyzés keretében pedig először a Btooom! és a Shinsekai yori sorozatokra fogunk kitérni. Nem garantáljuk, hogy a szezon valamennyi sorozata sorra fog kerülni, hiszen csak olyanokról tudunk írni majd, amiket valaki követ a csapatból, de ezentúl számíthattok rá, hogy az AnimeComment csapata egy-egy évad jelentősebb sorozatait kivesézi majd.

Takumi.

Btooom!

btooom40977.jpg

A szezon akciósorozata látványos epizódokkal kecsegtet, és ezt az első két rész alapján meg is kapjuk majd, igaz nem csupán az akción, de az erőszakon is nagy hangsúly lesz. Főhősünk a 22 éves Sakamoto Ryouta, aki a roppant népszerű számítógépes játék, a Btooom vonzásában él, élete legfőbb célja pedig, hogy játéktesztelőként dolgozhasson valamelyik nagy kiadó vállalatnál. Az normál életvitelre és a szórakozás mértékletes betartására képtelen Ryouta azonban akkor kerül nehéz helyzetben, amikor egy nap lakatlan trópusi szigeten ébred, majd hamarosan egy agresszív alak támad rá, így nem válik kétségessé számára, hogy a Btooom virtuális világa elevenedik meg a szigeten, az életben maradás pedig csak a játék iramának felvételével és az erőszak legitimálásával oldható meg.

12 részesre tervezi a Madhouse Stúdió az animét, ami elég rövidnek tűnik a jelenleg is futó mangához képest. Az eredeti mű időrendjét és cselekményét már a második részben megbontották a készítők, így sejthető, hogy a 12 résznél nem is terveznek nagyon tovább, ami kár, ugyanis a sorozat látványos összecsapásokat tartogat a néző számára, bár a történet csak a szokásos akcióvonalon mozog. Az animációra és a karakterek kivitelezésére nem lehet panaszunk, a Madhouse most is kitett magáért, bár kérdéses, hogy ennyi részben mennyire tudják majd földolgozni a manga eddigi eseményeit.

A Btooom főleg az akciósorozatok kedvelőinek ajánlott, emellett jelentős mennyiségű fanservice-zel is számolnunk kell, amit főleg a dekoratív női szereplőnek köszönhetünk, igaz, a mangában folyton meghatározó erőszakot cenzúrával redukálják a készítők. A főhős viszont nem fog új kultikus figurává emelkedni a műfajban, ez már most is érezhető.

Shinsekai yori

shinsekaiyori41993.jpg

A Shinsekai yori a mágia és a jövő furcsa keveredése, az első részek alapján pedig nem sokkal tudunk több konkrétumot mondani a sorozatról, mint a vetítés előtt. Annyi már látszik, hogy a cselekmény egy mágikus képességekkel rendelkező, különleges gyerekcsoportot helyez a középpontba, de az anime világképéről eddig ezen kívül nem sok információt kapunk, ezért számomra az első két rész csak a levegőben lógott. A társadalomban valamiféle kasztosodás figyelhető meg, hiszen csak a mágikus képességűek élhetik túl az öregek eszméi által uralt világot. Dacára, hogy 1000 évvel ezután játszódik a történet, a hi-tech környezet nem jellemző az animére, éppen ellenkezőleg, olyan, mintha egy posztapokaliptikus világban játszódna, ami éppen csak most tér magához és kezdi bontogatni szárnyait a pusztulás romjain.

Az animáció viszont itt is szemet gyönyörködtető, leginkább az Another és a Tari Tari hangulatához tudom hasonlítani. Viszont a mágia és a kőgolyójáték miatt nekem nagyon hasonlít a második rész a Harry Potter világára, amit csak tovább erősített a tény, hogy itt sem csupán "jó" és "rossz" varázslók léteznek. A sorozat első része ígéretesen indul, de örvendetes lenne, ha a világot is részletesebben bemutatnák majd, mert a főszereplő gyerekek nem tűnnek olyan erős jellemeknek, amire egy sorozatot fel lehetne építeni.

Linkek:


Btooom! - Wikipédia

Btooom! - ANN

Shinsekai yori - Wikipédia

Shinsekai yori - ANN

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr134849865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.