2012. szeptember 17. 15:00 - morwen

Ano Natsu de Matteru

ano-natsu-de-matteru.png

Aki azt hiszi, hogy ez az anime a szerelemről szól, annak csak részben van igaza. Aki azt gondolja, hogy a felnőtté válásról van szó, az sem lehet teljesen biztos az állításában. A hiba nem a nézőben van, de még csak nem is az animében. Ez egy igen jól felépített sorozat, a tömör formátum miatt – 12 rész – tömör, lényegre törő kifejléssel, és a történethez illő szereplőkkel. A baj a műfajjal van. Nem csak nekem személy szerint, de szerintem a korosztály, aminek készül, nem igazán profitál ebből a műfajból. Bár talán ez éppen így van rendjén. A megfelelő élettapasztalat és érettség nélkül amúgy se tudnának semmi komolyabbat felfogni a fiatalok a párkapcsolatok természetéről, ezért fölösleges próbálkozás volna tanítani őket. Úgyhogy a példamutatás helyett marad a szórakoztatás. Ezzel már csak az az egyetlen probléma, hogy aki már tudja, mi minden következhet azután, hogy valakivel megbeszéli, hogyan érez iránta, annak már nem sok érdekességet jelent nézni fiatalokat, akik hónapokig szenvelegnek amiatt, hogy nem merik elmondani, hogy tetszik nekik az adott lány vagy fiú. Sőt, kifejezetten idegesítő tud lenni, azoknak, akiknek ez egy teljesen természetes mozzanat, és nincsenek olyan komoly önértékelési és érzelmi problémái, hogy ne tudjon természetesen kommunikálni másokkal. Mert itt erről van szó, a természetes emberi kommunikációról, aminek része az is, hogy tisztázzuk másokkal mi a véleményünk, mit gondolunk róluk, és ha szeretnénk tőlük valamit, akkor azt is értelmesen meg tudjuk fogalmazni. Aztán mások reakciójával törődni már a következő lépés, de ide már nem nagyon megy tovább a sorozat.

Szóval lényegében csak ennyiről szól a sorozat. Van öt fiatal, mindegyik másba szerelmes – kellenek a csavarok – de egyik se meri elmondani a másiknak és természetüktől függően az önkínzás különböző módjait választják. Az anime nagy ügyet csinál egy teljesen hétköznapi dologból, de nem irreális, mert hát ki ne lett volna szerelmes valakibe titokban általánosban. Ebben két dolgot találhatunk szórakoztatónak. Egyrészt kinevethetjük őket, másrészt együtt érezhetünk a szereplőkel. Kinevetni könnyű, és az anime is rájátszik erre komikus jelenetekkel. Együtt érezni sokkal nehezebb, mivel hasonló érzelmi szinten kell lennünk, mint a szereplők. Egy alkoholistáról szóló filmbe is leginkább egy alkoholista tudja beleélni magát, aki soha nem ivott egy kortyot se, az nagyon nem érti meg az egészet. Persze itt kicsit mása helyzet, mert mindenkinek volt plátói szerelme meg első szerelme stb. csakhogy az ember előre halad, nem vissza, és ahogy tapasztalatokat szerzünk és okosabbak leszünk, már nem nevetve gondolunk vissza arra, régen milyen értetlenek voltunk és esetlenek. Nem tudunk azonosulnia régi énünkkel, régi gondolatvilágunkkal, mert meghaladtuk azt, és nem tudjuk kitörölni a tapasztalatokat. Az ártatlanság elvesztése egy egyirányú folyamat, nincs visszalépés, nincs tiszta lap. Megérthetjük, hogyan néz egy gyerek a világra, de nem lehetünk újra gyerekek. Így hát kudarcra van ítélve minden olyan kísérlet, ami arra irányul, hogy egy időutazás lévén megint úgy lássuk a világot, mint akinek még soha nem volt barátnője, nem rendelkezik semmilyen tapasztalattal a téren.

A végére természetesen mindenki képbe kerül, de hogy mi sül ki a dologból, ki jön össze kivel, azt nem tudjuk meg. Még az sem világos, hogy földönkívüli hősnőnk valóban örökre elhagyja-e a Földet, vagy visszajön, tehát még azt se mondhatnánk, hogy az elengedésről, a végleges elválásról szót ejtene az anime.

Lehet azért élvezni az animét, csak nem úgy, hogy beleéljük magunkat, mert úgy elég idegesítő tud lenni. Inkább a kívülálló szemlélő pozícióját felvéve lehet élvezetes a történet, hogy a szereplőkre, mint nálunk éretlenebb, ügyetlenebb személyekre tekintünk, és esetleg enyhe részvéttel, szülői elnézéssel nézzük ügyetlenkedéseiket, bízva abban, hogy megtalálják az útjukat. Erre viszont értelemszerűen csak az idősebb, érettebb korosztály képes. Szóval mindenki megtalálhatja a neki való befogadói pozíciót, de egyikben se kaphatunk sokat az animétől, megmarad egy langyos nyári sorozatnak.

Értékelés: 6,8

Linkek:

ANN
Wikipédia
AnimeAddicts
AnimeWeb

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr424782860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.