2012. január 10. 15:00 - morwen

Overdrive

 

Aki azt hiszi, hogy a sportos animék csak küzdősportokról és labdajátékokról szólhatnak, az téved, ugyanis az Overdrive rendhagyó módon a biciklizésről szól. És nem pusztán hobbi szinten, hanem igazi több száz kilométeres versenyekről, mint a híres Tour de France, csak persze Japánban és kisebb léptékben.

A sorozat a szokásos módon indul: lúzer főszereplőnk, Shinozaki Mikoto nem tudja mihez kezdjen iskolás éveivel, meg úgy általában az életével, mígnem a lány akiért rajong, Fukuzawa Yuki ráveszi, hogy csatlakozzon a bátyjához, Yousukéhez, aki versenyszinten biciklizik, és a Koronázatlan Király gúnynévvel illetik, mivel eddig egy versenyt se tudott megnyerni kiemelkedő képességei ellenére. A sorozat felében az edzést, és a főszereplő fejlődését követhetjük nyomon, ami animékhez illő nagy sebességgel zajlik. Feltűnik egy rivális is Takeshi Yamato személyében, akinek a hegynek felfelé tekerés a specialitása, azonban a sportanimékben megszokott módon később ő is csapattag lesz a nagy versenyen, ami az anime második felében tart végig (a 12. résztől). Nem találkoztam még olyan animével, amiben egy verseny ennyi részen keresztül tartana (összesen 15). Amiben viszont hozza a „szintet”, az a főszereplő emberfeletti képességekkel felruházása. Bár nem vetették el annyira a sulykot, de elég nehéz elképzelni valakit, aki azután, hogy megtanul biciklizni, pár hónap múlva már versenyen indul, és be is tudja fejezni nagy szenvedések árán, közben pedig hegynek felfelé, és sík terepen sprintelésben is az élre verekedi magát pár percig. Ilyet egyébként se szoktak csinálni az életben, mert iszonyú nagy butaság, és sérülésveszélyes is. Ezt leszámítva szerencsére nincsenek színes aurák, vagy hangrobbanás és villámok a biciklik száguldása közben, bár mikor lefelé jönnek egy hegyről az elég veszélyesen néz ki, nem vagyok benne biztos, hogy a valóságban is ilyen intenzív és balesetveszélyes-e a dolog.

Ezt a sorozatot volt szerencsém „egy levegőre” végignézni, ezért talán erősebben hatottak rám azok a számtalanszor ismétlődő momentumok, mikor főhősünk félholt állapotban teker, de aztán újra összeszedi magát és az élre tör. A verseny nagy része ebből áll, fiatal barátunk van mikor saját belső tartalékaiból merít egy rövid belső monológ esetleg flashback során, van mikor segítőtársai is akadnak akik dialógusokkal „töltik fel” a fiatal versenyzőt, hogy az újra belehúzzon. Végül is ez egy sport témákjú anime, azokban tényleg minden fejben dől el. Intermezzoként a verseny közben a főszereplőket követő kocsiban párbeszédeket láthatunk Yuki és barátnői között, amiknek a lényege általában annak hangsúlyozása, hogy valamelyik versenyző mennyire menő és ügyes, meg tehetséges, tehát nem sokat tesznek hozzá a cselekményhez. Leginkább még Yuki reakciói érdekelhetik a nézőt, mert persze azt várjuk, hogy majd bele fog zúgni Mikotoba, miután látja ennyit szenvedni. A romantikus szál azonban itt sem teljesül be, mert a lényeg a biciklizés. A Yuki és Shinozaki közti kapcsolat inkább csak fillerszerepeket tölt be, illetve a kellőképpen távoli motiváció főhősünknek, mert az nem elég, hogy valaki simán meggondolatlan az életkora miatt. Igazából a szokásos „mindent lehet csak akarni kell” közhely öltözik dinamikus, fiatalos de már megszokottan banális köntösbe. Az ember meg csak csóválja a fejét, hogy az animékben nincs gyomorfekély meg sérv.

Értékelés: 6,8

Linkek:
AnimeAddicts

ANN
Wikipedia

Címkék: overdrive é:6
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr453476413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.