2009. október 19. 15:00 - Nite

Clannad After Story

Amikor először felfedeztem az ANN top50 listáját, feltűnt, hogy az összes kedvencem jó helyezéssel szerepel rajta (sőt akkoriban gyakorlatilag az összes anime rajta volt, amit egyáltalán láttam). Azóta is időről időre visszatérek, hogy újabb figyelemre érdemes animéket vadásszak róla. Az aztán végképp szemet szúr, amikor egyszercsak valami felkúszik a második helyre, és hogy ez éppen a kicsit vicces, kicsit megható, de leginkább semmilyen dating-sim adaptáció Clannad folytatása, eléggé meglepett. Rögtön összeesküvés elméleteket kezdtem felállítani az anime rajongók új generációjáról, akiknek ez lehetett az első jelentősebb alkotás amit látnak, közvetlenül a Dragonball 26271. része után (végülis valamiért a Dark Knight is előkelő helyet szerzett az IMDB toplistájában), de rá kellett jönnöm, hogy a megfejtéshez akkor jutok legközelebb, ha saját szememmel járok utána.

Biztos sokan voltunk már úgy egy sorozat végeztével, hogy ejjnye, ezt folytathatták volna még, hiszen kíváncsiak vagyunk, mi fog történni főhőseinkkel? Elvégzik-e az iskolát, továbbtanulnak-e, együttmaradnak-e, történik-e valami érdekes velük, vagy beállnak a japán kisemberek mókuskerék-életébe és elszürkülnek - ekkor jövünk rá, hogy azért talán jobb, ha mégis inkább a mi fantáziánkra van bízva a folytatás. Nem mondom hogy meglepetés volt a Clannad továbbgondolása, hiszen a konzolos játéknak sem itt van vége, de azért maga a témaválasztás anime viszonylatban eléggé újszerű. Néhány, az előző szériát idéző, akár fillernek is felfogható rész után a főszereplők, Tomoya és Nagisa elvégzik az iskolát, munkát találnak, összeházasodnak, összeköltöznek, szóval gyakorlatilag élik mindennapi életüket, ami azért persze tele van vidám és szomorú pillanatokkal is.

Nem szeretném nagyon lelőni azt a néhány fordulatot, ami a történetben következik, aki akar utána néz máshol, azok meg akik szeretnék az újdonság erejét átélni, nézzék meg maguknak. Annyi nem titok, hogy körülbelül a felétől egy igen drámai irányba veszik útjukat az események, és sokak szerint az anime történelem legmeghatóbb néhány epizódját lesz szerencsénk megtekinteni (mi tagadás én sem bírtam száraz szemmel). Erre a néhány részre az animékben eddig igen ritkán feldolgozott téma, a történetvezetés és a kitűnő karakterábrázolás olyan összhatását vonultatja fel a Clannad AS, hogy komolyan elgondolkozhatunk, talán nem tévedés a toplista második helye.

DE! Még az éremosztogatás előtt nézzük meg az utolsó két-három részt is, és álljunk meg egy pillanatra. Először is túl soknak tűnik a filler epizód egy ilyen néhány részes drámához, főleg ha az egész első szériát úgy tekintjük, hogy a karakterek bemutatásához szükség van rá (ugyanis önmagában erre a második nem elegendő). Másodszor a sztori fordulópontját okozó események ennél légből kapottabbak alig lehetnének, mégis kétszer is elsütik őket. Ráadásul éppen a gödör alján ér véget az egész, akkor, amikor más szerzők még csak belelendülnének a tönkrement sorsok kibontásába. Ha véletlenül elolvassuk a Clannad játékról szóló Wiki bejegyzést, akkor pedig az óriási Deus Ex Machina (ami annó a Dallasból megismert "Bobby él" fordulattal van egy súlycsoportban), ahogy minden rosszat meg nem történtté tesznek, és a többi eddig misztikusként elkönyvelt elem is nagyon sután a helyére kattan: aminek egy konzolos játékban az újrajátszhatóság miatt értelme van, rosszul veszi ki magát egy animében. Ezek persze összességében nagyon apró hibák, és a sorozatnak nem az élvezeti, hanem legfeljebb művészi értékéből vonnak le.

Sajnos a nem túl érzelemdús szereplők miatt a szinkronszínészek teljesítményét nehéz értékelni, semmi kiemelkedőt nem alkotnak, ugyanakkor egyetlen hibát sem lehet a hangokban találni. A zene kimerül egy sokszor meghallgatható, érdekes ritmusú openingben, némi felejthető háttérzenében, és egy kicsit sem a témához illő endingben, ami fel se veszi a versenyt a Clannad hangulatos és megható Dango Daikazoku-jával. Érezték ezt a készítők is, minden szomorú jelenetnek a Dango-k dallamát tették alá, és az, hogy mégsem válik elcsépeltté, csak a zeneszerző zsenialitásának köszönhető. A grafika nagyon szép, modern, letisztult, szinte észrevétlenül integrált fényképekkel és számítógépes grafikával, ahogy azt egy mai alkotástól elvárhatjuk.

Összefoglalva továbbra is nagyon jó kérdés marad, hogy ha most az Animecommenten mindenki átrágná magát a Clannad After Story-n, vajon beszavaznánk-e Minden Idők Legjobb Animéi közé... Ettől függetlenül szerintem minden rajongó szívében van neki hely. Ha valaki még nem látta az előző szériát, az előbb feltétlenül azt nézze meg, aki pedig látta, és tetszett neki, kezdhet nekiülni az AS-nak. Mindenképpen olyan jeleneteket fog látni, amelyek animében igen ritkák, ez a történet sokáig beszédtéma lesz még az animét szerető társaságokban.
 

Értékelés: 9.3

Linkek:
ANN
Animeaddicts

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr831454341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.