2008. december 12. 15:00 - public hikikomori

Ghost in the Shell

Idegenség, ridegség, útkeresés - a technika új határokat nyit meg. A Ghost in the Shell mintegy két évvel később veszi fel a cyberpunk szálat, mint ahogy az Amerikában elindult, és pontot tesz a történet végére. Valami nagyon megváltozott a világban, amire nehéz könnyen emészthető választ adni. A GitS ezzel próbálkozik meg: hosszú képekkel, nagyon lazán.

A közeljövőbe helyezett történet egy bűnügyi történet közepébe csap bele. Több cyborgot hackertámadás ér, a jelenség technikailag nagyon új, ezért a legjobban felszerelt alakulatot küldik nyomozni. A csapat tagja a szinte teljesen robotizált Kusanagi, aki nagy elánnal veti bele magát a nyomozásba. Az akciójelenetekkel párhuzamosan feltárul előttünk egy nem túlzottan barátságos világ, és Kusanagi belső vívódása. A lányt felkavarják a nyomozás körüli események, egyre inkább magába fordulva szeretne választ kapni saját létezésére. Kezdi azt hinni, az állítólagos bűnelkövető választ adhat a kérdéseire, így indul a nyomára...

A Gits egy vérprofin megírt film, ami maximálisan kihasználja a 2D-s felület lehetőségeit, szinte játszik a benyomásokkal. A hátteret alkotó világot is sokkal inkább vágóképekből, mint a szereplők elmesélései alapján mutatja be, a színvilág örökre ott marad a néző fejében. A cyberpunk alapokat a történet főszála adja meg, amely egy nagyon erős üzenettel vágja agyon a nézőt az utolsó percekben: a hálózatok világában a hálózaton kívül csak periféria létezik, de ha benne vagy, létezel.

A kicsengés olyannyira nem banális, hogy marad utána egy kevéske hiányérzet. Egy kis vágyakozás a magyarázatra, amit nem kapunk meg. Csak ott maradunk a képernyő előtt, meredve a kanjikkal írt stáblistára. A Ghost in the Shell jó kis útravaló mindenkinek, akit elért internet. Mivel most ezt is azon olvasod, az ajánló Neked is szól.

Értékelés: 10

Linkek:
Animeaddicts
Aoianime
Wikipedia

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr18805843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása