2008. március 10. 15:00 - public hikikomori

Dragon Ball Z

A Dragon Ball Z a híres-hírhedt széria legismertebb tagja. Nem mehetünk el szó nélkül mellette, főleg, hogy először a nagyközönség Magyarországon a Dragon Ball-nak köszönhetően ismerte meg az 'anime' és 'manga' kifejezéseket. Tegyük hozzá gyorsan, nem éppen pozitív kontextusban. A rendkívül rossz, gyerekek által is nézhető időpont miatt az ORTT betiltotta a sorozatot, és az animéket hosszú időre feketelistára pakolták, tévesen, mint erőszakos gyermekfilmeket.
A DBZ ettől függetlenül is egy figyelemreméltó jelenség az összes hibájával együtt, lényegében a legalapabb harci shounen. Az alaptörténetet senkinek sem kell bemutatni - ha mégis, ott vannak a linkek - néhány kedvesen vagy kevésbé kedvesen naiv szereplő életét kísérhetjük végig. Harcolnak, erősödnek, rövid távú életcéljuk gyakorlatilag mindig valamilyen következő, egyre erősebb ellenfél legyőzése látványos, szinte végtelenített harcokon át, bugyuta, ismétlődő párbeszédekkel. A hibák jelentős része annak köszönhető, hogy az anime együtt futott a mangával. Így a készítőknek gyakran 12-14 oldalnyi kép anyagával kellett mintegy 20 percet kitölteni. Ez persze elképesztően erőltetettre sikerült, ezért láthatunk gyakran fél részeket kitevő támadásokat. Néhány filler történet is gazdagította a sorozatot.
A sorozat erőssége egyáltalán nem a története, ennyi logikai bukfencet mégis el lehet neki viselni. Ami kiemeli, az az érzés, amire a harci shouneneket kitalálták. Megnézed, szinte átéled a harcot. Majd mikor vége, azzal vagy feltöltve, hogy Te is erős akarsz lenni. Ezzel szemben ott a kontraszt, hogy közben mondjuk egy számítógép vagy a tv-készülék előtt ülsz, meg sem mozdulsz. Aztán elindul benned valami, és jöhet a bokszzsák!
A Dragon Ball Z nagyon primitív, és rendkívül célirányos. Önbizalmat akar adni, s közben banális értékekkel bombáz: "szeresd a barátaidat", "áldozd fel magadat a közösségért". Ha angol vagy magyar szinkronnal nézed, akkor is tudod, hogy ez nagyon japán. Sőt: nevelési célzatú. Érdekes az a kontraszt mellette, ahogy az európai szülők ezt félreértik, és az erőszakból csak annyit látnak, hogy erőszak.
Ajánlom a monitor előtt sportolóknak, és a műfaj rajongóinak. 276 rész. Ha végigülöd, kezdheted is nézni a Dallas-t az elejétől.

Értékelés: 7,6

Linkek:

ANN
Aoianime
Wikipedia

 
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr94371251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása