2008. február 09. 15:00 - Khaos

3x3 Eyes - Seima Densetsu

Az előző sorozat vége után 4 évvel, főhősünkre már mint a démonok körében híres-hírhedt, harcművészetekben és démoni mágiában otthonosan mozgó alakként tekinthetünk, aki megrögzöttként keresi azt ami elveszett, és amikor megtalálja, újra kezdetét veszi egy történet, ami mintha tükröt mutatna az eredeti ováknak. A történetéről nem írok többet, csakúgy ahogy önmagában nem is ajánlom az animét, mert túl összetett ahhoz, hogy élvezhető, és minden üzenetét átadó legyen az előző nélkül.
Persze el kell mondanom, ennek sincs vége, itt sincs katarzis, mindössze még addiktívabbá válik a néző számára az egész történet. Talán pont az volt a készítők célja, hogy egy 'teasert' készítsenek, a mangához, ami egyrészt brilliánsan sikerült, másrészt viszont túl könnyű dolguk volt, hiszen a sztori bővelkedik olyan meglepetésekben, amik végre minket is meg tudnak lepni, és egyáltalán nem sablonosak, sőt. Néhány annyira eredeti ötletet lehet látni az animében, hogy csodálkozom, ilyen sémát miért nem vett fel a későbbi animációs ipar.
A karakterek, folytatva az előző sorozatban elkezdett példát, nagyon jól kidolgozottak, személyiségük van, ami nem annyit jelent, hogy egy adott pont körül forog minden mozzanatuk, és nem is azok miatt jegyezzük meg őket hanem a gesztusaik miatt, amikből egyszerűen sütnek az emberi érzelmek.
Nincsenek logikátlan pontok, és nincsenek hosszú monológok, de szükség sincs rájuk, hiszen az összhatás semennyit nem változott, minden cselekedetnek meg van a maga látható avagy érezhető oka, nincsenek érezhetően kívülről belenyúlt részletek. A film atmoszférát teremt, és bármennyire is régies az animáció, az illúzió, amit pillanatok alatt felépít a kiemelkedő rajzolás, teljesen emberközelivé varázsolja minden pillanatát.

Mint azt korábban kifejtettem szakbarbár mivoltomban, számomra az ecchi az őszinte romantikát jelenti, és ha már belekezdtem ezen gondolkodásmód kinyilatkoztatásába, akkor a 3x3 Eyes kitűnő alany a folytatásra. Az előző kritikámban említettem pár szót az anime horrorral való társíthatóságáról, azonban az idő közben egyre joban körvonalazódó stílusbeli értékek inkább az akcióra mutatnak, mégpedig teljes joggal. Ehhez tenném hozzá azt, hogy ha a 3x3 Eyest egy kis szigetnek vesszük a horror és az akció peremén, akkor akár nevezhetnénk őszinte akciónak is. A tökéletesen megkoreografált akciójelenetek és a gyors ütemben haladó sztori mellett bőven látunk véres, szemünket és lelkivilágunkat nem kímélő jeleneteket, és 'darkos'-szövevényes hangulatvilágot.

Ha valakinek neadjisten ez az egyetlen cikk is elegendő bizsergést okozott, és tervezi megnézni, avagy csak néz, hogy mi a frászt akartam összehordani, akkor nyugodtan ajánlom az előző 3x3 Eyes cikkemet, aminek elolvasásával remélhetőleg több fogalma lesz arról, hogy mibe is akar fejest ugrani, avagy mi is az amit nem értett meg. Ha netán a két cikket úgymond "összeolvasva" csak kuszálódik a kép, akkor azt hiszem jó úton járok afelé, hogy mindenképpen belekergessem az olvasót az anime megnézésébe, amire sok-sok eddig nem említett ok sorakozik még, de itt nem kap helyet, hogy csak tovább növeljem annak az érzésnek a képmását az olvasókban, ami engem is ellepett, amikor újra drámai homályba vesző módon, millió tárva nyitott kaput hagyva abbamaradt a sorozat.


Értékelés: 9.7

Linkek:
Wikipedia
Animeacademy
Aoianime (saját írás)
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr44327217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.