2008. január 03. 13:00 - public hikikomori

Higurashi No Naku Kouro ni

A Higurashi (angol címén When The Cicadas Cry) egy népszerű horror-RPG-játék feldolgozása.
Keiichi családjával kiköltözik egy faluba, Hinazawába, először az ő szemén keresztül ismerkedhetünk meg a hellyel. Hamar összebarátkozik a helyi iskolában a korabeli néhány lánnyal – a helyi iskolában összesen egy osztály van. Az első napok elég jó hangulatban telnek, de Keiichi megtud tőlük néhány elég nyugtalanító dolgot: egy helyi ünnepen minden évben történeik gyilkosság, és eltűnnek emberek. Ráadásul a lányok is rendkívül bizalmatlanná válnak, ha a téma szóba kerül. Mit titkolhatnak a falubeliek…?
Néhány rész után hasonló eseményeket követhetünk végig újra és újra, csak mindig más nézőpontból. A végkifejlet pedig gyakran erőszakba torkollik, és gyakran nem világos, hogy miért is. Az első évad érdekességét pont ez adja. Miért fordulnak erőszakba az események? Miért látjuk többször is ugyanazt, kicsit máshogy lejátszódva - sőt, hatszor is? Az erőszak itt korántsem öncélú az alkotók részéről (ez nem az Elfen Lied, habár észre lehet venni hasonlóságokat). A rejtély egy részére (azt hiszem, az érdekesebb részére) fény derül az évad végére, és ez folyamatosan leköti az embert.
A legtöbb hangulati elem is helyén van, a zene mellett egyértelműen a szinkron viszi hátán a sorozatot. A részek végén található előzetesek pedig nagyon ütősek, érdemes azokat is megnézni, ha valaki esetleg azokat ki szokta hagyni. A képet talán csak az ellensúlyozza, hogy a rengeteg kawaii klisét belevittek a sztoriba, ami néha eléggé fárasztó, ha nem éppen ezért nézzük. Talán éppen ezek miatt jónéhány logikai bukfenc is felbukkan, ezek a sorozat erényei mellett elég megbocsáthatóak. A karakterdizájn kevésbé, én legalábbis nehezen tudtam megszokni.
Azoknak ajánlom, aki szeret rejtélyeket bogozni, és nem zavarja néhány véresebb jelenet. Nem egy remekmű, de nagyon jó szórakozás. Lehet találgatni közben, tipikusan az a sorozat, ami, ha bejön, az ember egy ültő helyében akarja végignézni. További pluszpont a rengeteg kapcsolódó anyag neten, érdekességek, a játékkal való párhuzamok, stb.

Értékelés: 8,6

Linkek:
ANN
Aoianime


+ egy kifejezetten érdekes link. A falu képei, ami alapján Hinazawa készült (érdemes klikkelni, ez az eredeti lap angolra "fordított" változata translate.google-lel):
translate.google.com/translate
 
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr78280123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása