2012. november 18. 15:00 - morwen

Túlélőcsomag 5.

death-note-poster-l-montage-464-p.jpgKrimi

 

A krimi műfaj széles körben elterjedt a világ minden táján, a sorozatok, filmek, könyvek és természetesen az animék és mangák piacán is kiemelt népszerűséget élvez. Ebből következik, hogy nem animespecifikus területről beszélünk, bár, mint minden más műfajban, itt is megjelennek olyan sajátosságok, amik az animés és mangás krimit megkülönböztetik a nyugati populáris kultúra stílusjegyeitől (például misztikus lények és események gyakori szerepeltetése). A jó krimiben mindig “jó” és “rossz” epikus küzdelmét láthatjuk, teletűzdelve ármánykodással, csalással trükkökkel és átveréssel, a néző számára sokszor lenyűgözően árnyalt és részletes
jellemrajzokkal, jól kifundált gonoszkodással. Bátran kijelenthetjük, hogy a jó krimi lapja a részletesen kidolgozott, már-már mesteri és zseniális gazemberek jellemrajza. Természetesen egy gonosz zsenivel csak egy mesterdetektív veheti föl eredményesen a versenyt. Talán nem véletlen, hogy Hercule Poirot-t, vagy Sherlock Holmes-ot tekintjük a szakmai nagymestereinek, ugyanis mindketten páratlan megfigyelőképességgel, bámulatos intelligenciával és a “szürke kis sejtek” lankadatlan edzésével szerezték világhírnevüket. Az animehősök között is akad néhány, akiket méltán említhetünk egy lapon a mesterekkel.

Death Note

A Death Note tipikusan két epikus karakter elmepárbaját mutatja be A szerepek itt azonban felcserélődnek, a főhős nem pozitív figura, nem a jóért harcol. Bár kezdetben a világ megjobbítása szerepelt célkütézéseként, azonban hamar a saját bőrének gátlástalan megmentésébe és ártatlanok meggyilkolásába csapott át lelkesedése. Ellenfele a mesterdetektív zsánerfigurája, aki kiemelkedő intelligenciával és megfigyelőképességgel bír, személyiségjegyeik között pedig ott van a sokak számára fura, meg nem értett zseni attitűdje is. Annyiban is újdonságot jelent a sorozat, hogy nem mindig a jók győznek, a kiemelt fontosságú pozitív szereplők sokszor maguk is áldozatok, a két oldal pedig csoportokba tömörülve harcol egymással, tehát nem csupán 1-1 szereplő emelkedik ki. Bár a Death Note alapja egy misztikus képzelt tárgy, ennek végig kiemelkedő szerepe lesz, mégis a reális emberi gondolkodás és érzelmek lesznek a sorozat fő mozgatórúgói.

Spiral ~Suiri no Kizuna~

Hasonlóan jól felépített sorozat a Spiral néven ismert misztikus krimi is, amiben már fontosabb szerepet játszik a fikció. A főszereplő itt is egy fura zsenigyerek, ám a rosszak is több megértést kapnak, hiszen egy jól felépített misztikus történet keretében maguk is csak áldozatok. Bár az animének nem sikerült megfelelő lezárást adni, a mangából minden lényeges részlet kiderül, így jól felépített és összetett rejtéllyel állunk szemben itt is.

Detective Conan

A Detective Conanban már a krimi hagyományosabb értelmezésével találkozunk, az epizodikus építkezés pedig korlátozza a több részen átnyúló, nagyobb ívű rejtélyek bemutatását, bár a sorozat talán így is a legismertebbek között van, hossza pedig egyértelmű népszerűségről árulkodik.

Ghost Hunt

A Ghost Huntban sokkal nagyobb főszerepet kap a természetfeletti, mint az előbbiekben. A sorozatban az emberi ész által először föl nem fogható, majd nehezen megérthető spirituális világban történt rejtélyek elevenednek meg a néző előtt, a korábbiakénál kevésbé komoly tálalásban.

perfectblue2.jpgThriller

Avagy a borzongató műfaj. Sokszor szokták keverni a horrorral, ami nem csoda, hiszen elég közel áll a pszichológiai horrorhoz. Animékből ebben a műfajban is bőven van választék, ezeknek a műveknek jellemzően sötétebb a színvilága és realisztikusabb az ábrázolása. Persze vannak kivételek, néhány anime pont az ellenkező irányba megy el és egy teljesen szürreális látványt alkalmaz. De még ezek is remekül alkalmasak lehetnek arra, hogy a nézőben fenntartsák a feszültséget és bemutassák az emberi elme sötét oldalát.

Monster

Dr. Tenma egy roppant tehetséges japán idegsebész, akinek munkát ajánlanak Németország egyik legnevesebb klinikáján. A karrierje és az egész élete azonban keresztbe törik, mikor egy befolyásos politikus helyett egy fiatal meglőtt fiú életét menti meg, mert ő a súlyosabb eset. Váratlanul gyilkossággal vádolják, és Tenmának menekülnie kell. A majd egy évtizeden át tartó hajszában nyomon követhetjük Tenma és egy talán nem is létező sorozatgyilkos macska-egér harcát, útjukat átszövik a volt szocialista rendszer árnyai, és hogy helyrehozza tettét és bizonyítsa ártatlanságát, Tenmának fokozatosan fel kell adnia az utolsó két dolgot, ami még megmaradt neki: az emberségét és elveit. Igazi politikai thriller, erős morális és pszichológiai színezettel, és még az akció sem marad ki.

Perfect Blue

Egyetlen thriller listáról sem maradhat le Satoshi Kon. A nemrégiben elhunyt rendező minden filmje igazi gyöngyszem, sajátos stílusa, összetett karakterei, történetszövése a legismertebb rendezők közé emeli. A Perfect Blue talán a legjobban sikerült filmje, egy énekesnőről, Kirigoe Mimáról szól, aki pályát változtatva színészi babérokra tör, nem kis elégedetlenséget kiváltva néhány rajongói körében. Hamarosan névtelen fenyegető üzeneteket kap, amiket eleinte figyelmen kívül hagy. A dolgok idővel komolyabbra fordulnak, Mima talál az interneten egy naplót ami az ő életéről tartalmaz részletekbe menő bejegyzéseket. A lány egyre nehezebben képes megkülönböztetni a valóságot a képzelettől, és hamarosan a film stábjának tagjait egyenként meggyilkolják. A gyilkos kilétére - aki nyilván Mima fanatikus rajongója - a film végéig nem derül fény, viszont addig is élvezhetjük a terrorizált Mima paranoid képzelgéseit.

School Days

Az School Days az azonos című visual novel feldolgozása, egy szerelmi háromszögről szól, amiben nagyon eldurvulnak a dolgok. Az identitásukat kereső szeretethiányos fiatalok nem rendelkeznek egy felnőtt racionalitásával és mérsékletességével, ezért érzelmileg kiszolgáltatottakká válnak, utat engedve az anime történelem legemlékezetesebb yandere jeleneteinek.

Ai-Enma-jigoku-shoujo-girl-from-hell-5348882-344-500.jpgHorror

 

Sokan azt gondolják, hogy a horror arról szól, hogy majd jól megijedünk, mikor nézzük. Igazából ez csak egy kis részükre igaz, és egyébként nem kell hozzá nagy művészet, hogy hirtelen kameramozgásokkal és más effektekkel megijesszük a nézőt. A horror inkább a félelemről szól, aminek erőssége a borzongástól a rettegésig és lelki terrorig terjed. A horror műfajnak sokféle felosztása van. Lehet az alapján csoportosítani, hogy az ijesztegetésnek fizikai avagy pszichológiai módját választják, de lehet itt is tematikusan csoportosítani, és túlélő, szörnyes, zombis, misztikus, stb. Ezek az alaptípusok pedig animékben is megjelennek, sőt, sokszor parodizálják az amerikai filmes fogásokat, vagy éppen merítenek belőlük.

Elfen Lied

Az Elfen Lied nálunk egészen nagy népszerűségnek örvend. Sajnos a legtöbben csak a vér és a repkedő végtagok miatt dicsérik, pedig van története is, sőt, kifejezetten jó a története. A kettős személyiséggel rendelkező főszereplő bármelyik pillanatban átválthat ártatlan, együgyű lányból hidegvérű gyilkossá, és az elfojtott harag, keserűség és gyűlölet amit az emberek iránt érez meghatározó és nagyon hatásos hangulati eleme a sorozatnak, amit a történet nagyon szépen alá is támaszt és megmagyaráz. Tehát nem csak egy szörnyeteg ámokfutásáról szól a sorozat, hanem igazi tragédia is.

Shiki

A viszonylag új vámpíros sorozat a zsáner más tagjaival ellentétben az idősebb korosztálynak szól. Az éjszaka a lakásba lopózó vérre szomjazó szörnyek több ezer éves ősi rémületet ábrázolnak, amit viszont közelebbivé és kézzel foghatóbbá tesz az a tény, hogy ez a szörnyeteg valamikor egy családtag volt. Eleinte az ismeretlentől való félelem dolgozik az áldozatokban, később egyfajta morális és érzelmi félelem, hogy a saját szeretteik akarják megölni őket. De ez a sorozat ennél többet is tesz, azt is megmutatja, hogy a félelem hogyan változtatja meg az embert. Az orvos a saját feleségét boncolja fel élve, hogy rájöjjön a szörnyek gyenge pontjára, az apa kalapáccsal veri szét a saját fia fejét, mikor megtudja, hogy az is szörnyeteggé változott stb. Az ismeretlentől, a másságtól való rettegés végighúzódik az emberi történelmen, és sokszor ilyen félelem áll a legkegyetlenebb emberi tettek mögött, ahogy ezt az anime is szépen ábrázolja a hajnalban holttesteket teherautóra pakoló háziasszonyok idilli csendéletével.

Jigoku Shoujo

A Jigoku Shoujo ötvözi magában a klasszikus japán horror hagyományait, a történetmesélést, az átkokat és különböző ártó szellemeket, mint visszatérő motívumokat, és a modern pszichológiai dráma jellemábrázoló eszközeit. Szereplőink nem archetipikus alakok, mint a folklór történetekben, hanem modern emberek, identitással, tudatalattival stb. A szerepelők közötti fezsültségeket, érzelmi ellentéteket pedig az anime természetfeletti elemmel oldja fel, és itt jön be a hagyományos szörnyes horrortörténet, ami a japán mitológiából ismert elemeket használ fel. Az anime végig vegyesen alkalmazza ezt a két eszköztárt, és kihoz belőle mindent, amit lehet három évad alatt.

742617127229.jpgPszichológiai

 

Ez igazából egy nagyon nagy fogalom, mivel nagyon sok anime felhasznál alapvető pszichológiai módszereket a szereplők ábrázolásához és a cselekmény árnyalásához. Amelyik animében van álom, és ennek köze van a cselekményhez, már nevezhető pszichológiainak. Szerencsére sok anime ennél komolyabb mértékben foglalkozik a szereplők tudatalattijával, gyermekkori traumáival vagy akár a tömegpszichológiával. Ezek közül is azokat az animéket igyekeztem kiválasztani, ahol a cselekmény sokszor már háttérbe is szorul a szereplők személyiségének felfejtése mellett.

Ghost Hound

A Ghoust Hound sokáig bizonytalanságban tartja az embert, hogy milyen mértékben misztikus, milyen mértékben sci-fi illetve pszichológiai a történet. A főszereplő fiatalok által megtapasztalt testen kívüli élmények oka sokáig rejtve marad, és az őket kezelő pszichológus sok érdekes elmélettel traktál minket, és jó tudóshoz híven még azt is próbálja racionálisan megmagyarázni, mikor vele történnek furcsa dolgok. Bennem leginkább az X-akták hangulatát idézte fel a sorozat.

Neon Genesis Evangelion

A Neon Genesis Evangelion kapcsán köztelező megemlíteni a pszichoanalízis fogalmát. Érthető, hiszen elég nyilvánvaló módon turkálnak a főszereplő elméjében és lépten nyomon a képünkbe tolják a kamasz fiatalokra jellemző felfokozott szexualitás szimbólumait. A címekben pedig Freud fogalmait használják (orális szaksz), szóval én azon se lepődtem volna meg ha az valahol a háttérben egy könyvespolcon megpillantok egy Freud kötetet, ez a rejtett utalgatás amúgy is jellemző a sorozatra.

Kino no Tabi

A Kino no Tabi egy kalandos utazás köntösébe bújtatva, meseszerűen fedi fel előttünk az emberi viselkedés érdekességit. Például egy olyan várost mutat meg nekünk, ahol az emberek hallják egymás gondolatait, vagy olyan helyzetet mutat be, ahol egy maroknyi felnőtt férfi egymásra van utalva egy zárt környezetben, elszigetelve a külvilágtól, és persze az erkölcsi megfontolásokat felülírja az életösztön. Persze nincs a szánkba rágva semmiféle tanulság vagy elmélet, de ez tipikusan olyan sorozat, ami az emberi természetről árul el nagyon sokat, és általában nem kellemes dolgokat. Kevésbé tudományos megközelítés, de ettől függetlenül lehet tanulni belőle.

Boogiepop Phantom

A Boogiepop Phantom rövid történeteivel az emberiesség határait feszegeti. Olyan szélsőséges helyzetekbe sodorja szereplőit, ahol azokat már sok esetben nem tekinthetjük embereknek. Aztán ezeket a félemberi torz lényeket, akik általában gyilkolnak is, egy felsőbb hatalom vagy inkább természeti erő pusztítja el egyenként, mialatt a főszereplő nyomoz utánuk. Amellett, hogy remek thriller, sötét hangulatú vizuális reprezentációval és sokszor már pszichedelikus hanghatásokkal, az emberi lélek sötét sarkaiba is bepillantást enged.

10815.jpgSzuperképességes


A II. világháborútól kezdődően, majd az 50-es évek közepétől megújult formában újjáéledve a szuperhősöket bemutató képregények hatalmas népszerűségnek örvendtek, és nem volt ez másképp Japánban sem. A szigetország szórakoztató médiájában ma is népszerű, visszatérő elemek a keleti és nyugati mágia modern megjelenése, illetve a tudomány fejlődésének és evolúciónak köszönhető különleges, emberfeletti képességek.

Az első amerikai képregényekhez hasonlóan a shounen mangák és animék világában is a képességek fantasztikusak és magasztosak, gyakran az adott világ normális és természetes eleme. Ugyanakkor az idősebb korosztályoknak szánt művekben gyakori kérdés a moralitás és felelősség: használhatja-e valaki erejét önző célokra vagy ha az igazság védelmezője próbál lenni biztosan mindig helyesen cselekszik? És hogyan látja mindezt a társadalom? Elfogadják, megbélyegzik és kirekesztik vagy kísérleti patkánynak használják?

To Aru Majutsu no Index

A To aru Majutsu no Index történetének helyszínéül szolgáló Academy City a modern tudomány fellegvára. Mint nevéből következik, a város és számtalan iskolájának fő célja a különleges erővel rendelkező fiatalok képességeinek fejlesztése. Hősünk Touma esetében azonban máig semmilyen képességet nem tudtak kimutatni, mégis hamarosan belekerül a vallás és tudomány évszázados, mostanra láthatatlan háborújának középpontjába, melynek végső színtere Academy City lesz. A sorozat folyamán találkozunk mágusokkal, esperekkel és félőrült tudósokkal, akik többnyire egyben hasonlítanak: hajlandóak akár ezreket feláldozni magasztosnak vélt céljaikért.

Fate/stay Night

A mágia vonalon továbbhaladva a műfajba sorolnám a Type-Moon játékcég munkáit és azok sikeresebb adoptációit is. A Fate/Stay Night főszereplője Emiya Shirou, aki a mágikus “Szent Grálért” folytatott háború váratlan szereplőjévé válik. Varázslók valaha volt legendás hősök szellemét szolgájuknak idézve harcolnak egymással a végsőkig, és Shirou kénytelen felvenni a kesztyűt, ha túl akarja élni a háborút, és szolgáját, Sabert győzelemre akarja segíteni. A F/S N igazi modern fantasy, melynek visszatérő témái a moralitás és az önfeláldozás. Ajánlom a zseniális előzménytörténet Fate/Zero-t, illetve a szintén fantasztikus Kara no Kyoukai filmsorozatot is.

Darker Than Black

Igazi komor, szuperképességeket boncolgató sorozat a Darker than Black. Tokióban rejtélyes katasztrófa történt 10 éve, az elzárt zónát csak Pokol Kapujának hívják. Ezzel egyidőben jelentek meg a lakosság egy részénél paranormális képességek, az ilyen egyedek racionálissá és teljesen érzelem- és lelkiismeret-mentessé váltak. Így tökéletesen alkalmasak például bérgyilkosnak. Hei az egyik legerősebb és leghirhedtebb ilyen ügynök, és kétes megbízói számára igyekszik feltárni a Pokol Kapujának titkait.

Kamisama Dolls

A lista legfiatalabb tagja, és talán egyesekben felmerül, más alkotásokkal szemben miért pont ez került fel. A Kamisama Dolls jól összefoglalja a műfaj tipikus elemeit, és azokat egy kicsit felvizezett, de élvezhető formában adja elő. Láthatjuk, hogyan távolodnak el a “kiválasztottak” az átlag emberektől, illetve a sorozat rámutat, hogy a különleges erő olykor csak fájdalommal és tragédiával jár, és a hősöket néha csupán egy nagyon vékony vonal választja el a gyilkosoktól.

Needless

A Tengen Toppa Gurren Lagann-hoz hasonlóan a Needless a műfaj sarkított paródiája. A III. világháború után a felégetett romok között megjelentek az első mutánsok, akiket az épen maradt városok lakói “szükségtelennek” bélyegeztek. Ezen a posztapokaliptikus vadnyugaton követjük végig a fiatal Cruz történetét, aki azon kevesek közé tartozik, akinek semmilyen képessége nincs, de még átlagos embernek is életképtelen. A sorozat az eltúlzott, véres akció és eszement humor bizarr keveréke, mely a szuperképességek használatát egészen új szintekre emeli.

Címkék: tulelocsomag
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr974906973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása