2012. szeptember 06. 15:00 - morwen

Heroic Age

images.jpg

Ez egy érdekes anime, amolyan szentimentális-mitologikus sci-fi/akció keverék. Leginkább azt nevezhetnénk egyedinek benne, ahogyan a sci-fi elemek keverednek a mitologikus és fantasztikus elemekkel. A sci-fi részt nem csak az űrutazás meg a testhezálló overallok képviselik, hanem hogy lényegében egy utópiát vázol fel, amiben az emberiség nem csak a technikát fejlesztette, hanem biológiai és mentális képességeit egyfajta felgyorsított evolúció segítségével. Tehát kiborgok helyett szuperképességek vannak, ami még simán elmegy sci-finek, bár szerintem mi nem ilyen irányban fejlődünk, vagy legalábbis mostanában inkább az implantátumok meg a számítógépek fejlesztésével foglalkozunk, és a telepátia meg hasonlók kutatására nem fordítunk annyi figyelmet és pénzt. Viszont a távoli jövőben még minden lehetséges. A robotok meg a lézerfegyverek azért erősen megtámogatják a hagyományos sci-fi oldalát az animében.

A tudományos fantasztikum mellett azonban sok elem elég nyilvánvalóan a mitológia eszköztárából került ki. Egyrészt egyértelmű utalások vannak a görög mitológiára (Héraklész 12 feladata; nem Herkules, aki azt szeretné használni az legyen következetes és Zeuszt Jupiternek, Artemiszt Dianának hívja), másrészt a háttértörténet és a világ is kicsit elmozdul a történelem felől a mítosz irányába. Egyrészt a különböző fajokat törzseknek hívják, a Vas Törzs (emberiség) politikai berendezkedése nem tisztázott, valamiféle alkotmányos monarchiának tűnik, de nyilván nem ténylegesen törzsi szinten állunk a civilizációs fejlődésben. Az Arany Törzs játsza az istenek szerepét, de a mitologikus világképtől eltérően itt nem avatkoznak bele a dolgokba, el is hagyták a világot, és csak próféciákkal és jelekkel vezetik a törzseket. Ez már inkább egy deista felállás, de az Arany Törzs minden másban inkább a mitológiai isten kategóriának felelne meg - lényegében emberfeletti hatalommal és tudással rendelkező, de emberi lények, akik tanították és "nevelték" a Törzseket. Ezt az optimális állapotot sírja vissza az Ezüst Törzs, akik nem képesek meglenni az isteni gondviselés nélkül. A Vas Törzs viszont nagyon is haladó, és inkább az istenek helyébe, vagy inkább az istenné válás útjára lépnek, először követésük, majd tetteik utánzása révén. Ilyen szempontból helytálló értelmezés lehetne, hogy a mitikus istenek eltűnésével az Ezüst Törzs egy olyan faj, mely csak a mitológiai világban képes élni, míg a Vas Törzs, az emberiség a történelmet választja, mint ahogy egyébként történt is az ókori görögök végnapjaiban. A hiba csak ott van, hogy egyrészt ez nem egy kollektív, tudatos választás volt, hanem a kultúra egy természetes fejlődési iránya, ami leginkább abból fakadt, ahogy az emberi gondolkodás működik. Meg persze azért a filozófia is nagyot lendített a dolgokon a logika fejlődésével, és itt most vitázhatnánk, hogy a logika milyen mértékben felel meg a természetes emberi gondolkodásnak. Másrészt az animében tudatos döntéseket látunk, melyek egész fajokat érintenek - és persze egy maroknyi ember hozza meg őket - és ezek inkább arra mutatnak, hogy másoljuk az istenek tetteit. Persze ezzel is "megöljük" az isteneket, hiszen transzcendentális lények helyett egyszerűen csak nálunk fejlettebb lények lesznek, akiket utol lehet érni. Ha így vesszük, akkor viszont a mitologikus világnézet csak az Ezüst Törzsre igaz, és az emberiség már alapból nem tekintette isteneknek az Arany Törzset. Csakhogy a szereplők megnyilvánulásaiból nem ez jön le, szóval ez kicsit zavaros, de nyilván ahogy többet megtudnak a szereplők az ősi fajról, úgy hántják le a mítosz fátylát a valóságról, és a demisztifikáció végén ott lenne a történelem, de az animéből már nem igazán derül ki hogyan folytatja pályafutását az emberiség a másik világban.

A Törzsek kapcsán a legkevésbé jelentős a Bronz Törzs, akik emberi intelligencia nélküli rovarlények, egyszerű szörnyek, akiket mindig irányít valaki, ezért nem is tekinthetőek cselekvő szereplőknek. És végül ott van a Hősi Törzs, akik gigászi szörnyek, szerepüket tekintve a félistenekhez hasonlatosak, megjelenésükben és erejükben a titánokra. Még az is stimmel, hogy a Hősi Törzset legyőzte az Arany Törzs, és erejüket a többi törzs egy-egy tagjának a testébe zárták, akik így át tudnak alakulni a Hősi Törzs tagjainak alakjába. Szóval itt is jól megfigyelhető a mitológia, és bár a tettek, amiket végrehajtanak eposzba illőek, viselkedésükben néhányan már inkább a görög tragédiákat idézik. Persze ez részben a feladatok miatt van így, ami mindannyiukat köti a saját törzsükhöz és az Arany törzshöz. A kivétel Age, aki inkább az animékből megszokott, természetes-ösztönös típus, aki egyszerű életvidám felfogásával nem gondolkozik el dolgokon, természetéből fakadóan cselekszik helyesen, és persze mentes a negatív emberi tulajdonságoktól, nem esik az önzés, a féltékenység, az irigység stb. bűnébe. Na ilyen a mitológiában nincs, hiszen ott az ember természetéből fakadóan rendelkezik hibákkal, és az erkölcsös, "jó" cselekvés inkább tanulás útján érhető el, vagyis rá kell nevelnünk magunkat a jóra. Kibúvó lehet ha a főszereplőnket nem embernek, hanem félistennek tekintjük, és isteni adománynak vesszük a jellemét is. Nem mennék bele a szereplők részletes jellemzésébe, de azért még megemlíteném Dhianeliát, akit általában egyfajta asztrális orrdíszként láthatunk lebegni az űrhajó előtt, de nyilván az orákulum funkcióját látja el. Emellett pedig a szócsöve is a Vas Törzsnek és világmagyarázataiból egyfajta naiv szentaimentalizmus sugárzik. Idealizálja az űrutazást, mint a csillagok közti párbeszédet, és a Törzsek közti politikát is leegyszerűsíti egymás megértésének kérdésévé. Láthatóan ő is inkább a mitologikus világképet részesíti előnyben, legalábbis a szavaiból ez jön ki, tetteiben viszont leginkább a próféta szerepét ölti fel, aki elvezeti a népét egy új világba. 

A cselekmény elég akciódús, vagy űrharcok folynak, vagy óriási szörnyek esnek egymásnak olyan hévvel, hogy bolygók pusztulnak el közben. Tehát hagyományos a sci-fi akció mellett epikus harcok is folynak, amibe az emberek nem nagyon szólhatnak bele. A hatalmas szörnyek napokon át tartó harca megint csak visszavezetne minket a mitológia ködébe, de itt nem arról van szó, hogy emberi elmével felfoghatatlan erők állnak szemben, mert a tudomány mindent meg tud magyarázni, csak szélsőséges értékekről és mennyiségekről van szó a kozmikus csaták alatt. Inkább a harcok indítékai és a felek motivációja illene eposzokba. 

Mindenképpen érdekes anime, és bár nincsenek benne túl egyedi karakterek és megoldások, azért szuperképességeknél és óriási szörnyek harcánál többről van szó.

Értékelés : 7,6

Linkek:

ANN
Wikipedia
AnimeAddicts

Címkék: é:7 heroic age
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr74758172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása