2012. július 01. 15:00 - morwen

Kurogane no Linebarrels

25929.jpg

Egy tipikus „tizenévesek óriásrobotokban harcolnak más világból érkező fenyegetés ellen” anime, néhány csavarral. Az indítás kicsit meglepő lehet, mivel a főhős effektíve egy elég szemét karakterként kezd, aki gyávaságát és önbizalomhiányát úgy igyekszik kompenzálni, hogy hőst játszik újonnan szerzett óriásrobotjával és erejét fitogtatva száll szembe bárkivel, akit ellenségnek gondol. Persze eközben nagyobb károkat okoz, mint amennyit használ, ezért hamar meg is bűnhődik, és kezdetét veszi a rehabilitáció, aminek során sajnos nem lesz semmivel sem érettebb, csak etikusabb megfogalmazás születik benne az „igazság bajnoka” fogalmáról.

Az érdekes indítás tehát reményeket ébreszthet bennünk, amik a sorozat vége felé már elhalnak, hogy aztán a befejezésben egy megszokottnak mondható „minden barát odaadja az erejét a hősnek aki kész feláldozni magát a többiekért” szituációt kapunk. De ne siessünk ennyire előre, előbb nézzük a szereplőket. Rengeteg fanservice jellemzi az animét ezen a téren, a női szereplők nagy része mellbőségben tűnik ki, de megkapjuk a gyerekkori barát, az üresfejű de kedves, a sportos/fiús testalkatú és viselkedésű, illetve a tsundere karakterünket is, a lányok pedig a főszereplő mellett – aki eleinte kevésbé szerethető – kapnak egy hideg, kimért, szemüveges fiatalembert is, aki az ellenpontot képezi főszereplőnk ügyetlenkedései mellett. Ezek a karakterek aztán nem sok fejlődésen mennek keresztül, igazából csak a köztük lévő kapcsolat fejlődik olyan szempontból, hogy a végére jobban kijönnek és elfogadják egymást.

A sorozat közepe kapjuk meg a történet legnagyobb csavarát, aminek során addigi ellenségekből szövetségesek lesznek, akik pusztán más, kevésbé etikus megoldással próbálkoztak az ellenség legyőzésével, illetve az arra való felkészüléssel. Ez talán a leghatásosabb része a történetnek, hiszen még meg is dobják egy fontosabb szereplő halálával, és tényleg nem várható. Ezek után megkapjuk az ellenség filozófiai álláspontját az életről, a létezésről meg mindenről, és mivel nyilván ez egy eltúlzott utópia, ami csupán az emberi individuum feladásával válhat valóra, fiatal főszereplőink felveszik ellenük a harcot, amit természetesen meg is nyernek.

A robotok és a harcok szépen vannak kivitelezve, már ha valakit nem zavar a 3d cgi, mert az elég sok van. Szerintem azért nem lett ronda, vagy nagyon kirívó, bár a robotok mozgása eleinte kicsit furcsának tűnhet. A zenébe szintén sokat fektettek, és a seiyuk között számos ismerős névre bukkanhatunk (Hirano Aya, Kugiyama Rie, Fukuyama Jun), tehát látszik, nagy költségvetésű animével van dolgunk, és a körítés meg is felel ennek. De a hús is száraz és ízetlen.

Értékelés: 6,7

 
Linkek:
ANN
AnimeAddicts
Wikipédia
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr484605224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása