2012. február 24. 15:00 - morwen

Alien 9

alien90.jpg
Alien 9. Avagy Alien Nine. Avagy a szubtextus diadala az explicit tartalom felett. Látszólag eltúlzott vonalakkal megrajzolt kislányok üldöznek pokemonokhoz hasonló űrlényeket, hogy fenntartsák a rendet az iskolában, amolyan délutáni szakkörként. Valójában a társadalomba való beilleszkedés nehézségei, nemi erőszak, fóbia, és más komoly dolgok kerülnek terítékre az animében, de mindez erőszakos vagy erotikus jelenetek nélkül.

Megszokhattuk, hogy sok anime a felnőttéválásról, a társadalomba való beilleszkedésről és az ehhez szükséges erkölcsi értékek elsajátításáról szól. Az anime cselekménye direkt úgy épül fel, hogy a főszereplő bőrébe bújva mi is részesüljünk ezekből az értékekből, és megtudhassuk milyen a normális és elfogadott morális világkép (öregek tisztelete, őszinteség, becsületesség, a munka értéke stb). Az Alien 9 valami teljesen mást tesz. Otani Yuri bőrébe bújva inkább azt láthatjuk, milyen az, mikor valaki képtelen beilleszkedni ebbe a társadalomba. Leginkább talán egy szenvedélybeteg, alkoholista, vagy mentális beteg ember lélektani helyzetét ismerhetjük meg a szemén keresztül. Yuri beteges fóbiája az űrlényektől nem olyasmi, amit egy tóparti séta vagy egy beszélgetés egy barátnővel a naplementét nézve, padon ülve megoldana. Lássuk be, a legtöbb komoly lélektani gond az életben nem ilyen, csak a filmek hitetik ezt el velünk. Ezért Yuri mentálisan képtelen a rá rótt feladat ellátására, így alapvető helyzete a segítségre szorulókhoz, pl. a hajléktalanokhoz teszi hasonlóvá. Próbálnak is segíteni neki, a tanár ösztönzéssel, a barátnők vigasztalással. De egyik se hat. És itt nem történnek meg azok a hétköznapi csodák, amik a legtöbb animében igen, és amiktől hirtelen minden jóra fordul, a főhős megérti helyét az életben stb. Viszont a néző végig reménykedik, hogy csak lesz valami megoldás, ezért is szomorú a befejezés (az utolsó 1 perc, mikor már megy az ending zene, de azért még történnek dolgok).

Másrészről ott van az a finom rejtjelezés amivel az anime dolgozik az egyes jelenetekben. Yuri áll a fiúk között, fején a borggal, a fiúk fején űrlények, amikből csápok jönnek elő és átdöfik Yuri borgját. Yuri tehetetlen a félelemtől, csak áll egy helyben és sír. Nézzük máshogy. Yuri fél az idegen lényektől. A fiúk is egy idegen létformát jelentenek, minden barátja lány, nem nagyon tud beszélni fiúkkal. Féleleme a fiatal lány félelme az ellenkező nemtől. Az ellenkező nem testbeszéde pedig elég egyértelmű, mikor körülállják, elég az arcukra nézni. Igazából nem is olyanok, mint az emberi lények, viselkedésük alapján jobban megértjük Yuri félelmét. Aztán ott vannak az űrlények. A fiúk fején lévő űrlények megváltoztatják a fiúk viselkedését. Hirtelen már nem érdekli őket eddigi hobbijuk, agresszívabbak lesznek, megtámadnak másokat. A nemileg érett korba lépő fiatal hímek viselkedését mutatják, persze inkább az állatvilág kontextusában. Ahogy körülállják, és nyúlványaikkal keresztüldöfik Yuri borgját, az egy nagyon erős vizuális utalás a nemi erőszakra. Ehhez még hozzájön az is, hogy korábban láttuk milyen egy borg belülről, mikor kinyitja a száját, és eléggé hasonlít a női nemi szervre.

Végül még meg kell említeni a mellékszereplőket, Yuri sorstársait, akik azonban teljesen más problémákkal néznek szembe. Ők sikeresen veszik az akadályt és képesek elvégezni afeladatukat, mégis mindegyiküknek elég mély pszichológiai problémáik vannak, csak éppen ezek nem akadályozzák őket a munkájukban vagy a másokkal való kapcsolatteremtésben. Kasumi és Kumi nem hétköznapi mellékszereplők, és nem kapnak külön részeket ahol szép szájbarágósan megmutatják nekünk a kis lelkecskéjük minden gondját-baját, ami a rész végére meg is oldódik. Csak utalásokat kapunk, és következtethetünk néhány sokatmondó jelent alapján. Emiatt néhány jelenetet nem is értünk meg, mert hozzászoktunk, hogy ezek hosszabbak és alatta hallunk belső monológot, ami szépen mindent elmagyaráz. De nem itt, mert az Alien 9-ben a szubtextus előbbrevaló mint a konkrét cselekmény.

Alapvetően az egész anime arra épít, hogy egy első ránézésre gyerekmesének tűnő történetet elmesélve sokkal mélyebb, sötétebb témákra utaljon. Rövidsége ellenére nem az a könnyed, délutáni anime, sőt, jobb többször is végignézni.

Értékelés: 9.2

Linkek:
AoiAnime
ANN
Wikipedia 

Címkék: é:9 alien 9
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr554093461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása