2009. október 13. 15:00 - Khaos

MILA 6: Akira

Akira. Lassan félelmetes és émelyítő, hogy mennyire és mennyien tekintették már remekműnek, korszakalkotónak, meghatározónak. Nem csodálom azt sem, hogy sokan már nem értik mit is jelenthetett ez a film annak idején, és talán jól is van ez így, hiszen ha az értékek nem változnának, nem haladnánk semerre a világban, és csak élnénk életünket abban a mederben, amit az elődeink ástak.

És ugyan hol lenne az Akira, vagy az az egész hatalmas modern hullám, amit animének nevezünk, ha nem ásott volna valaki egy újabb folyásirányt a medernek? Talán sehol, vagy talán egyáltalán nem így nézne ki. Mert az Akira annak idején, és őmaga után számtalan híres vagy hírhedt másik produkciót provokált ki az alkotókból, és sok olyan animátort, rendezőt is adott az iparnak, akik azóta is meghatározó filmeket készítettek.

Tehát egy ilyen listában is, ahol túlon-túl sok a friss, már-már ropogós anime, és ahol azt merjük mondani, hogy ezek a legjobbak, legalábbis saját perspektívánk szerint, még mindig helyet érdemel ez az őskövület, és még pár ilyen. Persze még egy darabig ez biztos így is marad, mert manapság viszont koránt sem készül annyi mondanivalóval ellátott sorozat, amennyi kellene, hogy letolják a mezőnyből ezeket a filmeket. Már ha lehet ilyet tenni egyáltalán.

Akira kritikáink.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://animecomment.blog.hu/api/trackback/id/tr771440504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása